Wednesday, April 2, 2014

ΥΠΕΞ: Δηλώσεις Αντ. της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Αφρικής

ΥΠΕΞ, Τετάρτη, 02 Απρίλιος 2014
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικής είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ευρώπη συνολικά, να αναδείξει την πολιτική της στην Αφρική, ως μία μεγάλη προτεραιότητα. Γιατί η Αφρική είναι αναπτυξιακά η ήπειρος του μέλλοντος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα αποδεκτή από όλες τις αφρικανικές χώρες, μία χώρα φιλική. Άρα έχουμε τεράστιες οικονομικές δυνατότητες.

Και ο στόχος των διμερών επαφών που κάνω, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με πάρα πολλές χώρες στο επίπεδο του Προέδρου τους, του Πρωθυπουργού τους ή του Υπουργού Εξωτερικών είναι μία ευκαιρία για εμάς, να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματική παρουσία, τις ελληνικές εξαγωγές, να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία στους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Τα πρώτα δείγματα που έχω είναι πάρα πολύ θετικά.


  • Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχα ήδη την ευκαιρία να συναντηθώ και να συνομιλήσω σύντομα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για τα δύο μεγάλα θέματα που μας απασχολούν, που είναι το Κυπριακό βεβαίως αλλά υπάρχει και η πρωτοβουλία Nimetz σε σχέση με το όνομα. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι σαφείς, σταθερές, καθαρές και ο Γενικός Γραμματέας αυτό το εκτιμά ιδιαιτέρως.

Είχα, επίσης, την ευκαιρία να συναντήσω και να ανταλλάξω κάποιες φιλικές σκέψεις με μία σειρά επικεφαλής αντιπροσωπειών. Θα μου επιτρέψετε ενδεικτικά να αναφέρω τον Πρόεδρο Hollande, ο οποίος σχημάτισε χθες τη νέα του κυβέρνηση, διόρισε το νέο Πρωθυπουργό και υπάρχει έτσι ένα νέο ξεκίνημα στη Γαλλία, που είναι πολύ κρίσιμο για τις ευρωπαϊκές ισορροπίες.
  • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε σε σχέση με ένα άλλο θέμα. Έχετε κάποιο σχόλιο για όσα συνέβησαν με τον κ. Μπαλτάκο;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Για τον κ. Μπαλτάκο, έχει εκδώσει μία ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ, η οποία εκφράζει και τις προσωπικές μου απόψεις. Είχα πει πριν από λίγες ημέρες, όταν είχα ερωτηθεί, ότι είναι ένα παλιό πρόβλημα. Η κυβέρνηση αυτή είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας που καλύπτει μία εθνική ανάγκη. Η κυβέρνηση διέπεται από ένα προγραμματικό πλαίσιο, από μία προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ και γενικά οι δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης είναι ο προοδευτικός πόλος. Ο προοδευτικός πόλος πρέπει να ενισχυθεί για να υπάρχουν και οι αναγκαίες ισορροπίες και οι αναγκαίες εγγυήσεις μέσα στην Κυβέρνηση. Πρέπει να χτυπηθούν όλοι οι θύλακες που εφάπτονται ιδεολογικά ή πρακτικά με την ακροδεξιά, με παλιά αρνητικά στερεότυπα και πολύ περισσότερο είναι αδιανόητο να υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με τους ναζιστές, με τους ρατσιστές, με τους ξενοφοβικούς, με αυτούς που οργανώνουν πράξεις βίας και λειτουργούν ως εγκληματική οργάνωση. Και εκδηλώνω φυσικά, για μια ακόμη φορά επισήμως το θεσμικό σεβασμό μας στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς τους οποίους κανείς, μα κανείς, δεν δικαιούται να προσβάλλει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Μπαλτάκος;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το είπαμε αυτό. Το λέει και η ανακοίνωση. Είναι το λιγότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με την οικονομία;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σε σχέση με την οικονομία, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα θετικά μηνύματα που στάλθηκαν και από την άτυπη συνεδρίαση του ECOFIN και του Eurogroup στην Αθήνα, θέλω να σας πω ότι εδώ, στις Βρυξέλλες, είναι έκδηλη αυτή η αίσθηση πως η Ελλάδα πέρασε σε μια νέα φάση. Αυτό το συνάντησα και σήμερα και χθες σε όλες μου τις συναντήσεις. Είναι η γενική παραδοχή της διεθνούς πολιτικής κοινής γνώμης η οποία φυσικά επηρεάζεται και επηρεάζει και τις αγορές, και το διεθνή ιδιωτικό τομέα. Έχουμε τώρα στα χέρια μας μια πολύ σημαντική ευκαιρία να κάνουμε όλοι μαζί, με ενότητα, τη στροφή.

Και είναι κρίμα τη στιγμή που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, με τις θυσίες τους, μας έχουν δώσει αυτή την ευκαιρία, να μη την αξιοποιήσουμε. Και να ασχολούμαστε με δευτερεύοντα και τριτεύοντα πράγματα. Είτε επειδή αυτό το επιβάλλει η αντιπολίτευση είτε επειδή αυτό το επιβάλλει μια νευρικότητα και μια κόπωση στο εσωτερικό των κομμάτων. Γιατί, φυσικά, όταν έχεις σηκώσει όλο αυτό το βάρος, όταν σηκώνεις ένα τεράστιο βάρος, οι αντοχές φτάνουν στα όρια τους. Και αυτό επηρεάζει τις αντιδράσεις, επηρεάζει το κλίμα, την ατμόσφαιρα. Πρέπει όμως να αφήσουμε τα επουσιώδη και να κοιτάξουμε τον ιστορικό μας στόχο, τον εθνικό μας στόχο. Γιατί τουλάχιστον η δική μου αντίληψη, και δεν ήταν ποτέ μια αντίληψη κομματική, είναι πάντα μια αντίληψη εθνική, ιστορική και παρακαλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να ενωθούμε σε αυτό που είναι το εθνικά επιβεβλημένο και αυτονόητο.
mfa.gr
2/4/14
--
-
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin