Monday, March 3, 2014

Η Ευρώπη από ψηλά: καθαρός αέρας και καθαρά χέρια;

Στις γαλλικές Άλπεις, είκοσι λεπτά χωρίζουν την κορυφή Aiguille du Midi από το Chamonix. Το ταξίδι γίνεται με τελεφερίκ και, 1000 μέτρα από το έδαφος, ο δυνατός άνεμος κουνάει τις καμπίνες αλλά η θέα είναι μαγευτική. Είναι όμως η Ευρώπη τόσο καθαρή και διάφανη, όσο φαίνεται από αυτό τη "Βελόνα του Νότου"; 
Οι μεταρρυθμίσεις στον έλεγχο των τραπεζών έχουν ήδη προχωρήσει πολύ από την αρχή της κρίσης το 2007.


Στην περιοχή παλιά πηγαινοέρχονταν συνεχώς μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας βαλίτσες με μετρητά ενώ σύνηθες θέαμα ήταν το κυνηγητό Γάλλων και Ιταλών τελωνειακών και "καταθετών". Τώρα πια, οι φύλακες των συνόρων δεν περιπολούν τις πλαγιές αλλά εκπαιδεύονται στις πίστες της Γαλλίας, και μάλιστα μερικοί κέρδισαν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Σήμερα, δεν είναι τόσο εύκολο να μεταφέρει κανείς χρήματα στην Ελβετία με σκοπό τη φοροδιαφυγή, καθώς το τραπεζικό απόρρητο καταρρέει. Η ΕΕ έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες στους G20 και στον ΟΟΣΑ για να βελτιώσει την οικονομική διαφάνεια, καθώς οι φορολογικοί παράδεισοι και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχουν γίνει σημαντικό  ζήτημα για τις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, η ΕΕ ασκεί έντονες πιέσεις στα κράτη μέλη να μοιράζονται όλο και περισσότερες πληροφορίες μέσα από τη φορολογική ή τη διασυνοριακή συνεργασία με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η βελτίωση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού κανονιστικού πλαισίου μετά από την πτώση της Lehman Brothers, έχει καθησυχάσει τους πολίτες για την ασφάλεια των καταθέσεών τους. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί νέες οδηγίες που βελτίωση του ελέγχου της αγοράς, τον περιορισμό των καταχρηστικών πρακτικών και την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων στον τραπεζικό τομέα. Επίσης, έχουν τεθεί σε λειτουργία νέες εποπτικές αρχές.

Στο επίκεντρο του νέου κανονισμού έχουν βρεθεί και οι χρηματοπιστωτικές αγορές, με τον κανονισμό "EMIR" (European Market Infrastructure Regulation), για τις υποδομές των ευρωπαϊκών αγορών, που τίθεται σε ισχύ εντός του 2014. Αυτός ο κανονισμός έφερε στην μεγαλύτερη διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές και τραπεζικές δραστηριότητες, καταγράφοντας τις περισσότερες από τις συναλλαγές που γίνονταν "κάτω από το τραπέζι".

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι η ροή έχει αντιστραφεί και τα χρήματα ρέουν τώρα από μάλλον παρά προς τις ελβετικές τράπεζες καθώς οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κανονισμοί παρέχουν σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια στον καταθέτη.. Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη αλλαγή για τη μικρή χώρα, η οποία κάποτε φιλοξενούσε φιλοξενεί το 1/3 των χρημάτων που είχαν αποθηκευθεί σε φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Gabriel Zucman.

Οι συνοριοφύλακες ακόμα πιστεύουν ότι το σημείο ελέγχου των συνόρων μεταξύ St Julien και Γενεύης είναι το καλύτερο σημείο για "ψάρεμα". 
  • Τώρα όμως τα χρήματα πηγαίνουν από την Ελβετία στην Γαλλία και όχι αντίστροφα όπως γινόταν παλιά.
 http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20140228STO37385/
3/3/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin