Thursday, May 15, 2014

DW: Το Βερολίνο διαψεύδει ότι ο Σόιμπλε ζήτησε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται η ελληνική έκδοση της εφημερίδας, αναφέρει ότι στόχος των προσπαθειών του ήταν πάντα η διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης και η σταθερότητα του ευρώ.

Η ίδια πηγή τονίζει ότι "πάγια θέση του κ. Σόιμπλε είναι ότι η Γερμανία θέλει την Ελλάδα εντός του ευρώ και ότι εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει εάν και αυτή θέλει να παραμείνει ή όχι".


Αναφορικά με το νέο δημοσίευμα των Financial Times για το σχέδιο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν ο υπέρμαχος του Grexit με τη μεγαλύτερη επιρροή, η ίδια πηγή αναφέρει στη Deutsche Welle ότι ανάλογες αναλύσεις έκανε και το γερμανικό υπουργείο Oικονομικών και ότι θα συνιστούσε “αμέλεια” αν δεν το είχε κάνει.

Ως προς την αναφορά στο πρόσφατο βιβλίο του πρώην αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιντνερ για τη συνομιλία του με τον κ. Σόιμπλε, το καλοκαίρι του 2012, το υπουργείο συνιστά μια προσεκτική ανάγνωση του εδαφίου. "Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε πει ότι ο ίδιος είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που θα το ήθελαν", αναφέρει πηγή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στη DW.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών στο βιβλίο του, αναφέρει πως κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ευρώπη επισκέφθηκε το νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, για να συναντήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και πως ο κ. Σόιμπλε, του είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ευρώπη οι οποίοι συνεχίζουν να νομίζουν ότι είναι εύλογη, ακόμα και επιθυμητή, η στρατηγική να διωχθούν οι Έλληνες εκτός της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Γκάιτνερ, το επιχείρημα του Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα εκτός, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, αφενός διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως στήριξη των Ελλήνων, αφετέρου γιατί η ελληνική έξοδος θα τρομοκρατούσε αρκετά την Ευρώπη για να προχωρήσει σε ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας.
[Newsroom Enet, με πληροφορίες από Deutsche Welle]

15/5/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin