Thursday, January 2, 2014

ΥΠΕΞ: Συνέντευξη Αντιπροέδρου κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF (31.12.2013)

ΥΠΕΞ, Πέμπτη, 02 Ιανουάριος 2014
-
Ερώτηση: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας;

Ευ. Βενιζέλος: Η πρώτη προτεραιότητα είναι να δείξει η Ελλάδα το κανονικό ευρωπαϊκό πρόσωπό της, το πρόσωπο μιας χώρας θεσμικά ισότιμης με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, να δείξει ότι δεν είναι ο φτωχός συγγενής, μια χώρα σε δημοσιονομική κρίση που ζητάει τη βοήθεια των εταίρων της, αλλά μια παλιά, κανονική, ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική χώρα.
Οι προτεραιότητές μας είναι οι προτεραιότητες των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, η δημιουργία θέσεων εργασίας - γιατί το μεγάλο θέμα είναι η ανεργία και ιδίως η ανεργία των νέων - και η διαφύλαξη της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ.

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να εμβαθύνουμε την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και της ευρωζώνης, να προχωρήσουμε την τραπεζική ένωση, να μπορεί η ευρωζώνη, αλλά και η ΕΕ των 28 να πορεύεται χωρίς τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης.

Η τρίτη προτεραιότητα είναι η διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η αντιμετώπιση της λεγόμενης παράνομης μετανάστευσης. Ιδίως για εμάς στον ευρωπαϊκό νότο, αυτό είναι καθοριστικής σημασίας λόγω της κρίσης που υπάρχει και στον αραβικό κόσμο. Έχουμε μια συνεργασία του Νότου για τα θέματα αυτά, συνεργαζόμαστε με την ιταλική Προεδρία που θα ακολουθήσει την ελληνική, με τη Μάλτα, με την Κύπρο, με άλλες χώρες, γιατί αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να υπάρχει ίση κατανομή βαρών. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, για παράδειγμα. Τα ελληνικά νησιά είναι ένας ευρωπαϊκός πλούτος, όχι μόνον ελληνικός.

Η τέταρτη προτεραιότητα, η οριζόντια, είναι η ενιαία θαλάσσια πολιτική, η μεσογειακή πολιτική, η γαλάζια ανάπτυξη, όπως λέμε, γιατί η θάλασσα συνδέεται με τα πάντα: με το περιβάλλον, με την ενέργεια, με την αλιεία, με την εθνική κυριαρχία, με τις θαλάσσιες ζώνες και την οριοθέτησή τους στη Μεσόγειο, αλλά και σε όλες τις άλλες θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ.

Ερώτηση: Θα επηρεάσει κάπως η κατάσταση της Ελλάδας την Προεδρία; Υπάρχουν κάποιες προεκτάσεις αυτής της κατάστασης;

Ευ. Βενιζέλος: Η οικονομική κρίση βρίσκεται στο τέλος της. Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της δυτικής οικονομίας δεν έχουμε μια χώρα η οποία να πετυχαίνει τόσο εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή μέσα σε λίγα χρόνια - σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού έγινε το 2012 πρωτογενές πλεόνασμα - το 2013 είναι πια σαφές πρωτογενές πλεόνασμα, διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα και πιστεύουμε ότι το 2014 θα έχουμε μία επίδοση ακόμα καλύτερη, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Από πού ξεκινήσαμε; Ξεκινήσαμε το 2009 από ένα πρωτογενές έλλειμμα 12 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, άρα φανταστείτε το μέγεθος της προσαρμογής.

Αυτό οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού, στα σκληρά μέτρα. Άλλα έχοντας κάνει μια τέτοια προσαρμογή, έχοντας το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ΕΕ, το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην δυτική λεγόμενη οικονομία, γιατί η επίδοσή μας είναι καλύτερη από τη Σιγκαπούρη στο διαρθρωτικό πλεόνασμα, και καλύτερη από τη Σουηδία σε σχέση με το ονομαστικό πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε άλλη βάση συζήτησης, γιατί τώρα μπορούμε να δούμε το πέρα από την κρίση, την επάνοδο στις αγορές, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, τις διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί όλη η ελληνική κοινωνία θέλει ένα άλλο κράτος, σύγχρονο, κανονικό, ευρωπαϊκό, στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης. Φυσικά όλοι θέλουν μια ανοικτή αγορά, που λειτουργεί με διαφάνεια και ανταγωνιστικά.

Η Ελλάδα έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει το περιβάλλον της, τη γεωγραφική της θέση, τον πολιτισμό, την ιστορία, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, έχει την ικανότητα των Ελλήνων και την ευφυΐα τους - άρα έχει τη δυνατότητα να πατήσει πάνω σε ένα άλλο μοντέλο παραγωγής και όχι κατανάλωσης.

Ερώτηση: Ίσως και ένα άλλο μοντέλο Προεδρίας; Γιατί ακούμε ότι θα είναι πιο λιτή και πιο λογική.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι η πέμπτη ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, αυτή που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2014. Έχουμε ασκήσει άλλες τέσσερις φορές τα καθήκοντα της Προεδρίας, από το 1981 που εντάχθηκε η Ελλάδα στην ΕΕ. Οι προηγούμενες ελληνικές Προεδρίες, όλες σχεδόν, ταυτίζονται με πολύ μεγάλες στιγμές στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ιδίως με πολύ μεγάλα κύματα διεύρυνσης της ΕΕ. Γι' αυτό και έχουμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στο μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στη μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει σε όλη την Ευρώπη, ενόψει και των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου, για να αντιμετωπιστούν οι νέες μορφές ευρωσκεπτικισμού που έρχονται να υπονομεύσουν στην πραγματικότητα το κοινό μέλλον, την κοινή μοίρα των ευρωπαίων πολιτών. Εδώ πρέπει να δώσουμε μια απάντηση, η οποία να καλύπτει όλη την Ευρώπη. Και την Ευρώπη του Βορρά και την Ευρώπη του Νότου.

Ερώτηση: Μία σύντομη πρόβλεψη για το 2014;

Ευ. Βενιζέλος: Το 2014 για την Ελλάδα θα είναι η χρονιά της μεγάλης στροφής. Μετά από εφτά χρόνια ύφεσης, θα έχουμε έναν καθαρό, θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Αυτή είναι η προσδοκία μας. Θα είναι η χρονιά που θα επιβεβαιωθεί για δεύτερη χρονιά το πρωτογενές πλεόνασμα, θα είναι η χρονιά της στροφής στην πραγματική οικονομία, θα μπορέσουμε να επανορθώσουμε αδικίες που έχουν γίνει σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Δεν μπορούμε να μην δείξουμε τη μέριμνά μας για τους ανάπηρους, για να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ή για τα νοικοκυριά που έχουν να αντιμετωπίσουν την απόλυτη ανεργία μη έχοντας ούτε ένα εργαζόμενο μέλος, θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια - δεν μπορεί να υπάρχει νοικοκυριό χωρίς ρεύμα.

Κυρίως, όμως, είναι η χρονιά της επανόδου στις επενδύσεις. Ο ιδιωτικός τομέας διεθνώς - οι τράπεζες, τα funds - αγοράζουν Ελλάδα, πιστεύουν στην Ελλάδα. Κι αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ως μήνυμα. Το μήνυμα είναι επίσης ότι κανένας ευρωπαίος πολίτης δεν έχει χάσει ένα ευρώ λόγω της ελληνικής κρίσης. Έχουν δοθεί δάνεια και εγγυήσεις και ευχαριστούμε τη Γερμανία και τον γερμανικό λαό, γιατί έχει εγγυηθεί ελληνικά δάνεια, αλλά αυτά εξυπηρετούνται κανονικά. Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος είναι μια επιτυχία όλης της Ευρώπης και όλης της ευρωζώνης και είναι μια κατάσταση όπου όλοι θα είναι νικητές, μια win-win κατάσταση.

mfa.gr
2/1/14
----
--

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin