Wednesday, January 29, 2014

Ελλάδα: Επιτυχία για την Τρόικα ή προειδοποίηση για τους υποστηρικτές της λιτότητας;

Το 2010 η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, για να αντιμετωπίσει την κρίση του δημόσιου χρέους της. Η ανταπόκριση τους ήταν θετική αλλά έθεσαν ως προϋπόθεση μειώσεις δαπανών που οδήγησαν σε μειώσεις στις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις και τους μισθούς. Στις 29 και 30 Ιανουαρίου αντιπροσωπία του ΕΚ επισκέπτεται την Ελλάδα για να ερευνήσει τα αποτελέσματα της Τρόικας, την οποία αποτελούν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στα πλαίσια της έρευνας του ΕΚ για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στις χώρες που ζήτησαν ευρωπαϊκή βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.


Επικεφαλής της έρευνας είναι ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Othmar Karas (Χριστιανοδημοκράτες, Αυστρία) και ο Γάλλος Σοσιαλιστής, Liem Hoang Ngoc.

Το χρέος αυξήθηκε παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας

Από το 2010 η Ελλάδα γνώρισε πολλές και μεγάλες διαδηλώσεις για τα μέτρα σκληρής λιτότητας, που επέφεραν μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και περικοπές στην υγεία και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

Το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος ήταν λίγο κάτω από το 104 % του ΑΕΠ την περίοδο 1994-2009 και ανέβηκε στο 148,3% του ΑΕΠ το 2010, χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα ζήτησε οικονομική βοήθεια, δείχνει ότι οι πολιτικές λιτότητας επιδείνωσαν τα στοιχεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2013 το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 176,2% του ΑΕΠ και στη συνέχεια, το 2015 θα πέσει στο 170,9% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχει ανάπτυξη και η ανεργία καλπάζει

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει έξι συνεχόμενα χρόνια αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης (μαζί με το 2013), ενώ το 2011 η ύφεση κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ φτάνοντας το -7,1% του ΑΕΠ. Την περίοδο 1994-2009 η χώρα είχε κατά μέσο όρο 2,9% ανάπτυξη, ποσοστό στο οποίο αναμένεται να ξαναφτάσει το 2015, επιστρέφοντας έτσι σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από αρκετά χρόνια αρνητικών επιδόσεων. Για το 2014 προβλέπεται αύξηση της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στο 25% για τα επόμενα 2 χρόνια. Το 2010, που η Ελλάδα ζήτησε οικονομική στήριξη, η ανεργία βρισκόταν στο 12,6%.

Πρέπει να βρεθεί ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, στην επίσκεψη του στην Ελλάδα, είχε δηλώσει ότι "ως εκπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών, είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική δικαιοσύνη".  Από την αρχή της κρίσης το ΕΚ ήταν πιστό στην προάσπιση της αλληλεγγύης της ΕΕ και υπέρ ενός ισορροπημένου πακέτου μέτρων που περιλάμβανε μείωση του χρέους αλλά και πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί ανάπτυξη.

Μέσα από τη σελίδα του ΕΚ στο LinkedIn έχετε την δυνατότητα να συμβουλευτείτε τον ευρωβουλευτή  Alejandro Cercas (Σοσιαλιστές, Ισπανία), ο οποίος γράφει έκθεση για την κοινωνική διάσταση των αποφάσεων της Τρόικας. Για να παρακολουθήσετε κάντε κλικ στο σύνδεσμο δεξιά.
 europarl.europa.eu
29/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:
17NOE1973

1 comment:

  1. Ποιος λογοδοτεί στην Ευρώπη για τις επιλογές της τρόικας;....

    Η τρόικα βάζει «το πιστόλι στον κρόταφο» των χωρών που βρίσκονται σε κρίση, επιβάλλοντας πολιτικές λιτότητας, γεγονός που παρεμβάλλει προσκόμματα σε οποιαδήποτε δημοκρατική συζήτηση στην Ευρώπη, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οσον αφορά την Ελλάδα προειδοποίησε ότι «χωρίς αλλαγή πολιτικής, ο αποπληθωρισμός θα παγιωθεί και η κοινωνική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται».

    Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, πρέπει να «συνεχιστεί η απαραίτητη μεταρρύθμιση του κράτους και κυρίως να ενισχυθεί ο μηχανισμός είσπραξης φόρων, ενώ ένα μέρος του χρέους της χώρας που διακρατούν οι ευρωπαίοι πιστωτές της μπορεί να διαγραφεί», πρόσθεσε ο Χοάνγκ-Νγκοκ, μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έφτασε σήμερα στην Αθήνα για να συνεχίσει την έρευνα για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.

    «Η ΕΚΤ έχει επωφεληθεί σημαντικά από τα ελληνικά ομόλογα που εξακολουθεί να διακρατεί», υπενθύμισε ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής.

    «Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης επωφεληθεί πολύ από την κατάσταση. Η πτώση των επιτοκίων στη Γαλλία ή τη Γερμανία, για παράδειγμα, συνδέεται άμεσα με την κερδοσκοπία εις βάρος του ελληνικού χρέους. Θα ήταν δίκαιο τα κέρδη αυτά να τα μοιραστούν με την Ελλάδα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης πάνω στην οποία θα πρέπει να επανιδρυθεί η Ευρώπη», υπογράμμισε Χοάνγκ-Νγκοκ.

    Εξάλλου ο Γάλλος ευρωβουλευτής κατήγγειλε το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη και την έλλειψη νομιμότητας της τρόικας.

    «(Η τρόικα) δημιουργήθηκε χωρίς νομική βάση, χωρίς διαφανείς κανόνες, με στόχο να καθορίζει πώς λαμβάνονται και εκτελούνται οι αποφάσεις. Παρόλο που η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή εξηγεί ότι τα κράτη δέχονται ελεύθερα τους όρους που επιβάλλονται, υπό τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για την ελευθερία αυτού που έχει το πιστόλι στον κρόταφο», εξήγησε ο Χοάνγκ-Νγκοκ.

    Η έρευνα αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας γίνεται έπειτα από τέσσερα χρόνια πολιτικών λιτότητας, μια «καθυστέρηση που αποκαλύπτει τον δρόμο που μένει να διανύσουμε για να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία μιας Ευρώπης πραγματικά δημοκρατικής», πρόσθεσε ο γάλλος ευρωβουλευτής.

    «Αν η έρευνα αυτή συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής στις επερχόμενες ευρωεκλογές, κάτι που είναι προϋπόθεση για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, θα θεωρήσω την αποστολή μας σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη», υπογράμμισε ο Χοάνγκ-Νγκοκ.

    «Ποιος σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναλαμβάνει την ευθύνη των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών των πολιτικών της τρόικας;», διερωτήθηκε ο ίδιος, αναφερόμενος στη βαθιά ύφεση, την έκρηξη της ανεργίας και το ασφυκτικό ποσοστό χρέους.................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63955581
    29/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin