Friday, May 9, 2014

Μήνυμα Αντ. της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου για την 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης

ΥΠΕΞ, Παρασκευή, 09 Μάιος 2014
-
"Η φετινή επέτειος της Ημέρας της Ευρώπης, σε ανάμνηση της ημέρας κατά την οποία εκφωνήθηκε η περίφημη Διακήρυξη του Robert Schuman, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για την Ελλάδα, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία Προεδρία που έχει, ήδη, παρουσιάσει σειρά απτών αποτελεσμάτων σε πολλούς κρίσιμους τομείς.

Η Ελλάδα, μετά από επίπονες θυσίες όλων των πολιτών της, με σταθερά βήματα, βγαίνει από την πολυετή οικονομική κρίση, αποκαθιστά τη θεσμική της ισοτιμία, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Μπορεί, συνεπώς, να συμβάλλει στην προσπάθεια της Ένωσης να παρουσιάσει μία νέα ευρωπαϊκή αφήγηση, μία νέα πρόταση για την Ευρώπη της ανάπτυξης, της απασχόλησης, για μια Ευρώπη που θα δίνει ελπίδα στους πολίτες της.

Ακόμα και σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ρεύμα έντονου ευρωσκεπτικισμού, η Ελλάδα εξακολουθεί να πιστεύει στην ευρωπαϊκή ιδέα, καθώς και σε μία Ευρώπη αρχών και αξιών.

Οι κρίσεις στην ανατολική και νότια γειτονία της Ευρώπης αναδεικνύουν τη σημασία της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η διαμόρφωση μιας ενιαίας ισχυρής ευρωπαϊκής φωνής στην παγκόσμια σκηνή.

Χρέος μας σήμερα είναι να αναλογιστούμε, οι Ευρωπαίοι πολίτες, όσα μας ενώνουν, να αγνοήσουμε τις σειρήνες του λαϊκισμού και του εθνικισμού και να προάγουμε τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες, τη μετριοπάθεια, τη δημοκρατία και το διάλογο, αποδεικνύοντας ότι το όραμα του Schuman και του Monet εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό."

[mfa.gr]
9/5/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin