Ο νόμος πλέον στη Λετονία καθιστά αξιόποινη την άρνηση της «σοβιετικής κατοχής» όπως και της «ναζιστικής κατοχής». Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τις τελικές τροποποιήσεις του νόμου που επιτρέπει την φυλάκιση έως 5 έτη για την άρνηση, την αιτιολόγηση ή την δημόσια έκφραση αμφιβολίας όσον αφορά στα γεγονότα της ναζιστικής και της σοβιετικής κατοχής, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των ρωσικών ΜΜΕ.


Εκτός από την 5ετή ποινή φυλάκισης, τους ένοχους περιμένουν και μεγάλα πρόστιμα. Ο νόμος θα τεθεί επίσημα σε ισχύ αμέσως μόλις υπογραφεί και από τον πρόεδρο της Λετονίας Raimonds Vejonis. 
 
Η πλειοψηφία των βουλευτών -56- υποστήριξαν την απόφαση, όμως οι 22 εξέφρασαν έντονες ενστάσεις. Το κόμμα «Κέντρο Αρμονίας» υποστήριξε ότι οι αλλαγές έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και παραβιάζουν τα δικαιώματα των πολιτών και την ελευθερία έκφρασης και γνώμης.

 Ωστόσο, οι υποστηρικτές των τροπολογιών του νόμου δηλώνουν με σιγουριά πως πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και σε αυτή την περίπτωση οι ελευθερία λόγου και έκφρασης μπορεί να περιοριστεί.
15/5/14