Wednesday, January 8, 2014

Χρειάζεται αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ λένε οι ελεγκτές της Τρόικας

Η Συνθήκη που διέπει τη λειτουργία της ΕΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί και να ενισχύσει τις εξουσίες της Ευρωβουλής στην λήψη μέτρων αντιμετώπισης της λιτότητας, τονίζει ο επικεφαλής της ομάδας ελεγκτών του Ευρωκοινοβουλίου, Othmar Karas.

Από την Πορτογαλία, όπου ξεκίνησε την πρώτη από τις τέσσερις επισκέψεις της (Κύπρο, Ελλάδα και Ιρλανδία) η ομάδα της Ευρωβουλής για την αξιολόγηση του έργου της Τρόικας τόνισε ότι αυτό που έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα είναι πως υπάρχουν «διαφορετικές προτεραιότητες» εντός της Τρόικας.


 «Οι πρώτες μας συνομιλίες δείχνουν ότι η Τρόικα δεν αποτελεί μια ομοιογενή οντότητα, αλλά έχει εσωτερικές συζητήσεις αναφορικά με τις προτεραιότητες. Αυτό δείχνει πόσο επείγον είναι να κάνει το Κοινοβούλιο τη δουλειά του, να εκπληρώσει την ελεγκτική λειτουργία του και να θέσει τα ζητήματα της διαφάνειας και της νομιμότητας στην ατζέντα», είπε ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Othmar Karas.

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Karas, είπε:
 «Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει τη Συνθήκη της προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με πιο ισορροπημένο τρόπο, προωθώντας την ανάπτυξη και παράλληλα ενισχύοντας την δημοσιονομική ευθύνη».
Σύμφωνα με τον Karas, η Συνθήκη θα πρέπει να δίνει περισσότερες εξουσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει λόγο στην λήψη μέτρων για την κρίση. 
EurActiv.gr 
 





1 comment:

  1. Κομισιόν: Τα προγράμματα στήριξης έχουν αποτελέσματα. -Για την Ελλάδα η πρόσβαση στις αγορές προβλέπεται να επιτευχθεί μερικώς από το 2015...

    Την πολιτική της όσον αφορά στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης προς τις χώρες του μνημονίου υπερασπίζεται η Κομισιόν, όπως προκύπτει από την απάντησή της προς την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που έχει συσταθεί για τον ρόλο της τρόικας.

    Στη 16σελιδη απάντησή της η Κομισιόν υποστηρίζει ότι τα εν λόγω προγράμματα έχουν ήδη πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία και περιορίστηκαν οι αρνητικές οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και κοινωνικές επιπτώσεις, όπως και η διάδοση της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι για την Ελλάδα η πρόσβαση στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών αναγκών θα επιτευχθεί μερικώς από το 2015.

    Ειδικά για την Ελλάδα η Επιτροπή σημειώνει τα θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική σταθεροποίηση και επισημαίνει ότι για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες η χώρα μας αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

    Η θετική αυτή εικόνα αντανακλάται στην αντιμετώπιση των αγορών και στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που παρατηρείται, τονίζει η Κομισιόν.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δρομολογούνται και αποδίδουν ήδη καρπούς σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης και απασχόλησης, και η ανεργία αναμένεται να σημειώσει μείωση από φέτος. Παράλληλα, η Κομισιόν επιμένει ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι ουσιώδους σημασίας για την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος είναι καίριας σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος και αναφέρει ότι οι μνημονιακές χώρες βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι πριν από τρία χρόνια.

    Η Επιτροπή δίνει επίσης έμφαση στο γεγονός ότι τα προγράμματα χαρακτηρίστηκαν από επαρκή ευελιξία προκειμένου να υπάρξει προσαρμογή σε αναπάντεχες προκλήσεις και έγιναν διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάστηκε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η δημοσιονομική προσαρμογή τροποποιήθηκε ανάλογα με την οικονομική συγκυρία.

    Σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό των προγραμμάτων η Επιτροπή σημειώνει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας οι πληροφορίες που χορηγήθηκαν από την Αθήνα στα αρχικά στάδια δεν ήταν πλήρεις λόγω των χαμηλών τεχνικών προτύπων στη συλλογή και στην επεξεργασία δεδομένων καθώς και στην περιορισμένη διοικητική ικανότητα.

    Πηγή: ΑΜΠΕ
    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/750721
    8/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin