Sunday, February 9, 2014

Νταβούτογλου: Αυτή τη φορά το Κυπριακό πρέπει να λυθεί

Μομέντουμ για τη λύση του Κυπριακού βλέπει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα για τη λύση του Κυπριακού. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε το έγγραφο του κοινού ανακοινωθέντος ως το καλύτερο που θα μπορούσαν να καταλήξουν οι δύο πλευρές.

Ο Τούρκος Υπουργός μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ΑHaber είπε ότι είχε και σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικων των ΗΠΑ Τζον Κέρι και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τους ομολόγους του στην Αθήνα και Βρετανία.

Όπως είπε χθες συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του τηλεφωνικώς και το θέμα των επισκέψεων του Τ/Κ και Ε/Κ διαπραγματευτή σε Αθήνα και Άγκυρα αντίστοιχα. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μια λύση στο Κυπριακό θα διασφαλίσει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα διασφαλίσει ώστε το νερό και η ενέργεια να χρησιμοποιηθούν για την ειρήνη και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου μπορεί να υπάρξει σύντομα λύση αν υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα παρόλο που ρωτήθηκε δύο φορές από τον Τούρκο δημοσιογράφο.

Αναλυτικά, στην συνέντευξή του σήμερα στο AHaber ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι έγινε αποδεκτό ένα κείμενο το οποίο λαμβάνει υπόψη τις βασικές αρχές που υιοθετεί η τουρκική πλευρά, για μια λύση βασισμένη στα δύο ιδρυτικά κράτη και με αυτή την έννοια αποδέχεται και ενισχύει την διζωνικότητα αλλά ταυτόχρονα που αποδέχεται τις αρχές του κοινού κράτους στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας.  “Αυτό το κείμενο έφτασε σε πολύ ικανοποιητικό σημείο και είναι το καλύτερο που μπορούσαν να καταλήξουν οι πλευρές”, είπε συγκεκριμένα ο κ. Νταβούτογλου. “Δημιουργήθηκε μια βάση”, είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι ότι εκδηλώθηκε η πολιτική βούληση.

“Σε μια διαπραγμάτευση το πιο σημαντικό και από τις τεχνικές λεπτομέρειες είναι το ψυχολογικό κλίμα. Εάν οι πλευρές έρθουν στο τραπέζι θέλοντας λύση οι τεχνικές λεπτομέρειες μπορεί να ξεπεραστούν εύκολα. Αλλά αν δεν υπάρξει αυτή η πολιτική βούληση τότε και η παραμικρή τεχνική λεπτομέρεια μετατρέπεται σε μεγάλο πρόβλημα και γίνεται σινικό τείχος. Το σημαντικό εδώ είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη ήταν σε διαρκή κινητοποίηση, εγώ είχα συνεχώς επαφές με την Αθήνα και την Βρετανία ως εγγυήτριες δυνάμεις, η ΕΕ συνέβαλε. Χτες είχαμε μια πολύ θετική συνομιλία με τον Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Σήμερα είχαμε και μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κέρι. Θα μιλούσαμε χθες αλλά λόγω του προγράμματός μου τελικά έγινε σήμερα. Είχαμε μιλήσει και με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών πριν μερικές μέρες ξανά. Η διεθνής κοινότητα άρχισε να ενδιαφέρεται σοβαρά για τη λύση του Κυπριακού αλλά ταυτόχρονα δημιουργήθηκε και ένα κλίμα για τις βασικές παραμέτρους της λύσης. Στο μεταξύ τον Απρίλιο θα πάρουμε νερό στην βόρεια Κύπρο και σε ολόκληρη την Κύπρο και αυτό ο Πρωθυπουργός μας το έχει χαρακτηρίσει πρόγραμμα ειρήνης. Πάντοτε είπαμε πως αν υπάρχει ανάγκη μπορεί να δοθεί νερό και στο νότιο μέρος της Κύπρου. Στην περιοχή υπάρχει μια σοβαρή ένταση για των θέμα της ενέργειας αν και αυτό το ζήτημα των πηγών ενέργειας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ειρήνη. Μια λύση του Κυπριακού θα διασφαλίσει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα διασφαλίσει ώστε το νερό και η ενέργεια να χρησιμοποιηθούν για την ειρήνη, θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

 Θα διασφαλίσει ώστε να υπάρξει κλίμα ειρήνης μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου. Αυτά είναι σημαντικά κέρδη”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ερωτηθείς για τις επισκέψεις του Ε/Κ και Τ/Κ διαπραγματευτή σε Άγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι χθες συζήτησαν το θέμα διαπραγματευτών με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο και μετά την συνάντηση των ηγετών θα γίνουν αυτές οι επισκέψεις. “Θα γίνουν ταυτόχρονα, την ίδια μέρα”, είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να υπάρξει λύση μέχρι το καλοκαίρι, ο κ. Νταβούτογλου απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση.

“Εμείς είχαμε πάντοτε ισχυρή πολιτική βούληση, αν και η απέναντι πλευρά επιδείξει την ίδια πολιτική βούληση, καθώς έχουν συζητηθεί σχεδόν όλα στο Κυπριακό μέχρι σήμερα, με αυτή την έννοια μπορεί να υπάρξει σύντομα συμφωνία αν υπάρξει πολιτική βούληση. Εγώ όταν πήγα στη βόρεια Κύπρο στις 14 Δεκεμβρίου καθίσαμε και καταλήξαμε σε μια απόφαση. Ωστόσο στην Ε/Κ πλευρά δεν λειτουργεί έτσι, έχουν το Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπάρχει η εκκλησία και ένα σωρό άλλοι παράγοντες. Ακόμη και την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξει επανατοποθέτηση σε ένα ζήτημα που έχουν ήδη συμφωνήσει. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη φορά να επιδειχθεί αυτή η πολιτική βούληση. Αλλά αυτό που με ικανοποιεί είναι η στάση της διεθνούς κοινότητας και ο θετικός ρόλος των ΗΠΑ. Και η Βρετανία, και η Ελλάδα και η ΕΕ έπαιξαν θετικό ρόλο. Και με τη Γαλλία και με τη Γερμανία συζητήθηκαν αυτά τα ζητήματα με τον Πρωθυπουργό μας. Δηλαδή υπάρχει ένα μομέντουμ”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Αναφερόμενος στην διαδικασία των τελευταίων δέκα χρόνων στο Κυπριακό, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι μετά το 2004, έπειτα από τα δημοψηφίσματα οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί για μεγάλο διάστημα και ξεκίνησαν πάλι το 2008 και συνεχίστηκαν μέχρι πρόσφατα. Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι “με την εκλογή Αναστασιάδη αυτή τη φορά επικεντρωμένοι περισσότερο στο αποτέλεσμα και στην απευθείας επίλυση των προβλημάτων δημιουργήθηκε μια προσδοκία”. Ωστόσο πρόσθεσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης λόγω της οικονομικής κρίσης για ένα διάστημα ανέβαλε την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε . Νταβούτογλου, υπήρχε μια πιθανότητα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τον Οκτώβριο και έγινε προσπάθεια για ένα κείμενο που καθόριζε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. “Ήταν πέραν από μια κοινή δήλωση, ήταν ένα κείμενο που έδινε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και τις κύριες παραμέτρους. Επομένως δεν ήταν μια οποιαδήποτε κοινή δήλωση αλλά καθόριζε το πλαίσιο της λύσης. Γι αυτό και ήταν μια δύσκολη και σκληρή διαδικασία. Μερικές φορές παρενέβηκα προσωπικά ο ίδιος. Άλλωστε με τον κ. Βενιζέλο είχαμε λάβει μια ιστορική απόφαση. Μαζί με την έναρξη των διαπραγματεύσεων ο Ε/Κ διαπραγματευτής να έρθει στην Άγκυρα και ο Τ/Κ στην Αθήνα. Αυτό για πρώτη φορά θα γινόταν. Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλάζει το ψυχολογικό κλίμα”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ερωτηθείς τί θα γίνει αν στα δημοψηφίσματα που θα γίνουν η Τ/Κ πλευρά απαντήσει πάλι ναι και η Ε/Κ όχι, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τότε δεν θα μπορούν να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και η κάθε πλευρά θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο.
- See more at: http://www.onlycy.com/441309

9/2/14
--
-

1 comment:

  1. Foreign Minister Davutoğlu: Turkey hopeful for ‘last chance’ on Cyprus...

    Turkey has welcomed the draft statement that would launch Cypriot reunification talks on Feb. 11 and expressed hope for a speedy conclusion to negotiations while also warning of the consequences of an unsuccessful outcome.

    Turkish officials stressed that this round of talks constituted the last chance for a united Cyprus as both parties would have to go their own separate ways in the case of the rejection of the final agreement, as occurred in 2004...................http://www.hurriyetdailynews.com/foreign-minister-davutoglu-turkey-hopeful-for-last-chance-on-cyprus.aspx?pageID=238&nID=62228&NewsCatID=338
    10/2/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin