Thursday, January 16, 2014

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ!. -Πρόστιμα εξόντωσης και όχι συμμόρφωσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Την χαριστική βολή αναμένεται να δώσει η αλόγιστη υπερφορολόγηση σε όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατάφεραν να επιβιώσουν από την κρίση και την παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με αφορμή τις 21 ανατροπές με 1,7 δισ. ευρώ πρόσθετα βάρη στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου που επιβαρύνουν φέτος όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους.
Και δικαιολογημένα κάνει λόγο για πρόστιμα «εξόντωσης» και όχι «συμμόρφωσης», αυτά που επιβάλλονται στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, την ώρα που η πρόσβασή τους σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση είναι από πολύ δύσκολη έως ανέφικτη!


Εκτοξεύθηκαν οι ληξιπρόθεσμες!
Βέβαια, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ανάλυση για να σκεφθεί κανείς ότι τα πράγματα στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία της χώρας και των πολιτών της πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.  Την εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει πλήρως η κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία από τα 56,1 δις (31/12/ 2012) στα 63,3 δις (έως το πρώτο ενδεκάμηνο του 2013), που αντιστοιχεί σε μία άνοδο κατά 7,2 δις ή 12,8%,  ενώ σε μηνιαία βάση (Νοέμβριος/Οκτώβριος 2013) παρατηρείται μία αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών κατά 457,1 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 44% είναι πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση των οφειλετών από τα 2,7 εκ. τη περυσινή περίοδο (31/12/2012) στους 2,87 εκ. φέτος (έως 30/11/2013), εκ των οποίων τα 2,4 εκ. είναι φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές 23,2 δις και τα υπόλοιπα 464.600 νομικά πρόσωπα/επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 40,2 δις.
Με αφορμή τα στοιχεία αυτά, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «πράγματι απορώ πώς η ανάλυση των ποσών των ληξιπρόθεσμων οφειλών από βεβαιωμένους φόρους δεν κατάφερε να πείσει και να οδηγήσει τη Τρόικα σε “έξυπνες” λύσεις φορολογικής συμμόρφωσης, αντί σε πρόστιμα φορολογικής εξόντωσης. Ούτε αντέχουμε, ούτε έχουμε για άλλους φόρους…».

Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές…
Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΣΕΕ, η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από κάθε πηγή, η ενιαία αντιμετώπιση των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εξωπραγματικά πρόστιμα, αλλά και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που οδηγούν φέτος την «κούρσα» προς την επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού, όσον αφορά το σκέλος των εσόδων. Οι αλλαγές θα γίνουν δυσάρεστα αισθητές σε όλους τους φορολογουμένους κατά την παραλαβή των φετινών εκκαθαριστικών της Εφορίας, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένα», αφού εκτός από την κατάργηση σχεδόν όλων των φοροαπαλλαγών όπως δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ασφάλιστρα υγείας και σύνταξης, ενοίκιο κύριας κατοικίας, επιτόκια δανείων αλλά και μείωση των ιατρικών δαπανών, θα περιέχουν φόρους δυσανάλογους με το εισόδημα!

Δεν αρκεί η επέκταση  της ρύθμισης…
Ωστόσο, σε αντιστάθμισμα όλων των φοροεπιβαρύνσεων, φημολογείται επέκταση της πάγιας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών και σε «μη ληξιπρόθεσμες» οφειλές φόρων, ενώ θα ισχύσουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση, καθώς και η δυνατότητα διεύρυνσης του αριθμού των δόσεων από 12 σε 24.
Το θέμα όμως που θα πρέπει να εξετάσει το οικονομικό επιτελείο δεν είναι η επιμήκυνση του χρόνου για πληρωμή των φόρων, αλλά το πώς αυτοί θα κατανεμηθούν σωστά στους φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί δυσβάστακτα και κυρίως άδικα. Όσο κι αν αυξηθούν οι δόσεις, εάν δεν υπάρχουν χρήματα, οι οφειλές δεν θα πληρώνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες.

Ασφυκτικές προθεσμίες…
Από την άλλη και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος χαρακτηρίζει δυσβάστακτα τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους φορολογουμένους στις περιπτώσεις που χάνονται προθεσμίες.
Ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος K. Κόλλιας τοποθετήθηκε επί του συγκεκριμένου ζητήματος με αφορμή ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών για την αποσύνδεση της υποβολής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι φορολογούμενοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρους ακόμα και για λανθασμένες δηλώσεις, ενώ σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν αυθημερόν οι οφειλόμενοι φόροι ορισμένες κατηγορίες δηλώσεων βαρύνονται με τόκους που μετρούν από την επόμενη ημέρα υποβολής της δήλωσης.
Ο κ. Κόλλιας τόνισε πως οι φορολογικές υποχρεώσεις των μικρότερων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, τις οποίες καλούνται να φέρουν σε πέρας οι φοροτεχνικοί, είναι πολλές, ενώ χαρακτήρισε ασφυκτικές τις προθεσμίες για συγκεκριμένες συναλλαγές με την Εφορία.
Στο πλαίσιο αυτό το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να πράξει το αυτονόητο και είτε να μειώσει τα πρόστιμα σε λογικά πλαίσια, είτε να παρατείνει τις προθεσμίες σε λογικά χρονικά πλαίσια.

 http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/33/22956
16/1/14
--

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin