Monday, May 5, 2014

Κοινές δηλώσεις Αντ. της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου Nabil Elaraby

ΥΠΕΞ, 5/5/14
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, τον κ. Elaraby, έναν εξέχοντα διπλωμάτη, εξέχοντα διεθνολόγο, που επισκέπτεται τη χώρα μας με την ευκαιρία του Διεθνούς Συνεδρίου που οργανώνει ο Economist για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Αραβικό Κόσμο.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης που είχαμε με τον κ. Γενικό Γραμματέα ήταν η προετοιμασία της Υπουργικής Συνόδου των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των 28 Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, στις 10 και 11 Ιουνίου, εδώ στην Αθήνα.

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο γεγονός, που εναρμονίζεται πλήρως με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

Ξέρετε πόσο έντονοι και βαθείς είναι οι δεσμοί μας με τον Αραβικό Κόσμο σε διμερές επίπεδο και εργαζόμαστε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάντοτε με στόχο την εμβάθυνση και την προώθηση των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό Κόσμο.

Χαρήκαμε πάρα πολύ με την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης και Αφρικής και τώρα θεωρούμε ότι η Υπουργική Σύνοδος του Ιουνίου είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να επιβεβαιώσουμε το πολιτικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μας, να συζητήσουμε για τα ανοιχτά μέτωπα, τα οποία υπάρχουν –δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλές κρίσεις– και βέβαια να μιλήσουμε και για την οικονομική και εμπορική διάσταση της συνεργασίας μας, που είναι πάντα πάρα πολύ σημαντική.

Ευχαριστώ, λοιπόν, τον κ. Γενικό Γραμματέα για την παρουσία του εδώ, για τη συζήτηση που είχαμε και για την εξαιρετικά θετική συμβολή του στην προετοιμασία της Υπουργικής Συνόδου του Ιουνίου.

N. ELARABY: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας και που συζητήσαμε τόσα πολλά σημαντικά ζητήματα για την Ευρώπη και τον Αραβικό Κόσμο.

Πιστεύω ότι δεν είναι ανάγκη να επαναλάβω όσα είπα σήμερα το πρωί αναφορικά με τους μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και τον Αραβικό Κόσμο. Κατάγομαι από την Αίγυπτο. Πιστεύω ότι στις φλέβες όλων των Αιγυπτίων κυλάει λίγο ελληνικό αίμα και πάντα συνεργαζόμασταν με τους Έλληνες. Και με χαρά άκουσα σήμερα το πρωί τον Πρίγκιπα Bin Talal να μιλάει επίσης για τους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Κόσμου. Πιστεύω ότι η συνάντηση που θα έχουμε στις 10 και 11 Ιουνίου του επόμενου μήνα είναι πολύ σημαντική. Σε αυτή τη συνάντηση θα παρίστανται οι 29 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι Υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών και θα συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα προωθήσουμε τις σχέσεις μας.

Πιστεύουμε ότι και οι δύο, η Ευρώπη και ο Αραβικός Κόσμος, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, και, όπως ανέφερα σήμερα το πρωί, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας. Η συνάντηση του Ιουνίου θα είναι η τρίτη συνάντησή μας. Η πρώτη διεξήχθη στη Μάλτα το 2008, η δεύτερη στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο, και αυτή θα είναι η τρίτη συνάντησή μας. Ως εκ τούτου, οι σχέσεις μας πρέπει να ωριμάσουν, πρέπει να επεκταθούν σε νέους τομείς και στόχος είναι πάντα η καλύτερη συνεργασία και η από κοινού ανάληψη έργων προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Πιστεύω ότι η ευθύνη μας απέναντι στους λαούς της Ευρώπης και του Αραβικού Κόσμου, στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, είναι να προωθήσουμε τη συνεργασία μας με πολύ θετικό τρόπο, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι παντού αισθητά.

Στο πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει να πω, εξ ονόματος των κρατών του Αραβικού Συνδέσμου, ότι οι σχέσεις μας με την Ελλάδα χαρακτηρίζονται από σύγχρονη δυναμική. Σε αυτές τις σχέσεις βρίσκουμε στήριξη, συμβουλές και ενδιαφέρον όσον αφορά τις εξελίξεις στον Αραβικό Κόσμο και τα προβλήματά μας, είτε πρόκειται για το Παλαιστινιακό ζήτημα είτε για οτιδήποτε άλλο. Θέλουμε πάντα να συμβουλευόμαστε την Ελλάδα και η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που πάντα τάσσεται υπέρ της βελτίωσης των πραγμάτων με πολύ θετικό τρόπο και της είμαστε πάντα ευγνώμονες για αυτό.

mfa.gr
5/5/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin