Tuesday, January 14, 2014

Rehn: Η Task Force στην Ελλάδα έπρεπε να συσταθεί νωρίτερα

Η πολιτική αστάθεια και η έλλειψη εθνικής ενότητας στην Ελλάδα από την άνοιξη του 2010 ως και το καλοκαίρι του 2012, αποτελούν τους βασικούς λόγους που δεν υπήρξαν αρχικά θετικά αποτελέσματα στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, τόνισε χθες (13 Ιανουαρίου) ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn. Σημείωσε επίσης, ότι η Task Force έπρεπε να είχε συσταθεί νωρίτερα. 
Μιλώντας σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Τρόικας από τους ελεγκτές της Ευρωβουλής, ο Φιλανδός υπερασπίστηκε την Τρόικα και τις αποφάσεις της. 

Δέχθηκε βροχή επιθετικών ερωτήσεων από ευρωβουλευτές, ειδικά από τους δύο εισηγητές της Ευρωβουλής στην αξιολόγηση της Τρόικα, τον κεντροδεξιό Othman Karas και τον σοσιαλιστή Liem Hoang Ngoc. 

Πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα 
Αναφερόμενος στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, τόνισε ότι οι πολιτικοί παράγοντες και ισορροπίες έπαιξαν επιβραδυντικό ρόλο. 
«Οι πολιτικοί παράγοντες έπαιξαν τον ρολό τους. Η έλλειψη εθνικής ενότητας αποδυνάμωσαν την ορμή των διαρθρωτικών αλλαγών. Κάτι που δημιούργησε αναστάτωση και εκτός Ελλάδας. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας αυτές τις ατυχείς ταραχές», τόνισε. 
Απέφυγε να επιρρίψει κατηγορίες στην Τρόικα για τα λάθη στην υλοποίηση των προγραμμάτων, ενώ επανέλαβε πολλές φορές πως την κύρια ευθύνη φέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις. Ακόμη πρόσθεσε πως δεν του αρέσει ο ανεπίσημος όρος «Τρόικα» αλλά «εκφράζει τη στενή σχέση συνεργασίας Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ» που συνεργάζονται σχετικά καλά και συμβιβάζονται. 
«Όλοι οι αξιωματούχοι είναι υπεύθυνοι και λογοδοτούν στους ανωτέρους τους. Πρόκειται για προγράμματα τα οποία έχουν διαπραγματευτεί με τις κυβερνήσεις», συνέχισε αναφερόμενος στη λογοδοσία των τριών οργάνων. 
Ερωτηθείς από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής, Άννυ Ποδηματά, τι θα άλλαζε στο σχεδιασμό των προγραμμάτων, ο Rehn είπε πως η Task Force έπρεπε να είχε συσταθεί νωρίτερα.
«Θα έπρεπε να είχαμε δημιουργήσει νωρίτερα την ελληνική ομάδα δράσης. Αν οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις είχαν προχωρήσει νωρίτερα, η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα», υπογράμμισε ο Olli Rehn.

Αιχμές κατά κυβέρνησης Χριστόφια
 Όσον αφορά στην Κύπρο και το πρόγραμμα της, είπε πως η Κομισιόν ήταν υπέρ μιας ηπιότερης προσαρμογής, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup, άφησε ωστόσο υπαινιγμούς για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Χριστόφια. 
  • «Αν σκεφτείτε την Κύπρο, γιατί χρειάστηκε βοήθεια; Σε απολυτή εμπιστευτικότητα, τον Νοέμβριο του 2011, ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου συζήτησε το ενδεχόμενο βοήθειας. Καθυστέρησε κατά ένα χρόνο λόγω της δανειοδότησης από την Ρωσία. Αν είχαν δράση νωρίτερα, η Κύπρος δεν θα είχε αντιμετωπίσει τις συνέπειες», είπε.
Εν συνεχεία, όπως τόνισε, πολλά μέλη του Eurogroup ήταν υπέρ του να τηρηθεί σκληρότερη στάση εναντίον των Κυπρίων.   

Σαράντης Μιχαλόπουλος από Στρασβούργο
EurActiv.gr  


--------

2 comments:

  1. Ρεν: "Δεν κουρέψαμε την Ελλάδα για να προστατευθεί η ΕΕ"....

    Δεν έγινε κούρεμα του ελληνικού χρέους για να μην μεταδοθεί η οικονομική κρίση στην υπόλοιπη ΕΕ, είπε ο ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρέν.

    Προκληθείς από τον ευρωβουλευτή του Σύριζα και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου Νίκο Χουντή, κατά τη διάρκεια ακρόασης του από την υποεπιτροπή που διερευνά τα πεπραγμένα της Τρόικας στην Ευρώπη, ο κ. Ρεν δήλωσε πως "το 2010 δεν έγινε αναδιάρθρωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους, για να μην μεταδοθεί η οικονομική κρίση στα άλλα κράτη μέλη και στις ευρωπαϊκές τράπεζες".

    Ο Επίτροπος Ρέν, τόνισε με έμφαση ότι η βασική αιτία για την οποία η Ελλάδα δεν προχώρησε σε κούρεμα του χρέους της, ήταν για να μην μεταδοθεί η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες άλλωστε κατείχαν και το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε συγκεκριμένα ότι: «στο ξεκίνημα της κρίσης την άνοιξη του 2010, και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχατε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη. Άρα ήταν λογικό να `αγοράσουμε χρόνο` και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε με κανονικό τρόπο».
    - See more at: http://www.sigmalive.com/news/greece/91400#sthash.UMiHHLTJ.dpuf
    14/1/14

    ReplyDelete
  2. Ρεν: Θυσιάσαμε την Ελλάδα για την Ευρώπη....

    Στην κυνική ομολογία πως το 2010 δεν έγινε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για να μη μεταδοθεί η κρίση στα άλλα κράτη- μέλη και στις ευρωπαϊκές τράπεζες, προέβη ο Ευρωπαίος επίτροπος .

    Ελλάδα, η… Ιφιγένεια της Ευρώπης. Με μία κυνική ομολογία, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Όλι Ρεν, παραδέχθηκε πως δεν έγινε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2010, όταν μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο, για να μη μεταδοθεί η οικονομική κρίση στα άλλα κράτη-μέλη και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Ο Ρεν προέβη στη σχετική δήλωση, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου Νίκο Χουντή, κατά τη διάρκεια ακρόασης από την υποεπιτροπή που διερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας στην Ευρώπη.

    Μεταξύ άλλων, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως «στο ξεκίνημα της κρίσης, την άνοιξη του 2010, και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα υπήρχαν δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη-μέλη, όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη. Άρα ήταν λογικό να “αγοράσουμε χρόνο’…».

    Υπέρ της τρόικας και των μεταρρυθμίσεων

    Παράλληλα ο Όλι Ρεν τάχθηκε υπέρ της νομιμότητας και της συνέχισης του έργου της τρόικας στις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς Μνημονίου, αλλά και υπέρμαχος της μείωσης των μισθών στην Ελλάδα.

    Αναφερόμενος στο θεσμικό μέλλον της τρόικας, επικαλέσθηκε την πρόσφατη δήλωση, που έκανε από την Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, με βάση την οποία «οι σωστοί θεσμοί αντιπροσωπεύονται στην τρόικα -και ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία παντού για αυτό, είμαι της άποψης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην τρόικα δεν είναι μία απόφαση που σηκώνει κριτικής»..................http://www.efsyn.gr/?p=165963
    14/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin