Wednesday, May 28, 2014

Οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ. Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 25 βουλευτές...


Οι εκλογές τελείωσαν και οι νέοι ευρωβουλευτές πρέπει τώρα να σχηματίσουν τις πολιτικές τους ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτές σχηματίζονται ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση των ευρωβουλευτών και όχι με εθνικά κριτήρια, ενώ πρέπει να πληρούν και ορισμένες προϋποθέσεις. Οι πολιτικές ομάδες πρέπει να σχηματίσουν μέχρι τέλος Ιουνίου προκειμένου να είναι έτοιμες για την πρώτη ολομέλεια του Ιουλίου.

Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 25 βουλευτές που πρέπει να εκπροσωπούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνόλου των κρατών μελών (σήμερα 7). Όταν σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα , ο πρόεδρος του ΕΚ πρέπει να ενημερωθεί για την ονομασία, τη σύνθεση και την ηγεσία της.


Κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για την εσωτερική της οργάνωση. Εκείνη ορίζει το δικό της πρόεδρο (ή, σε ορισμένες ομάδες, δύο συμπροέδρους), ένα προεδρείο και μια γραμματεία.

Οι πολιτικές ομάδες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης, στην επιλογή του προέδρου του ΕΚ, των αντιπροέδρων, της ηγεσία των επιτροπών και των εισηγητές αλλά και στην κατανομή του χρόνου στις συνεδρειάσεις.

Επίσης, υπάρχουν ευρωβουλευτές που δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα, οι γνωστοί και ως μη εγγεγραμμένοι.

  • Στο απερχόμενο ΕΚ, υπήρχαν 7 πολιτικές ομάδες που αντιπροσώπευαν περισσότερα από 100 κόμματα, από 28 κράτη μέλη.
[europarl.europa.eu]
28/5/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin