Monday, April 7, 2014

Ο θύτης και τα θύματα…

Σε κάθε έγκλημα υπάρχει ο θύτης και το θύμα. Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ή καλύτερα βιώνουμε με τον πιο οδυνηρό τρόπο ποια είναι τα θύματα του οικονομικού εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος της Κύπρου. Τώρα, πλέον, έφτασε η ώρα η πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα να τοποθετηθούν χωρίς περιστροφές και να πουν τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Καλούνται να αποδώσουν ευθύνες στους υπεύθυνους για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η πατρίδα μας. Καλούνται να κατονομάσουν τον θύτη.

Σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ειδικά ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, αλλά και αξιωματούχοι εντός Κύπρου, αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση στο κρίσιμο κεφάλαιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πολλά από τα δάνεια αυτά ενδεχομένως να παραχωρήθηκαν χαριστικά και χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, και γι' αυτό απαιτείται ενδελεχής έρευνα. Υπάρχουν όμως και άλλα δάνεια, που δόθηκαν σε άτομα που ήταν φερέγγυα τότε, αλλά σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γιατί είναι άνεργοι, ή εργοδοτούμενοι με εξευτελιστικές όμως απολαβές.

Ενώ το θέμα αναδεικνύεται ως μέγα ζήτημα, υποβαθμίζεται το γεγονός πως κι αυτό αποτελεί μίαν ακόμη σοβαρή παράπλευρη κοινωνική απώλεια, ανάμεσα σε τόσες άλλες, που προέκυψαν ως απότοκο της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της κακοδιαχείρισης της οποίας έτυχε η τραπεζική κατάρρευση. Κατά την άποψή μου, καθοριστικής σημασίας, για να μπορέσει να γίνει αποτελεσματική και ουσιαστική διαχείριση της κατάστασης, είναι να αναζητηθούν τα πραγματικά αίτια και τα αιτιατά, καθώς επίσης η ρίζα του κακού.

Τραπεζίτες και άλλοι επιτήδειοι εγκλημάτησαν σε βάρος του λαού και σήμερα προφανώς ατιμώρητοι εξακολουθούν να ζουν πλουσιοπάροχα, ανέγγιχτοι από την οικονομική κρίση. Είναι τραγικό, ωστόσο, και παράλληλα προκλητικό, αδιανόητο και εξευτελιστικό για τον λαό μας να μην τιμωρηθούν οι ένοχοι. Να μην αποκαλυφθεί η συνωμοσία της σιωπής. Να μη λεχθούν και να μην καταλογιστούν δημόσιες ευθύνες σε όσους εκούσια ή ακούσια έσπρωξαν την Κύπρο στο χείλος της καταστροφής. Τόσο η Βουλή όσο και κυρίως η Γενική Εισαγγελία έχουν εθνική υποχρέωση να κατονομάσουν και να αποδώσουν ευθύνες στους γνωστούς-άγνωστους, που ευθύνονται για τα οικονομικά δεινά που διέρχεται ο τόπος μας.

Ο λαός δικαιούται να γνωρίζει ποιοι αισχροκέρδησαν σε βάρος των πολλών, ποιοι εξασφάλισαν χαριστικά δάνεια και πήραν διευκολύνσεις. Είναι αδιανόητο κάποιοι να κερδοσκοπούν και να μην τιμωρούνται, και άλλοι να λιμοκτονούν, γιατί δεν έχουν λεφτά για φαγητό, ηλεκτρικό ρεύμα ή ενοίκιο, και που αναγκαστικά στέλλουν τα παιδιά τους νηστικά στο σχολείο. Πριν από λίγες μέρες, απευθύνθηκα ξανά προς τον νέο Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας να ενημερωθώ αν πραγματοποιήθηκε διερεύνηση στη βάση στοιχείων που υπέβαλα πριν από 15 μήνες και ποία ήταν τα πορίσματα. Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης μού είχε υποδείξει, τότε, πως βασική προτεραιότητα είχε η διάσωση της οικονομίας του τόπου και στη συνέχεια θα γινόταν διερεύνηση για τα αίτια. Πέρασε ωστόσο περισσότερος από ένας χρόνος έκτοτε, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση.

Επανήλθα λοιπόν και με δημόσιες τοποθετήσεις μου ζήτησα από τον νέο Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη να με ενημερώσει, κατά πόσο στοιχεία και αναφορές που εντόπισα σε δημόσιες εκθέσεις τραπεζικών ιδρυμάτων, δικαιολογούν τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες αφορούν ύποπτες συναλλαγές και «αδικαιολόγητες» κινήσεις, που προκαλούν εύλογα ερωτήματα. Αισιοδοξώ ότι η Νομική Υπηρεσία, έστω και τώρα, θα έχει να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Δεν χωράνε πια άλλα προβλήματα κάτω από το χαλί. Έφτασε η ώρα της αλήθειας και όλοι θα πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ)

 [sigmalive.com/simerini]
6/4/14
-
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin