Thursday, May 15, 2014

ΥΠΕΞ: Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην ελβετική εφημερίδα Le Temps και το δημοσιογράφο Richard Werly (14.05.2014)

ΥΠΕΞ, Πέμπτη, 15 Μάιος 2014
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε οικονομική κρίση και με χρηματοοικονομική στήριξη, η Ελλάδα είναι στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι αυτό μια πρόκληση;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: H κοινοτική ατζέντα έχει οριστεί εκ των προτέρων και η εκ περιτροπής Προεδρία αποτελεί θεσμική υποχρέωση. Θεμελιώδες για εμάς ήταν να κάνουμε το καθήκον μας ως Προεδρία, όσο μπορούμε καλύτερα και να αποσυνδέσουμε την αντιμετώπιση της κρίσης από την άσκηση των ευρωπαϊκών καθηκόντων μας ως τις 30 Ιουνίου, οπότε αναλαμβάνει η Ιταλία. Πιστεύω ότι πετύχαμε. Η απόφαση των χρηματοπιστωτικών αγορών, στις οποίες γίνεται συχνά αναφορά για να καταδειχθεί ότι η Ελλάδα ήταν στον τοίχο, είναι σαφής. Οι επενδυτές επιστρέφουν. Το χρηματιστήριο σημειώνει πρόοδο. Οι τράπεζες ανακεφαλαιώνονται. Η εμπιστοσύνη επανέρχεται.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς νομίζετε ότι έγινε αυτό;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Νομίζω ότι το σημείο καμπής ήταν το φθινόπωρο του 2012, όταν η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας απέδειξε την ικανότητά της να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας, παρά το σημαντικό, δυστυχώς, κοινωνικό αντίκτυπο. Το 2012 με το κούρεμα του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες κατόχους, διεφάνη ο δρόμος της εξόδου από την κρίση. Στη συνέχεια, όπως επιβεβαίωσε η Τρόικα, η χώρα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2013. Η Eurostat επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό. Ξαναγίναμε εκ νέου αξιόπιστοι ευρωπαίοι εταίροι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά συνέπεια η συνταγή της Τρόικα υπήρξε αποτελεσματική στην Ελλάδα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, και προπάντων οι πολίτες, έχουν αποδεχθεί τις αναγκαίες θυσίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση. Η επιβίωση του ευρώ παιζόταν στην Αθήνα. Τα λάθη της ελληνικής πλευράς, μέχρι το 2009, ήταν πολύ σοβαρά. Στη συνέχεια, έπρεπε να τα διορθώσουμε εφευρίσκοντας νέες θεραπείες, μερικές φορές μη προβλεπόμενες από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Η Ελλάδα δεν κατέρρευσε. Αντιμετώπισε το πρόβλημα και αυτό είναι που πρέπει να θυμόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά η πιθανότητα να εκλεγούν ακροδεξιοί ευρωβουλευτές;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Για την αντιμετώπιση αυτής της φρικτής πραγματικότητας, τα άλλα κόμματα πρέπει να συστήσουν ένα πολύ συμπαγές μέτωπο και να μην αρνηθούν την πραγματικότητα. Η σημερινή κυβέρνηση απέτρεψε μια έκρηξη. Αυτό είναι ένα γεγονός. Ελπίζω ότι οι κάλπες θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

[mfa.gr]
15/5/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin