Sunday, March 30, 2014

Μπορούμε να κρίνουμε. -Οι καθημερινές τηλεοπτικές εμφανίσεις υποψηφίων και πολιτικών δεν πείθουν...

Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ*
πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων

*  Οι εκλογές που πλησιάζουν ελάχιστα θυμίζουν τις αντίστοιχες άλλων χρόνων της μεταπολίτευσης. Το έγχρωμο υλικό, οι πλαστικές σημαίες, τα μεγάφωνα, οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις και οι μεγάλες προεκλογικές δαπάνες ανήκουν στο παρελθόν.
Τα πολιτικά κόμματα δείχνουν ανίσχυρα στην καθοδήγηση της ψήφου, το αίσθημα οργής εξασθενεί και πολίτες και πολιτικοί είναι αμήχανοι. Οι καθημερινές τηλεοπτικές εμφανίσεις υποψηφίων και πολιτικών δεν πείθουν και, μάλιστα, αποκαλύπτουν την πολιτική μας φτώχεια. Η ποιότητα του πολιτικού λόγου απουσιάζει και, μαζί, ο σεβασμός στις βασικές αρχές μιας συζήτησης, όπου όλοι οι συμμετέχοντες έχουν το δικαίωμα να εκθέσουν και να υποστηρίξουν με επιχειρήματα τις θέσεις τους.


Εκείνο που εισπράττει ο ακροατής είναι μια πολιτική θολούρα και έναν ακαθόριστο θόρυβο... Βέβαια, το πολιτικό μας σύστημα δεν έχασε σε ποιότητα που δεν είχε, απλά διατήρησε το χαμηλό του επίπεδο και κέρδισε σε περιορισμό της ηχορύπανσης και του όγκου των απορριμμάτων.
Το παρελθόν, το παρόν και  το μέλλον συνιστούν μια... συνέχεια και, όπως είναι φυσικό, η προβολή του παρελθόντος στο παρόν είναι αναπόφευκτη. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί ορισμένες συμπεριφορές των πολιτικών μας που είναι γνωστές από παλιά.
Μια χαρακτηριστική πολιτική συμπεριφορά είναι η απόσυρση της σκόνης του χρόνου, για να αποκαλυφθούν περασμένες παθογένειες που θα πλήξουν τον αντίπαλο. Μια τέτοια ενέργεια δεν είναι ελληνική εφεύρεση, το συνηθίζουν και σε «έμπειρες» κοινωνίες. Το να γνωρίζει το εκλογικό σώμα την ιστορία κάθε ατόμου που ζητάει την ψήφο του είναι επιτρεπτό και επιβεβλημένο, το να διαστρέφεται όμως η πραγματικότητα είναι ανέντιμη πράξη και γεμίζει με τοξικότητα το πολιτικό περιβάλλον.
Η εποχή μας, παρά την έντονη κριτική που ασκείται στις στάσεις και συμπεριφορές των ανθρώπων της εξουσίας, φαίνεται να φέρνει μαζί της και στοιχεία ανανέωσης του πολιτικού μας συστήματος. Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα κάποιων νέων ανθρώπων και η εκδήλωση ειλικρίνειας για τον επόμενο στόχο τους είναι μια πρωτόγνωρη στάση για τον πολιτικό μας πολιτισμό.
Σε άλλες εποχές, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για κάποιο δημόσιο αξίωμα από κάποιον που δεν είχε τη σφραγίδα στήριξης κάποιου κόμματος, ήταν αδιανόητη. Σήμερα, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από κομματικά ανένταχτους αποτελεί πλεονέκτημα. Το φύτεμα των υποψηφίων ενοχλεί.
Για να λειτουργήσει η εκλογική διαδικασία ως μέσον βελτίωσης του πολιτικού μας συστήματος, χρειάζεται η κριτική στάση του πολίτη. Η εκλογή εκείνων που έχουν καθαρό πολιτικό λόγο, προσωπική πορεία που πείθει για τις ικανότητες και το ήθος τους, και η αποδοκιμασία εκείνων που δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη του είναι το πρώτιστο καθήκον του πολίτη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν μπορούμε όλοι να αρθρώσουμε πολιτικό λόγο ή να διοικήσουμε, μπορούμε όμως όλοι να κρίνουμε...και να αποφασίσουμε για το ποιοι θα μας κυβερνήσουν.
✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: cmasalas@cc.uoi.gr

 [proinoslogos.gr]
29/3/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin