Thursday, May 15, 2014

Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι σχεδίαζαν την πτώση Μπερλουσκόνι

Σχέδιο με σκοπό την πτώση του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχαν ζητήσει υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν οι ΗΠΑ.

Αυτό αποκαλύπτει σε βιβλίο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, με τίτλο Stress Test (Έλεγχος αντοχής»).



Ο Γκάιτνερ αναφέρει συγκεκριμένα ότι στις συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια της Συνόδου της G-20 το 2011, «ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την παροχή δανείων στην Ιταλία από μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι».

Όπως ανέφερε η ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Αμερικανός πρώην υπουργός σημείωσε: «Πληροφορήσαμε αμέσως τον πρόεδρο Ομπάμα. Παρ' όλο, όμως, που θα ήταν χρήσιμη μια πιο ικανή ηγεσία στην Ευρώπη, δεν μπορούσαμε να πάρουμε μέρος σε μια τέτοια μηχανορραφία».

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ αποκαλύπτει, επίσης, ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, όσον αφορά τις προσπάθειες διάσωσης του ευρώ, προτίμησε να αναπτύξει στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Την έντονη αντίδραση του Μπερλουσκόνι προκάλεσαν οι αποκαλύψεις αυτές.

Ο Καβαλιέρε ανέφερε ότι δεν τού προκαλεί έκπληξη πως τόν ανέτρεψαν επειδή στάθηκε εμπόδιο στην πολιτική της Γερμανίας και αρνήθηκε να μετατραπεί και η Ιταλία σε αποικία όπως η Ελλάδα με την τρόικα.

«Εδώ και καιρό έχω δηλώσει ότι το 2011 έγιναν συντονισμένες κινήσεις που ξεκίνησαν από την Ιταλία, αλλά στην συνέχεια επεκτάθηκαν και στο εξωτερικό, οι οποίες στόχευαν στην αντικατάσταση της κυβέρνησή μου- την οποία είχαν εκλέξει οι πολίτες- με μια άλλη, διαφορετική», δήλωσε ο Ιταλός κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός στην εφημερίδα «Corriere della Sera».

[elzoni.gr]
15/5/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin