Tuesday, July 1, 2014

Επιτυχημένη ελληνική προεδρία μετά τις επικίνδυνες στιγμές της κρίσης (Όλι Ρεν)

......Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Ρεν ανέφερε ότι τον Ιούνιο του 2012 «ήταν πολύ κοντά ο κίνδυνος διάσπασης του ευρώ». Η Ελλάδα βρισκόταν στην αγωνία των δεύτερων εκλογών της σε διάστημα μικρότερο του διμήνου, με ανησυχίες ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντική ανάληψη καταθέσεων που θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών». Ένας επιπλέον παράγοντας που προκαλούσε αβεβαιότητα ήταν η ασαφής θέση της Γερμανίας σχετικά με το πόσο ισχυρά θα υπερασπιζόταν τη συνέχιση της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τον Μάιο συνεχίστηκε η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.


Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις ιδιωτών αυξήθηκαν κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 162,1 δισ. ευρώ από 161,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου....


Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι τρεις επικίνδυνες στιγμές ήταν: η αποτυχία του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στην αγορά, η αναταραχή στις αγορές το φθινόπωρο του 2011, αλλά και τον Ιούνιο του 2012, όταν η Ευρωζώνη έφθασε, όπως υποστηρίζει, πολύ κοντά στη διάσπασή της.

Ακόμη, ο κ. Ρεν δε δίστασε να ασκήσει κριτική στη συνάντηση που είχαν τον Οκτώβριο του 2010 η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στη γαλλική πόλη Ντοβίλ και συμφώνησαν ότι το νέο μόνιμο Ταμείο Διάσωσης που βρισκόταν στο τραπέζι των συζητήσεων θα προηγείτο όσον αφορά την αποπληρωμή του έναντι των ιδιωτών επενδυτών σε κάθε περίπτωση αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους.
Μάλιστα, τη χαρακτήρισε ως «ηλίθια συμφωνία» που τρόμαξε τους ιδιώτες επενδυτές και «ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Ιρλανδίας». 
elzoni.gr
1/7/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin