Tuesday, May 20, 2014

Κουρού: "Από το διάστημα δεν βλέπουμε σύνορα". (Ε.Κ.)

Ανάμεσα στη Βραζιλία και το Σουρινάμ βρίσκεται η Γαλλική Γουιάνα, η πύλη της Ευρώπης στο διάστημα. Tο τροπικό της δάσος δεν θυμίζει Ευρώπη... Κι όμως αποτελεί γαλλικό έδαφος και επομένως είναι μέρος της ΕΕ, με νόμισμα το ευρώ. Σε αυτό το μέρος και συγκεκριμένα στο Κουρού, βρίσκεται εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο.


Το θρυλικό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γουιάνας, 7.300 χλμ από τις Βρυξέλλες, είναι το παράθυρο της Ευρώπης στο διάστημα. Με μεγάλο αριθμό εκτοξεύσεων κάθε χρόνο, όλη η πόλη εξαρτάται από τις δραστηριότητες του διαστημικού σταθμού. Επιστήμονες και τεχνικοί από όλο τον κόσμο έρχονται στο Κουρού με σκοπό να εκτοξεύσουν τους ευρωπαϊκούς διαστημικούς πυραύλους Ariane 5, που θα μεταφέρουν δορυφόρους τηλεπικοινωνίας στο διάστημα.
  • Η θέση του κοντά στον ισημερινό κάνει τους δορυφόρους που εκτοξεύονται από εκεί να κερδίζουν έως και 460 μέτρα το δευτερόλεπτο σε ταχύτητα λόγω της περιστροφής της Γης, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η απόσταση που πρέπει να καλύψουν μέχρι να μπουν σε γεωστατική τροχιά, άρα και το κόστος της εκτόξευσης.
"Εδώ μπορείτε να βρείτε Γερμανούς, Ιταλούς ή Ισπανούς", μας λέει ο κ. Εμμανουέλ Τόκο, διευθύνων σύμβουλος του Γραφείου Τύπου του Κουρού. Εξαιτίας, του διαστημικού σταθμού, το Κουρού μοιάζει με μία τυπική ευρωπαϊκή πόλη. "Θεωρούμε τους εαυτούς μας ιθαγενείς του Αμαζονίου, Γουιάνα αλλά και Ευρωπαίους. Οι νέοι το νιώθουν και το καταλαβαίνουν αυτό σήμερα. Και όταν αισθάνεσαι Ευρωπαίος μπορείς να κατακτήσεις τον κόσμο", πρόσθεσε.

Όμως Κουρού δε σημαίνει μόνο "Αριάν", που είναι φυσικά ο ευρωπαϊκός πύραυλος… Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εκτοξευτεί από το διαστημικό σταθμό ρωσικοί πύραυλοι Soyuz και ιταλικοί πύραυλοι Vega, γεγονός που αν μη τι άλλο ενισχύει την παρουσία της Ευρώπης στη διαστημική βιομηχανία.

"Φοβόμασταν ότι δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο σταθμός με ένα μόνο πύραυλο", μας λέει ο κ. Jacquy Pierre-Marie, ο αντιπρόεδρος της του εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου της Γουιάνας και υπεύθυνος για τις διεθνείς του σχέσεις. "Σήμερα, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι καθώς έχουμε τρία συστήματα εκτόξευσης".
  • Από το Κουρού εκτοξεύονται επίσης οι 28 δορυφόροι του προγράμματος "Γαλιλαίος " οι οποίοι θα δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΕ να χρησιμοποιεί το δικό της σύστημα ραδιοναυτιλίας ανεξάρτητα από το αμερικανικό GPS.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό....
  • Το πρόγραμμα Κοπέρνικος θα χαρτογραφήσει τα διαστημικά σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι παλιοί δορυφόροι και πύραυλοι, ενώ άλλα τη βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού και την παρακολούθηση του περιβάλλοντος με ειδικά στοχευόμενους δορυφόρους. Ο δορυφόρος Santinel-1A, βλέπει τη Γή μέρα και νύχτα, ακόμα και μέσα από τα σύννεφα, και παρέχει ειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα.
"Τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς την παρουσία της Ευρώπης εδώ", μας λέει ο κ. Pierre-Marie. "Αυτές είναι ισχυρές, σταθερές εταιρείες που επενδύουν εδώ και δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα δεν κλείνουν την τοπική αγορά".

Δεν είναι όμως μόνο πρακτικοί οι λόγοι για τους οποίους η διαστημική βάση βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα. Ο Φερνάντο Ντόμπλας, επικεφαλής επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος μας λέει ότι "είναι πολύ σημαντικό το ότι έχουμε παρουσία στην Νότια Αμερική". "όταν κοιτάμε τη Γη από ψηλά δεν βλέπουμε σύνορα, βλέπουμε;"
 [europarl.europa.eu]
20/5/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin