Saturday, March 15, 2014

Με «άμεσες κυρώσεις» απειλούν ΗΠΑ και ΕΕ

Τα περιθώρια διπλωματικής επίλυσης του ουκρανικού στενεύουν απελπιστικά, μετά τις συνομιλίες Κέρι-Λαβρόφ χθες στο Λονδίνο που ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα. Οι ΗΠΑ απειλούν τώρα με «ταχείες αντιδράσεις». 
ΗΠΑ και ΕΕ θα αντιδράσουν άμεσα με νέο πακέτο κυρώσεων στο διαφιλονικούμενο δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει ακόμη πως η Μόσχα θα επιλέξει τελικά έναν δρόμο που θα είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Ο εκπρόσωπος παραδέχεται πάντως ότι είναι πολύ αργά, καθώς σε μερικές ώρες θα διενεργηθεί το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

Χθες και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζο Κέρι επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον είναι ανοιχτή σε μια διπλωματική λύση εφόσον η Ρωσία καταβάλει προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης. «Η θέση των ΗΠΑ για το δημοψήφισμα είναι και σήμερα ξεκάθαρη. Πιστεύουμε ότι το δημοψήφισμα αντιβαίνει στο Σύνταγμα της Ουκρανίας, και έρχεται σε αντίθεση με το διεθνή νόμο. Πιστεύουμε ότι είναι παράνομο. Ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Κέρι εξέφρασε επίσης τις αμερικανικές ανησυχίες για την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία αλλά και κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας.


Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εγκρίνουν τη Δευτέρα πακέτο κυρώσεων

Ταχεία αναμένεται να είναι πάντως και η αντίδραση της ΕΕ. Τη Δευτέρα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να εγκρίνουν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Το πακέτο των μέτρων προβλέπει πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για συγκεκριμένες κατηγορίες ρώσων πολιτικών και πολιτών, ωστόσο «καμία χώρα δεν έχει ετοιμάσει ακόμη λίστα ονομάτων», αναφέρει διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ καλεί τους ευρωπαίους ομολόγους του να εγκρίνουν σκληρότερα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας. Σύμφωνα με τις βρετανικές εκτιμήσεις, «τη Δευτέρα θα πρέπει να προκύψει μια αποφασιστική και ενιαία απάντηση» προς τη Ρωσία.


Χριστιανοδημοκρατικές αντιρρήσεις στις κυρώσεις

Στη Γερμανία, ωστόσο, εκφράζονται αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Τα βέλη προέρχονται από ηγετικά στελέχη του χριστιανοδημοκρατικού στρατοπέδου, με τον επικεφαλής της επιτροπής Οικονομίας του γερμανικού κοινοβουλίου Πέτερ Ραμσάουερ να χαρακτηρίζει τις κυρώσεις «ακατάλληλο στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής». Μιλώντας στο Focus, ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός υπογράμμισε ότι ενδεχόμενες κυρώσεις της Δύσης θα προκαλέσουν ανάλογα μέτρα από τη Ρωσία, τα οποία θα πλήξουν και τις δύο πλευρές. Επιφυλάξεις εκφράζει και ο Κάρστεν Λίνεμαν, πρόεδρος της Ένωσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος μιλώντας στην Neue Osnabrücker Zeitung, υπενθύμισε ότι η κρίση στην Κριμαία δεν θα αφήσει ανέπαφη την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
http://dw.de/p/1BQEA  
15/3/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. West prepares sanctions as Russia presses on with Crimea takeover...

    (Reuters) - Dozens of Russians linked to Russia's gradual takeover of Crimea could face U.S. and EU travel bans and asset freezes on Monday, after six hours of crisis talks between Washington and Moscow ended with both sides still far apart.

    Moscow shipped more troops and armor into Crimea on Friday and repeated its threat to invade other parts of Ukraine in response to violence in Donetsk on Thursday night despite Western demands to pull back.

    EU diplomats will choose from a long list of 120-130 possible Russian targets for sanctions on Sunday, as pro-Moscow authorities who have taken power in Crimea hold a vote to join Russia in the worst East-West confrontation since the Cold War.

    Several diplomats dismissed a German newspaper report that said the list would include the heads of Russia's two biggest companies, energy giants Gazprom and Rosneft.............http://www.reuters.com/article/2014/03/15/us-ukraine-crisis-idUSBREA1Q1E820140315?feedType=RSS&feedName=worldNews
    15/3/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin