Thursday, June 12, 2014

Σχέδιο ψηφίσματος καταθέτει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Ουκρανία

Σχέδιο ψηφίσματος για την άμεση επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία καταθέτει η Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οπως δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα ανέθεσε στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν να καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος, βασισμένο στον οδικό χάρτη του ΟΑΣΕ.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την παντελή απουσία προόδου στις προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης και τον τερματισμό της αιματοχυσίας. Θέλουμε να σταματήσει άμεσα ο εμφύλιος στη χώρα, ξεκινώντας από τον τερματισμό των επιχειρήσεων καταστολής “τιμωρητικού χαρακτήρα” που επιβάλλει το Κίεβο στις περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας» είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο κορυφαίος ρώσος διπλωμάτης.
«Στο συγκεκριμένο ψήφισμα, έχουμε επικεντρωθεί και επιμένουμε στην ανάγκη της εφαρμογής του οδικού χάρτη του ΟΑΣΕ από το Κίεβο, καθώς και στην εφαρμογή των αποφάσεων της 17ης Απριλίου στην Γενεύη, τις οποίες στηρίζει ανοιχτά και ο πρόεδρος Πούτιν. [...] Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή, καθώς βλέπουμε πως γίνονται σαφείς προσπάθειες αποπροσανατολισμού και απομάκρυνσης από τον δίκαιο και ισορροπημένο χαρακτήρα της προσέγγισης του οδικού χάρτη. Παρατηρούνται φαινόμενα προώθησης συγκεκριμένων και μονομερών σχεδίων που αγνοούν τα συμφέροντα των πολιτών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας», τόνισε ο Λαβρόφ.
Επικίνδυνα μονοπάτια
«Αυτές είναι επικίνδυνες απόπειρες που πυρπολούν την ειρηνευτική διαδικασία. Μόνο με έναν διάλογο επί ίσοις όροις και λαμβάνοντας πλήρως υπόψη και από τις δύο πλευρές τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών σε κάθε περιοχή, χωρίς εξαιρέσεις και σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες αλλά και την ανάγκη για νέα συνταγματική μεταρρύθμιση, μόνο έτσι μπορεί να οδηγηθεί σε σταθερότητα το νέο κράτος της Ουκρανίας , που σήμερα βιώνει βαθιά κρίση και θρηνεί θύματα άμαχους πολίτες» συμπλήρωσε ο ρώσος ΥΠΕΞ.
Ανησυχία για τη βία και τις αιματηρές επιθέσεις
Στη συνέχεια ο Λαβρόφ επεσήμανε πως στο σχέδιο ψηφίσματος που προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Μόσχα, εκφράζει την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη βία και την καταστροφή ολόκληρων οικισμών, εκεί όπου αθώοι πολίτες σκοτώνονται, οικογένειες υποφέρουν, εκεί όπου ακόμη και οι ανθρωπιστικές αποστολές βοήθειας δέχονται επίθεση. «Πιστεύω πως ο νέος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δεν έχει χάσει την αξιοπιστία του» συμπλήρωσε ο ρωσος ΥΠΕΞ, ενώ επανέλαβε πως η Μόσχα απαιτεί άμεση διερεύνηση περιστατικών και καταγγελιών για χρήση εμπρηστικών βομβών και άλλων απαγορευμένων όπλων στις συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων.  
[gr.rbth.com]
12/6/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin