Wednesday, April 16, 2014

Μετά 100 χρόνια: τα διδάγματα του πολέμου -E.K. Σύνοδος Ολομέλειας


Σχεδόν ακριβώς 100 χρόνια έχουν περάσει από την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ενός από τους πιο καταστροφικούς πολέμους στην ιστορία της Ευρώπης και, την Τετάρτη 17 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια ειδική συζήτηση για τις μνήμες και τα διδάγματα για την Ένωση. Ειρήνη και σταθερότητα δεν πρέπει ποτέ να θεωρηθούν δεδομένες, τόνισαν οι περισσότεροι ομιλητές υπογραμμίζοντας την ανάγκη καταπολέμησης κάθε εθνικισμού για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη.


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, είπε ότι ο Α'ΠΠ ήταν η πρώτη μεγάλη καταστροφή του 20ου αιώνα και επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των λαών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, εκπροσωπώντας το Συμβούλιο της Ένωσης, δήλωσε ότι "η επέτειος βρίσκει την Ευρώπη αντιμέτωπη με καταστάσεις που θέτουν πάλι σε δοκιμασία τη διεθνή πολιτική οντότητά της, από τη Συρία έως τη Λιβύη και από το Ιράν έως την Ουκρανία" και πρόσθεσε ότι η "ενεργός ιστορική μνήμη είναι η μόνη ασφαλής βάση για μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες από τις οποίες έχει επείγουσα ανάγκη η Ευρώπη".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η ΕΕ " μας δίνει τα μέσα για να αποφύγουμε τον εθνικισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα την κουλτούρα των διαφορετικών χωρών μας". Αναφερόμενος στο ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία, εξήγησε ότι εν τέλει αναδεικνύει τη διαφορά ανάμεσα σε "μία σύγχρονη, ανοιχτή, δημοκρατική Ευρώπη" και "την παλιά έννοια Ευρώπη που σκέφτεται και ενεργεί με ομάδες ισχύος, σφαίρες επιρροής, υπαγορεύσεις, δυσπιστία και λογική του διαίρει και βασίλευε".

Ο Ζοζέφ Ντόλ (ΕΛΚ, Γαλλία), υπενθύμισε ότι ο Α' ΠΠ "ήταν ένα ιστορικό ατύχημα που προκάλεσαν ιδιοτελείς εθνικιστές" και ζήτησε βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και περισσότερες κοινές πολιτικές. Συνέχισε λέγοντας "αν η Ευρώπη υποκύψει στον λαϊκισμό και στον ευρωσκεπτικισμό, θα έχει κάνει στροφή στροφή προς τα πίσω, μια επιστροφή στο χάος και στον πόλεμο ".

Ο Χάνες Σβόμποντα (Σοσιαλιστές, Αυστρία), προειδοποίησε ότι "νέες ομάδες και κόμματα με βάση το μίσος και τη ξενοφοβία ανθίζουν στην Ευρώπη". Πρόσθεσε ότι "ο εθνικισμός θα μας κοστίσει της κοινωνική ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και τη διεθνή επιρροή".

Για τον Γκι Φερχόφσταντ (Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, Βέλγιο), ο πόλεμος ή η απουσία πολέμου, κάποτε αποτελούσε το μοναδικό επιχείρημα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. "Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν θα πείσουμε τη νέα γενιά καταδεικνύοντας το απαίσιο, αλλά μακρινό παρελθόν. Πρέπει να τους εξηγήσουμε πώς η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση είναι ένα εργαλείο για ένα καλύτερο μέλλον", τόνισε

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ (Πράσινοι, Γαλλία), ζήτησε από το ΕΚ "να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ένωσης και να αφήσει πίσω τα εθνικά συμφέροντα. Ο ευρωπαϊκός φεντεραλισμός είναι κλειδί για το μέλλον", τόνισε ".

Ο Μάρτιν Κάλαναν (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Βρετανία), σημείωσε ότι δεν έμαθαν όλες οι χώρες το μάθημά τους από τον Α'ΠΠ, καθώς ακόμα και σήμερα ορισμένες βασίζουν την πολιτική τους σε απειλές και στρατιωτικές παρεμβάσεις.

Το μήνυμα ότι "η ΕΕδεν θα στηρίξει ποτέ τον πόλεμο, ότι η ειρήνη είναι εύθραυστη και ότι δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη στην Ευρώπη", "αποτελεί τη ρίζα των κοινών μας προσπαθειών", δήλωσε η Γκαμπριέλ Τσίμερ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Γερμανία).


  • Ο Νάιτζελ Φαράτζ (Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας, Βρετανία), δήλωσε από την πλευρά τους πως η ιδέα ότι η ύπαρξη των εθνικών κρατών είναι εκείνη που οδήγησε σε πόλεμο και ότι για αυτό πρέπει να καταργηθούν, είναι " επικίνδυνο ψέμα".


  • Τέλος ο Ντάνιελ Βαν ντερ Στουπ (Μη Εγγεγραμμένοι, Ολλανδία), δήλωσε ότι το ΕΚ έχει τους ίδιους στόχους με τους ανεξέλεγκτους ηγέτες των παγκοσμίων πολέμων να δημιουργήσουν ένα κράτος όσο πιο ισχυρό γίνεται στην Ευρώπη. Η ΕΕ έχει τις ίδιες βλέψεις με τους ανεξέλεγκτους ηγεμόνες που προκάλεσαν δύο παγκοσμίους πολέμους στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν πανίσχυρα κράτη πανευρωπαϊκής κλίμακας "Οι ψηφοφόροι θα καταστήσουν σαφές στις 22 Μαΐου, ότι αντιστέκονται στην παράνομη και δικτατορική κατοχή των κρατών τους".
[europarl.europa.eu]
16/4/14
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin