Tuesday, January 28, 2014

Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Το 43% θεωρεί ότι η πραγματική αξία της περιουσίας του είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική...

 Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων η εξοντωτική φορολογία που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς κατά την έναρξη του 31ου ετήσιου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας. 

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων η εξοντωτική φορολογία που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς κατά την έναρξη του 31ου ετήσιου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας.
Ο κ. Παραδιάς υπογράμμισε ότι οι ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων, αφού μέσα στο 2013 κατέβαλαν απανωτά πέντε φόρους κεφαλαίου (ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013, ΕΕΤΑ 2012 και 2013), καλούνται φέτος να πληρώσουν το διπλό δήθεν «Ενιαίο» Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας που θέσπισε η κυβέρνηση υπό την πίεση της «τρόικα» και των βουλευτών της επαρχίας, ενώ οι πραγματικές τιμές στην αγορά, στις ελάχιστες συναλλαγές που πραγματοποιούνται, είναι δραματικά χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες με τις οποίες εξακολουθεί να υπολογίζεται, μέχρι και το 2016, το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα.
 
Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε και η έρευνα της εταιρείας Kapa Research, που δείχνει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειονότητα των ιδιοκτητών, την ώρα που επιδεινώνεται η κατάσταση στην αγορά. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι:
* Διπλασιάστηκαν σε μια χρονιά φόροι, έκτακτες εισφορές κ.λπ. ως ποσοστό επί του εισοδήματος των ιδιοκτητών από ακίνητα. Συγκεκριμένα, από 22% που ήταν, σύμφωνα με την περυσινή έρευνα, φέτος διαμορφώνονται στο 43,3% του εισοδήματος. Επιπλέον, ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εισοδήματα από ακίνητα και πληρώνει μόνο φόρους.
* Οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν τις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κ.λπ. παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση.
* Σε υψηλά επίπεδα (38%) παραμένει το ποσοστό των ιδιοκτητών που δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς.
* Περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 (που βεβαιώθηκαν μαζικά την περασμένη χρονιά από το υπουργείο Οικονομικών).
* Αυξήθηκε από 35 σε 43% το ποσοστό των ιδιοκτητών που θεωρούν ότι η πραγματική αξία της περιουσίας τους είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.
* Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (45%) δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο από τον ενοικιαστή προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ανύπαρκτο εισόδημα.
* Τέσσερις στους δέκα θα εκχωρούσαν, αν είχαν τη δυνατότητα, ακίνητα στο Δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία για την πληρωμή τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεων.
* Η μεγάλη πλειονότητα (65%) θεωρεί πως το γεγονός ότι από το νέο φόρο (ΕΝΦΙΑ) εξαιρέθηκαν τα αγροτικά ακίνητα και επιβαρύνθηκαν περισσότερο οι αστικές περιουσίες είναι λάθος.
* Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (80%) θεωρεί λάθος το γεγονός ότι τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, δεν αποφέρουν έσοδα ή είναι μη ηλεκτροδοτούμενα δεν έχουν κάποια έκπτωση φόρου.
* Γενικά, το 73% χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο.
Για τους λόγους αυτούς ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξετάσει τα βασικά και επείγοντα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:
* Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.
* Μείωση στο 50% της φορολογητέας αξίας των ξενοίκιαστων ακινήτων.
* Δικαίωμα πληρωμής φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο.
* Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του ΕΝΦΙΑ.
* Επαναφορά της εκχώρησης μισθωμάτων και της φοροαπαλλαγής της ιδιοκατοίκησης.
* Προσδιορισμός του φόρου υπεραξίας από τις ΔΟΥ με εξορθολογισμό του τρόπου προσδιορισμού της τιμής κτήσης, λαμβανομένης υπόψη και της νομισματικής μεταβολής και με βάση το αναγραφόμενο τίμημα ως τιμή πώλησης, και με σαφή προσδιορισμό του νομικού πλαισίου της έκπτωσης των 25.000 ευρώ.
* Αμεση απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων, μείωση χρόνου και αποζημιώσεων των παλαιών και παράταση της θητείας των Επιτροπών Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων.
Επίσης, άλλα ενημερωτικά θέματα στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ήταν και τα εξής:
* Νομική στήριξη όσων ιδιοκτητών ακινήτων έχουν προϋποθέσεις προσβολής για αντισυνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ στη Διοικητική Δικαιοσύνη.
* Ηλεκτρονική κατάθεση στοιχείων μισθωτικών συμβάσεων: Δεν καταργούνται τα συμφωνητικά μισθώσεως!
* Ενεργειακά πιστοποιητικά, αμοιβές για επιθεωρήσεις, ελεγκτές δόμησης κ.λπ. Δήλωση των αυθαιρέτων με το Ν. 4178/2013.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ
http://www.enet.gr/
iekemtee.gr
28/1/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin