Tuesday, February 18, 2014

Ημερίδα για τον ρόλο των κοινοβουλίων της ΕΕ στην παγκόσμια διακυβέρνηση. -Ε.Κ.

Ο ρόλος των κοινοβουλίων της ΕΕ στην παγκόσμια διακυβέρνηση συζητήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου σε ημερίδα που οργάνωσε το ΕΚ στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και εθνικοί βουλευτές των κρατών μελών συζήτησαν τη σημασία των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι ευρωβουλευτές Miguel Angel Martínez (Σοσιαλιστές, Ισπανία) και Othmar Karas (ΕΛΚ, Αυστρία), που είναι αντιπρόεδροι του ΕΚ και , αρμόδιοι για τις σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια.


Αρκετοί διεθνείς οργανισμοί σήμερα λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις με ελάχιστη ή καθόλου συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων. Ο ΟΗΕ είναι προφανές παράδειγμα και για το λόγο αυτό πολλά εθνικά κοινοβούλια αλλά και το ΕΚ υποστηρίζουν τη δημιουργία άμεσα εκλεγμένης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Othmar Karas (ΕΛΚ, Αυστρία) μας εξήγησε γιατί είναι τόσο σημαντική να αποκτήσουν  κοινοβουλευτική διάσταση οι διεθνείς οργανισμοί, δηλώνοντας ότι "όλο και περισσότερες διακρατικές αποφάσεις λαμβάνονται από οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, το ΔΝΤ, ο ΠΟΕ και οι G20. Οι αποφάσεις αυτού του επιπέδου δεν πρέπει να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, αντιθέτως θα πρέπει να έχουν πλήρη δημοκρατικό έλεγχο".

Από την πλευρά του, ο Miguel Angel Martínez (Σοσιαλιστές, Ισπανία), επίσης αντιπρόεδρος του ΕΚ και αρμόδιος για τις σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια, δήλωσε ότι μερικές φορές τίθεται υπό αμφισβήτηση το ίδιο το κοινοβουλευτικό σύστημα, τουλάχιστον στην Ευρώπη. "Οι πολίτες συνειδητοποιούν όλο και εντονότερα ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποί δεν είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματά τους. Επίσης, γνωρίζουν καλά ότι οι οικονομικές δυνάμεις είναι πολύ πιο σημαντικές από τους πολιτικούς όταν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν τις κοινωνίες μας".

Τέλος, όταν τον ρωτήσαμε τι πρέπει να γίνει για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη τα κοινοβούλια, δήλωσε ότι "τα κοινοβούλια δεν έχουν χάσει τη νομιμότητά τους. Αυτό που έχασαν είναι η πραγματική επιρροή και η εξουσία τους. Και αυτό είναι που πρέπει να αποκατασταθεί".

Παρακολουθήστε ζωντανά την ημερίδα στο σύνδεσμο δεξιά.(Ε.Κ.)
 europarl.europa.eu
18/2/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin