Thursday, July 10, 2014

Κυριάκος Γεροντόπουλος: Ευρώπη που θα είναι αλληλέγυα στους λαούς της (και όχι μόνο για τους αριθμούς)

Σημεία παρέμβασης ΥΦΥΠΕΞ Κυρ. Γεροντόπουλου στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Βρυξέλλες, 10.07.2014)

ΥΠΕΞ, Πέμπτη, 10 Ιούλιος 2014


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη 10 Ιουλίου, τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ε.Ο.Κ.Ε.), στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Γεροντόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η Ελληνική Προεδρία τοποθέτησε στο κέντρο των προτεραιοτήτων της τα θέματα της ανάπτυξης, απασχόλησης, συνοχής και αλληλεγγύης, καθώς και εμβάθυνσης και σταθεροποίησης της ΟΝΕ. Επιδιώξαμε, πετύχαμε και ολοκληρώσαμε 67 σημαντικές πολιτικές συμφωνίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα κύρια επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας αφορούν στην προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε δυο βασικούς τομείς της οικονομικής και συγκεκριμένα της χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας: τις τράπεζες και τις κεφαλαιαγορές. Η Τραπεζική Ένωση ολοκληρώθηκε αποφασιστικά με μία ιστορική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία για την Ευρωζώνη και όλη την Ευρώπη. Το τραπεζικό ρυθμιστικό πλαίσιο συμπληρώνεται με τις δύο Οδηγίες που υιοθετήθηκαν, σχετικά με την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών και την Εγγύηση των Καταθέσεων για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου της Προεδρίας μας, η ανάπτυξη, η απασχόληση αλλά και τα κοινωνικά ζητήματα παρέμειναν στο επίκεντρο. Κι αυτό γιατί τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας, η έξαρση της φτώχειας, η απομάκρυνση και ο αποκλεισμός αυξανόμενων τμημάτων του πληθυσμού της Ε.Ε από τον ενεργό κοινωνικό ιστό έχουν θέσει την Ένωση σε κατάσταση συναγερμού. Απαιτούνται απτά αποτελέσματα και η Ελληνική Προεδρία κινήθηκε και επικέντρωσε τις προσπάθειές της προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μείζονος σημασίας παράγοντας για τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης είναι η αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, κυρίως για τις οικονομίες των κρατών-μελών της περιφέρειας. Για το λόγο αυτό, στην Άτυπη Σύνοδο του ECOFIN, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στην Αθήνα, το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας κατείχε κυρίαρχη θέση.

Στο πεδίο της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Πολιτικής, οι κεντρικές κατευθύνσεις της Ελληνικής Προεδρίας ήταν δύο: 1) προώθηση και ολοκλήρωση θεσμικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών εργασίας και την τόνωση της απασχόλησης και 2) ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ε.Ε. και της ΟΝΕ».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμα στα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς της Ενέργειας, της Βιομηχανικής Πολιτικής, των Μεταφορών, της Αλιείας, των Τηλεπικοινωνιών και Υποδομών και της Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Στις παρεμβάσεις τους, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια στην Ελληνική Προεδρία χαρακτηρίζοντάς την απόλυτα πετυχημένη, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Γεροντόπουλος επεσήμανε: «Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια λιτή Προεδρία, μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για την χώρα μας και τα καταφέραμε, αφού ξοδέψαμε το 30 % του προϋπολογισμού. Μας ικανοποιεί που και σήμερα εδώ, ακούσαμε από εσάς να χαρακτηρίζετε την Ελληνική Προεδρία απόλυτα πετυχημένη. Θεωρούμε ότι η Ευρώπη αποτελεί μονόδρομο και πρέπει να πετύχει. Στην Ελλάδα πιστεύουμε στην Ευρώπη. 

Όμως μια Ευρώπη που θα είναι αλληλέγγυα στους λαούς της και θα ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους και όχι μόνο για τους αριθμούς».
 mfa.gr
10/7/14
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin