Sunday, June 8, 2014

Προέχει η σωτηρία της χώρας...

Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ*
πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων

-Το πολιτικό σύστημα πρέπει να υποστεί ριζική αναδόμηση. Ένα αίτημα που έχει εκφραστεί και σε άλλες κρίσιμες περιόδους της κοινωνίας μας και  για το οποίο η βούληση των πολιτών ήταν θετική, δίνοντας την απαιτούμενη δύναμη για την ενεργοποίηση των σχετικών  διαδικασιών. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και περικλείουν τη δημιουργία και την καταστροφή.
Τελικά, επικράτησε η καταστροφή, η σύγχυση  και η αβεβαιότητα και τώρα επαναλαμβάνεται για άλλη μια φορά το αίτημα  του επαναπροσδιορισμού του πολιτικού συστήματος.

Οι σημερινές συνθήκες, τόσο οι εσωτερικές, όσο και οι εξωτερικές, είναι λίαν περίπλοκες και μαζί με την  ανάκληση του πρόσφατου παρελθόντος απομακρύνουν από τους πολίτες την αισιοδοξία.
Ο πολιτικά σκεπτόμενος πολίτης αισθάνεται όπως ο ένοικος του πρώτου ορόφου ενός σπιτιού, ο οποίος ενοχλείται από το θόρυβο των από πάνω και από τον καπνό των από κάτω, για να παραφράσω τον Μοντεσκιέ.
Οι «από πάνω» είναι οι διαμορφωτές του διεθνούς οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος και  οι δανειστές, ενώ οι «από κάτω» είναι αυτοί που λεηλάτησαν τις ελπίδες περασμένων χρόνων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η προσεκτική ανάλυση των παραμέτρων που ορίζουν το πρόβλημα της κοινωνίας μας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη του αποτυχημένου παρελθόντος.
Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε τη συνεχή αλλαγή των συνθηκών που ορίζουν το πρόβλημα και την αλληλεξάρτησής τους με ό,τι συμβαίνει στο διεθνές περιβάλλον. Η χώρα δεν είναι απομονωμένη αλλά εξαρτώμενη... Οι προκλήσεις  δεν ωφελούν, παρά μόνον δημιουργούν συνθήκες που δυσχεραίνουν την εξεύρεση λύσης για την πορεία της χώρας.
Από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των πολιτικών μας απουσιάζει το μέτρο και η σύνεση και δίνεται η εντύπωση ότι η χώρα δεν έχει εθνικούς στόχους. Το μείζον δεν είναι το ποιος έχει κερδίσει καλύτερη θέση στην πολιτική κούρσα, αλλά το πώς θα καθοριστεί ο κοινός τόπος που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την κατάσταση της χώρας, τους εξωτερικούς περιορισμούς, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές αλλά και τους κινδύνους από τις αντιδράσεις αυτών που σχεδιάζουν τη διεθνή πολιτική. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ενεργούμε ως μια ελεύθερη κρατική οντότητα, όταν ενεργούμε εν γνώσει των συνεπειών των πράξεών μας.

Η εκφρασθείσα βούληση των πολιτών έδωσε το μήνυμα: η δημοκρατία μας είναι κουρασμένη και γεννά παθογένειες, οι παλιές νοοτροπίες που οδήγησαν στη διαφθορά δεν έχουν καταπολεμηθεί και οι νέες προτάσεις δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες.

Με βάση αυτό το μήνυμα χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική έκφραση, που να ενώνει και να δημιουργεί αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. Ο ανταγωνισμός σε μια δημοκρατία είναι αξερίζωτος, αλλά αυτός πρέπει να οδηγεί σε μια πολιτική έκφραση στην οποία να κυριαρχεί η γνώση, ο ρεαλισμός και  η σύνθεση με γνώμονα το κοινό καλό...

Οι πολιτικοί μας ας αρχίσουν ένα πραγματικό διάλογο για τη σωτηρία της χώρας και όχι των κομμάτων τους...

✴✴✴
* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: cmasalas@cc.uoi.gr

[proinoslogos.gr]

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin