Wednesday, January 8, 2014

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: "Η οικονομική διάσταση της ΕΕ δεν είναι ούτε το μόνο που μετράει "

Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν την ευκαιρία για πρώτη φορά να συμμετάσχουν στη σύνταξη έκθεσης του ΕΚ, στο LinkedIn. Ο Ισπανός Σοσιαλιστής Alejandro Cercas ετοιμάζει έκθεση για τις κοινωνικές επιπτώσεις της Τρόικας και, με εργαλείο το LinkedIn του ΕΚ, θέλει να συγκεντρώσει και να αξιοποιήσει τις σκέψεις των πολιτών. Παράλληλα, την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου η επιτροπή Απασχόλησης οργανώνει ακρόαση για το ίδιο θέμα. Εν όψει της ακρόασης, ο Alejandro Cercas δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.


Καλέσατε Ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν στη σύνταξη έκθεσης για την Τρόικα. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το Δεκέμβριο και θα διαρκέσει τρεις μήνες. Έχει θετικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής και ποιό είναι το αποτέλεσμα που περιμένετε;

Μόλις ξεκινήσαμε, φαίνεται όμως να είναι μία θετική εμπειρία μέχρι στιγμής και σίγουρα με βοηθάει να οργανώσω καλύτερα εγώ ο ίδιος τις ιδέες μου. Ελπίζω ότι αυτή η συζήτηση θα μας διδάξει κάποια πράγματα γι αυτά τα δύσκολα χρόνια που περνάμε.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι σύμβολο δημοκρατίας καθώς διαφορετικά θα αποτύχει. Το πιο σοβαρό πρόβλημα στην ΕΕ δεν είναι η οικονομική κρίση, όπως πιστεύουμε, αλλά ότι έχασε την αξιοπιστία της στα μάτια των πολιτών.

Η ευρωπαϊκή ιδέα δεν μπορεί να υλοποιηθεί αποκλειστικά από τους τεχνοκράτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε από τους Υπουργούς στο Συμβούλιο, με την εθνοκεντρική προσέγγιση που έχουν. Πρέπει να έρθει από όλους τους πολίτες, μέσω του Κοινοβουλίου για μία πραγματικά ενωμένη και προοδευτική Ευρώπη.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου στο ΕΚ;

Η ακρόαση είναι μία μοναδική ευκαιρία που θα δείξει πως, ενώ κάποια θεσμικά όργανα λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τα μακροοικονομικά μεγέθη, το ΕΚ έχει ήδη υπογραμμίσει τις επιπτώσεις της Τρόικας στη ζωή των πολιτών.

Το ΕΚ έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες του όσον αφορά κοινωνικά θέματα, όπως η απασχόληση, η υγεία, η ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια ή το πρόβλημα των αστέγων.

Η Ευρώπη οικοδομήθηκε με θεμέλιο την κοινωνική οικονομία της αγοράς. Δεν είναι κάποιου είδους διεθνές ταμείο και η οικονομική της διάσταση δεν είναι ούτε το μόνο που μετράει ούτε μπορεί να λειτουργεί με δογματισμούς.

Η οικονομία πρέπει να εξυπηρετεί την κοινωνία και όχι το αντίθετο. Οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει και μπορούν να υπηρετούν τον πολίτη.
europarl.europa.eu
8/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin