Tuesday, January 28, 2014

Δεν ακούστηκε ο προκλητικός εθνικός ύμνος της ΠΓΔΜ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας


Με διπλωματικό ελιγμό, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, “έκοψε” τον προκλητικό εθνικό ύμνο της ΠΓΔΜ από την τελετή υποδοχής του σκοπιανού υπουργού Άμυνας Ταλάτ Τζαφέρι, στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Η συγκεκριμένη επίσκεψη, ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε σκοπιανός υπουργός Άμυνας στο ελληνικό υπουργείο και κατά την διάρκεια της τελετής υποδοχής, δεν υπήρχε τιμητικό άγημα, ενώ δεν ακούστηκε ο Ελληνικός και ο προκλητικός ύμνος της ΠΓΔΜ που αναφέρεται σε «Μακεδονία», Αιγαίο και άλλα αλυτρωτικά μηνύματα.

Με τον αυτό τον εύσχημο τρόπο, της μη ανάκρουσης των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, αποφεύχθηκε μία ευκαιρία που οι σκοπιανοί ανέμεναν για να την αξιοποιήσουν σημειολογικά και για λόγους προπαγάνδας τόσο στο εσωτερικό της χώρας τους, όσο και στην διεθνή προβολή των θέσεων τους. 

Στη συνάντηση των δύο υπουργών, εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα, ενώ αποφασίστηκε να υπογραφεί μονοετής συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και την αύξηση του αριθμού των σπουδαστών στις αντίστοιχες στρατιωτικές σχολές.
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. 

Όπως είπε, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων υπό τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, θα συντελέσει στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος, στην άμεση και πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, στην ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία περνά φάση ανακατατάξεων, και θα λειτουργήσει προς όφελος της ΠΓΔΜ και της Ευρώπης. 

Ο Δ. Αβραμόπουλος παρατήρησε ότι ο σεβασμός της ιστορίας και η ειλικρίνεια στην αντιμετώπιση των διαφορών αποτέλεσαν αφετηρία για σταθερότητα και πρόοδο, σε αντίθεση με τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό που οδήγησαν σε απομόνωση, ένταση και κρίση, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Τζαφέρι ρεαλιστή πολιτικό της γειτονικής χώρας  
Από την πλευρά του, ο σκοπιανός υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ευχή να βρεθεί μία σταθερή λύση στο σύντομο μέλλον στο θέμα της ονομασίας και να ανοίξει το μονοπάτι για ένταξη της χώρας του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. 

epikaira.gr
27/1/14
--
-
  • ΥΠΕΘΑ: Δηλώσεις ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και ΥΠΑΜ πΓΔΜ Talat Xhaferi μετά τη συνάντησή τους στο ΥΠΕΘΑ 

ΥΠΕΘΑ, 27/1/14

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συναντήθηκα σήμερα με τον κ. Talat Xhaferi, Υπουργό Άμυνας της πΓΔΜ, της FYROM, έναν ρεαλιστή πολιτικό της γειτονικής μας χώρας.

Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε μια σειρά θεμάτων, που άπτονται του τομέα της άμυνας.

Όπως γνωρίζετε, η πΓΔΜ συμμετέχει στην Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που λειτουργεί στο πλαίσιο της υπουργικής πρωτοβουλίας για την άμυνα των χωρών της περιοχής, που αυτή την περίοδο εδρεύει στη Λάρισα και της οποίας η Διοίκηση είχε αναληφθεί από την γειτονική χώρα, από το Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και τον Αύγουστο του 2013.

Η FYROM εξάλλου ανέλαβε για το 2014, την Προεδρία της Άτυπης Ομάδας Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης με την Συμμαχία, «Σύμπραξη για την Ειρήνη».  

Όπως ήταν εξάλλου φυσικό, αναφερθήκαμε στις σχέσεις της πΓΔΜ  με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Επανέλαβα στον κ. Xhaferi την πάγια θέση της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, υπό την αιγίδα του Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε κ. Nimetz, θα συντελέσει στην επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος, αλλά και στην άμεση και πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM.

Επιπλέον, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη δημιουργία, στη διαμόρφωση μιας νέας δυναμικής για την χώρα του στην ευρω-ατλαντική της πορεία.

Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του θέματος της ονομασίας και, για τον σκοπό αυτό, έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό και δίκαιο πλαίσιο διευθέτησης.

Η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη, ξεκάθαρη και λειτουργική και να μην αφήνει περιθώρια για ανιστόρητες αξιώσεις.

Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η επίλυση του ονόματος θα είναι προς όφελος της ίδιας της FYROM, και βέβαια της Ελλάδος, αλλά και γενικότερα της Ευρώπης. Θα είναι προς όφελος της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, ειδικότερα σε μια εποχή, σε μια περίοδο, που η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται σε φάση ανακατατάξεων.

Σε ό,τι αφορά τώρα στον στρατιωτικό τομέα, η συνεργασία  μας, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη ξεκινήσει από το 1999 και παρουσιάζει σταθερή πρόοδο.

Σήμερα μάλιστα υπογράφεται σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, ένα Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2014.

Είναι και αυτό ένα δείγμα της ειλικρινούς βούλησης της χώρας μας να περάσουν οι ανάμεσά μας σχέσεις σε μία νέα φάση και γι’ αυτό ζητώ από τον ομόλογό μου να συμβάλλει και αυτός -γνωρίζω ότι το θέλει και το μπορεί- να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

Κύριε Υπουργέ,

Είμαι βέβαιος πως κι εσείς πιστεύετε ότι η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι ο σεβασμός προς αυτήν, η ειλικρινής και ρεαλιστική αντιμετώπιση των διαφορών, υπήρξε πάντοτε αφετηρία σύνθεσης, προόδου και ευημερίας, ενώ αντίθετα ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός προκαλούν πάντα, όπως έχει αποδειχθεί, μόνο απομόνωση, ένταση, αστάθεια και κρίσεις.

Προσωπικά, οι σκέψεις μου και οι ενέργειές μου εμφορούνται από την υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις επερχόμενες γενεές, να τους εξασφαλίσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας και  ευημερίας.

Επιθυμώ, για μια ακόμα φορά, να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά και τα μέλη της αντιπροσωπείας σας, για τις συζητήσεις που είχαμε προηγουμένως, προσβλέποντας στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, που θα μας οδηγήσει σύντομα στην οριστική επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος και στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις διμερείς μας σχέσεις.

Σας ευχαριστώ και πάλι και σας παρακαλώ να πάρετε το λόγο.

T. XHAFERI (ανεπίσημη μετάφραση):  Αξιότιμε κ. Συνάδελφε, Αγαπητέ κ. Αβραμόπουλε,

Η σημερινή μας συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για τις σχέσεις που έχουν συναφθεί μεταξύ των Υπουργείων μας. Είναι απόδειξη ότι οι θεσμοί μας έχουν τη δυνατότητα, ανεξαρτήτως των εκκρεμών ζητημάτων, να συνεργάζονται και να ξεπερνούν τα ζητήματα αυτά.

Οι συζητήσεις μας για την υπογραφή του πρωτοκόλλου διμερούς συνεργασίας για το 2014, είναι άλλη μία απόδειξη ότι τα Υπουργεία και  οι Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών μας είναι ικανά να βρουν τη δύναμη να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

Είμαι πεπεισμένος ότι η πορεία των συζητήσεων που αφορούν στην εξεύρεση λύσης για το εκκρεμές ζήτημα σχετικά με την ονομασία της χώρας μας, είναι ένα θέμα για το οποίο ο διάλογος στο μέλλον θα πρέπει να ενταθεί στους αρμόδιους θεσμούς. Και μπορώ να συμπεράνω ότι ακόμη μία φορά συμφωνήσαμε πως αυτό δε θα σταθεί εμπόδιο για να ενισχύσουμε όλα τα πεδία συνεργασίας των Υπουργείων μας.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα στείλω όλα τα μηνύματα που μου δώσατε στους πολίτες μας, τους θεσμούς μας και σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι θα κατανοήσουν σαφώς ο,τιδήποτε αφορά τις θέσεις που έχουμε για αυτό το θέμα, θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες των αντιπροσώπων του ΟΗΕ στον διάλογο που έχει ξεκινήσει με τους αντιπροσώπους των κυβερνήσεών μας.

Ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση στο εγγύς μέλλον, που θα ανοίξει το δρόμο για να επιτύχουμε την ιδιότητα του πλήρους μέλους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Να βρούμε τη θέση μας ως πλήρες μέλος και να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με όλα τα άλλα μέλη της Συμμαχίας.

Ακόμη μία φορά εκ μέρους του Υπουργείου, εκ μέρους της αντιπροσωπείας μου, αλλά και προσωπικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας συναντήσω, αυτή την σημαντική περίοδο που η χώρα σας ηγείται της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο και να στείλω ένα σαφές μήνυμα σε όποιον πρέπει να το κατανοήσει. Και αναφέρομαι κυρίως στους πολίτες μας και τους θεσμούς μας, οι οποίοι πρέπει να δώσουν τη δική τους υποστήριξη για την εξεύρεση λύσης στο εκκρεμές θέμα της ονομασίας.

Σας ευχαριστώ.
mod.mil.gr
27/1/14 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin