Wednesday, April 2, 2014

Κανείς δε βγαίνει κερδισμένος από τη ρήξη στη συνεργασία Ρωσίας - ΝΑΤΟ. -Ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ


Ούτε η Ρωσία ούτε οι χώρες του ΝΑΤΟ θα κερδίσουν τίποτε εάν δεν είναι ενωμένες απέναντι στις απειλές και τις προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή αλλά και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ έρχεται ως απάντηση στην χθεσινή ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για αναστολή κάθε «πρακτικής πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας» με την Ρωσία ανακοίνωσε το NATO την Τρίτη. 
Οι υπουργοί εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν χθες, Τρίτη,  στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την επόμενη κίνησή τους μέσω φόβων για τις εδαφικές φιλοδοξίες των Ρώσων.  
  • Ταυτόχρονα ανακοίνωσαν την  ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, πραγματοποιώντας μάλιστα στρατιωτικές ασκήσεις στον εναέριο χώρο της Βαλτικής, καθώς «η ουκρανική κρίση που οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία έχει θορυβήσει τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Σε απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε το Κίεβο να μην επιχειρήσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν «προκάλεσαν διχασμό στην ουκρανική κοινωνία».

 «H αποφαση του ΝΑΤΟ θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου»

 «Η απόφαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών να αναστείλει τη συνεργασία με τη Ρωσία , τόσο για τις στρατιωτικές όσο και τις μη στρατιωτικές πτυχές είναι κάτι σαν “deja vu". Η διατύπωση στην ανακοίνωση φέρνει στο νου τους λεκτικούς διαξιφισμούς της εποχής του  Ψυχρού Πολέμου, ενώ η ίδια η απόφαση θυμίζει την κίνηση των Βρυξελλών, έξι χρόνια πριν,  να “παγώσει” πάλι τις σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ» , συμπλήρωσε ο ρώσος διπλωμάτης. «Και όλοι γνωρίζουμε πώς κατέληξε εκείνο το “πάγωμα”. Στη επιστροφή στην συνεργασία “πάσης φύσεως” στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας – ΝΑΤΟ», τόνισε ο Λουκασέβιτς. 

 «Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιός θα βγει κερδισμένος από την αναστολή της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ιδιαίτερα σε νευραλγικούς τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της πειρατείας, αλλά και η αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ανθρωπιστικών κρίσεων… Πάντως σίγουρα όχι η Ρωσία ή οι χώρες του ΝΑΤΟ» κατέληξε ο Λουκασέβιτς. 
http://rbth.gr/news
2/4/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 -------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin