Wednesday, May 28, 2014

Απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου Αντ. Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου (Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας στη Θράκη)

ΥΠΕΞ,28/5/14
[Απόσπασμα:]
....Γ. ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Πόσο σας ανησυχεί το φαινόμενο του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας στη Θράκη και πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όλοι οι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως της περιοχής στην οποία κατοικούν –και αυτό αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης- έχουν τα ίδια πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, είναι ισότιμοι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως του θρησκεύματός τους.

Εμείς, σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, σεβόμαστε, πλήρως, τους ορισμούς και τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάνης.


Ο καθένας μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα και να κάνει τις πολιτικές και εκλογικές επιλογές που θέλει. Βεβαίως, μια Περιφέρεια πρέπει να εκφράζεται, ει δυνατό κατά ένα τρόπο συνεκτικό προς το κοινό καλό για την τοπική ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα, για την απασχόληση.

Αυτό αφορά όλους τους πολίτες της περιοχής, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και μια χώρα πρέπει να μετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με κριτήρια, τα οποία είναι πρωτίστως ευρωπαϊκά. Άρα, όταν επιλέγουμε τους ευρωβουλευτές μας χρησιμοποιούμε κριτήρια, τα οποία είναι ευρωπαϊκά, φυσικά και εθνικά, αλλά πάντα στο πλαίσιο ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το να είναι κάποιος πολίτης Έλληνας και Ευρωπαίος, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και αυτό αφορά και τους μουσουλμάνους κατά το θρήσκευμα συμπολίτες μας, είναι σημαντικό, είναι ένα προνόμιο που πρέπει κανείς να το αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τώρα, σε σχέση με την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, γιατί δεν είναι αυτό ένα αντικείμενο που θα έλεγα εναρμονίζεται με μια συζήτηση που κάνουμε, εδώ, στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά μπορώ να πω γενικά ότι δεν συμφωνώ με την ανάλυση που γίνεται.

Αν έκανα μια ανάλυση, θα ήταν πολύ διαφοροποιημένη, για να μην πω αντεστραμμένη σε σχέση με το αποτέλεσμα, το πολιτικό, το ευρύτερο, το οποίο παράγεται.

Για μας, σημασία έχει, πάντως, μια καλύτερή κοινή μοίρα για όλους τους Έλληνες, μια καλύτερη κοινή μοίρα για όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης......

[mfa.gr]
28/5/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin