Wednesday, January 15, 2014

Ελληνική προεδρία: ανησυχία των ευρωβουλευτών για την ελληνική οικονομία. -Νικόλ Σενκλέρ: "Βρίσκεστε σε τεχνητούς παραδείσους αν πιστεύετε ότι η ΕΕ είναι η λύση"

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας παρουσίασε στην ολομέλεια του ΕΚ ο πρωθυπουργός της χώρας, Α. Σαμαράς. Στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάπτυξη και την απασχόληση, την τραπεζική ένωση της ΕΕ και τη δίκαιη κατανομή των βαρών της μετανάστευσης, ως τομείς στους οποίους είναι ξεκάθαρο πως είναι απαραίτητη η στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία. Για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι κοινωνικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης είναι βαρύτατες.


Η συνοχή της ΕΕ και το ενιαίο νόμισμα δοκιμάσθηκαν σκληρά την τελευταία διετία, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Α. Σαμαράς, μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ στην αρχή της ελληνικής προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ. Ζητώντας περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΕΚ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό θα βοηθήσει επίσης να έρθει η ΕΕ πιο κοντά στον πολίτη.

Η κρίση απέδειξε ότι η Ευρώπη λειτουργεί, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τους λαούς της Ευρώπης για την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. Προσέθεσε όμως ότι είναι ανάγκη να διασφαλισθεί ότι οι πολίτες δεν θα προσέλθουν στην κάλπη του Μαΐου με την πικρία της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μίλησε θερμά για το "κουράγιο και την αποφασιστικότητα" της Ελλάδας ενώπιον της κρίσης σημειώνοντας ότι αυτό ήταν κάτι που έδωσε σε όλους τη δύναμη να πολεμήσουν τις αιτίες και τις συνέπειές της. Ο πρόεδρος της Επιτροπής προσέθεσε ότι κύριος στόχος της Ευρώπης είναι τώρα η τόνωση της απασχόλησης και επιστροφή στις επενδύσεις, υπερασπιζόμενος παράλληλα τα αγαθά της αμφισβητούμενης από ορισμένους, ελευθερίας μετακίνησης εντός της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές
Ο Γάλλος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, σημείωσε πόσο σημαντική είναι η "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" στην δημιουργία θέσεων εργασίας, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει περισσότερη φορολογική και δημοσιονομική εναρμόνιση στην ΕΕ.

Εκ μέρους των Σοσιαλιστών, ο Γερμανός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Χάνες Σβόμποντα, κατηγόρησε την Τρόικα ότι επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο στην περίπτωση της Ελλάδας: "πολλές από τις απαιτήσεις της Τρόικας είναι απαράδεκτες και καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας".
-----------------------------

>>>>>>Σβόμποντα κατά Τρόικας και Κομισιόν. -Η Τρόικα προβάλλει κοινωνικά απαράδεκτες απαιτήσεις<<<<<<

-----------------------------

"Αν η ελληνική πολιτική τάξη είχε αναλάβει πολύ νωρίτερα τις ευθύνες της κι αν η ευρωπαϊκή πολιτική τάξη και οι ελίτ είχαν με τη σειρά τους επιδείξει εξ αρχής αλληλεγγύη, δεν θα υπήρχε ούτε ελληνική κρίση ούτε ευρωπαϊκή κρίση", τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ.

Για τους Πρασίνους, η Γερμανίδα Ρεμπέκα Χαρμς επέκρινε την αισιοδοξία που εξέφρασε ο κ. Σαμαράς δηλώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν πετύχει μόνο στα χαρτιά: "πρέπει να λάβετε μέτρα επειγόντως γιατί ο κόσμος έχει πολύ έντονα την αίσθηση ότι έχει αδικηθεί" και πρέπει έτσι να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να υπάρξει ομοψυχία στη χώρα.

Για τους Βρετανούς συντηρητικούς, Ο Μάρτιν Κάλαναν χαρακτήρισε ειρωνεία να λέγεται ότι η Ελλάδα υπέφερε από την κρίση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός "πληρώνει τα σφάλματα που ο ίδιος διέπραξε".

Η Γκαμπριέλ Τσιμέρ της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (Γερμανία) σημείωσε ότι "αυτή η καθοδηγούμενη από την αγορά πολιτική οδήγησε εδώ που είμαστε τώρα, σε μία ανθρωπιστική καταστροφή. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα εξαλείφοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα του ελληνικού λαού. Πρώτα πρέπει να βοηθήσουμε τους πολίτες και μετά να βρούμε λύσεις για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις".

Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από ξένο έλεγχο και ότι τελικά ήταν λάθος της να υιοθετήσει το ευρώ, εξέφρασε ο Βρετανός επικεφαλής της ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας, Νάιτζελ Φάρατζ. Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά πρόσθεσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι γραφειοκράτες είναι αυτοί που κινούν την ΕΕ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "ο μύθος πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αναπόφευκτη θα συντριβεί στις ευρωεκλογές".

Τέλος, από τους Μη Εγγεγραμμένους σε ομάδα ευρωβουλευτές, η Νικόλ Σενκλέρ (Βρετανία) σχολίασε τη δέσμευση του έλληνα πρωθυπουργού για περεταίρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση λέγοντας " Βρίσκεστε σε τεχνητούς παραδείσους αν πιστεύετε ότι η ΕΕ είναι η λύση" .
 .europarl.europa.eu
15/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin