Monday, February 3, 2014

Φυλακή για τους πονηρούς (των αγορών). -Η ποινικοποίηση θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα;

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια φυλάκισης θα αντιμετωπίζουν όσοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν την αγορά σύμφωνα με νέους κανόνες που συζητά και ψηφίζει η ολομέλεια του ΕΚ για να αποφευχθούν νέα σκάνδαλα όπως το "Λίμπορ". 

Η εισηγήτρια Arlene McCarthy (Σοσιαλιστές, Βρετανία) απάντησε στις ερωτήσεις μας(E/K).

Ποιές κυρώσεις επιβάλλουν οι νέοι κανόνες;

Σε όσους χρησιμοποιούν εμπιστευτικές πληροφορίες για να χειραγωγήσουν την αγορά θα επιβάλλεται μέγιστη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 4 χρόνων, ενώ για όσους δημοσιοποιούν παράνομα εμπιστευτικές πληροφορίες η μέγιστη ποινή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διετής κάθειρξη. Τα κράτη μέλη μπορούν φυσικά να επιβάλλουν σκληρότερες ποινές.

Η ποινικοποίηση θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα;
Ο καθορισμός ελάχιστων ποινικών κυρώσεων σε επίπεδο ΕΕ είναι το πρώτο βήμα που αποδεικνύει ότι το οικονομικό έγκλημα και ο ρόλος του στην οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά. Επίσης, όσοι παρανομούν θα αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Σήμερα υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις κυρώσεις που επιβάλουν τα κράτη μέλη. Για παράδειγμα η χειραγώγηση της αγοράς δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, ενώ η αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών δεν είναι παράνομη στη Βουλγαρία, τη Τσεχία, την Ελλάδα, τη Φιλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία. Με το νέο κανονισμό θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να ποινικοποιήσουν αυτές τις πράξεις ως ποινικό αδίκημα.

Μπορείτε να μας δώσετε ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα χειραγώγησης της αγοράς που ο νέος κανονισμός θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει;
Το σκάνδαλο Λίμπορ είναι ένα κραυγαλέο παράδειγμα χειραγώγησης της αγοράς. Τραπεζίτες επιχείρησαν να χειραγωγήσουν επιτόκια και αποδόσεις, ανεβάζοντας τις τιμές παραγώγων αξίας μέχρι και 350 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και δανείων και υποθηκών αξίας περίπου 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο, με τεράστιο κέρδος. Οι νέοι κανόνες καταργούν την ατιμωρησία για τράπεζες και τραπεζίτες που χειραγωγούν την αγορά. Όμως, μέχρι τώρα κανένας δεν έχει πάει φυλακή για το σκάνδαλο Λίμπορ, καλώ τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τους νέους κανόνες και να παραπέμψουν τους υπαίτιους στη δικαιοσύνη.

Δείτε τη συζήτηση και τη συνέντευξη τύπου ζωντανά την Τρίτη (04/02) το πρωί από τους συνδέσμους δεξιά.(Ε.Κ.)
 europarl.europa.eu
3/2/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin