Thursday, June 12, 2014

BBC: Τί Κρύβει η Μάχη της Μοσούλης

Την άποψη πως η Μάχη της Μοσούλης θα αποτελέσει μια κρίσιμη δοκιμασία για την πολιτική και στρατιωτική βιωσιμότητα, ακόμη και για την εδαφική ακεραιότητα, του κράτους του Ιράκ εκφράζει σε άρθρο του στο BBC ο  Μάικλ Νάιτς, ειδικός αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής του Ινστιτούτου της Ουάσινγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή.

«Η Μοσούλη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο αναφοράς για όλες τις πολιτικές παρατάξεις του Ιρακ»,σημειώνει ο αμερικανός αναλυτής προσθέτοντας πως «για την κυβέρνηση της Βαγδάτης και τον πρωθυπουργό  Νούρι αλ Μαλίκι, η ανακατάληψη της Μοσούλης αποτελεί μια ακόμη δοκιμασία των ηγετικών του ικανοτήτων».

Πράγματι, όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, ο Σιίτης πρωθυπουργός θα πρέπει να επιδοθεί σε πολύ λεπτούς χειρισμούς απέναντι σε όλες τις πλευρές: με τη Βαγδάτη να έρχεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα απώλειας ελέγχου μεγάλων περιοχών στο δυτικό και βόρειο τμήμα της χώρας, ο Αλ Μαλίκι ίσως χρειαστεί να κάνει ένα «άνοιγμα» για μια συνεργασία με τους Κούρδους μαχητές Πεσμέργκα που ανήκουν στην περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), με την οποία η κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει εδώ και χρόνια μια συνεχιζόμενη διαμάχη.

«Η μόνη πηγή νέων ενόπλων στο Ιράκ αυτή τη στιγμή είναι οι Πεσμέργκα, οι οποίοι ήδη έχουν προχωρήσει στην ανάκτηση του έλεγχου των περιοχών γύρω από τη Μοσούλη που βρίσκονται ανατολικά του ποταμού Τίγρη. Όμως η Βαγδάτη θα καταφέρει να κερδίσει τη συμπαράσταση των Πεσμέργκα για την ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της Μοσούλης μόνο αν ο Αλ Μαλίκι δεχτεί να προβεί σε μια σειρά από παραχωρήσεις απέναντι στους Κούρδους ειδικά πάνω στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών πόρων της περιοχής»,επισημαίνει ο Νάιτς .

Ως γνωστόν η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη και ο υπό κουρδικό έλεγχο θύλακας στο βορρά της χώρας ερίζουν εδώ και χρόνια σχετικά με τον έλεγχο των πετρελαιοφόρων περιοχών και το διαμοιρασμό των εσόδων από την εκμετάλλευση του πετρελαίου

Ο Αμερικανός αναλυτής πάντως υποστηρίζει πως «και οι Κούρδοι του Ιράκ επιθυμούν την σταθερότητα στην Μοσούλη, που βρίσκεται μόλις μια ώρα δρόμο μακριά από την πρωτεύουσα τους, Ερμπίλ. Επίσης, πολλοί Κούρδοι ζουν στις περιοχές γύρω από τη Μοσούλη, με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) να αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρύτερη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν».

Και καταλήγει: «Μια συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βαγδάτης και τους Κούρδους αντιπάλους της θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στο ISIL να παγιώσει τον έλεγχο στη δυτική Μοσούλη. Το μόνο που μπορεί να αποκαταστήσει την τάξη είναι μια πολιτική-στρατιωτική λύση που θα συμφωνηθεί απ' όλες τις πολιτικές παρατάξεις του Ιράκ, αλλά είναι ακόμη νωρίς να εκτιμήσουμε το κατά πόσο η ιρακινή κυβέρνηση αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα».
[energia.gr] 
12/6/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:
----

---------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin