Monday, September 8, 2014

WSJ: Από Αύριο σε Ισχύ οι Νέες Κυρώσεις της ΕΕ Κατά Τριών Μεγάλων Ρωσικών Πετρελαϊκών

Ως το απόγευμα – ώρα Βρυξελλών – μπορούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να διατυπώσουν αντιρρήσεις στο πακέτο των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η Wall Street Journal, οι νέες κυρώσεις, που θα ισχύσουν από αύριο, Τρίτη, θα επεκτείνουν σε τρεις μεγάλες κρατικές ρωσικές πετρελαϊκές την απαγόρευση άντλησης κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Η Wall Street Journal αναφέρει, ειδικότερα, ότι θα απαγορευθεί στην εταιρεία παραγωγής και διύλισης πετρελαίου Gazpromneft, θυγατρική της Gazprom, την εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου Transneft και τον πετρελαϊκό γίγαντα Rosneft η άντληση κεφαλαίων με διάρκεια μεγαλύτερη των 30 ημερών.
Επίσης, σύμφωνα με τα έγγραφα που υπέπεσαν στην αντίληψή της, σε πέντε ρωσικές τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο – ανάμεσα στις οποίες οι Sberbank και VTB Bank - στις οποίες από τον Ιούλιο έχει απαγορευθεί η χρηματοδότησή τους από τις κεφαλαιαγορές της ΕΕ με διάρκεια μεγαλύτερη από 90 ημέρες, θα επιβληθεί επίσης ανώτατο όριο άντλησης κεφαλαίων για 30 ημέρες.

Σε τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού - Oboronprom, United Aircraft και Uralvagonzavod - θα απαγορευθεί επίσης η χρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Με τις κυρώσεις θα απαγορευθεί και η σύναψη νέων συμβολαίων για την παροχή υπηρεσιών που είναι αναγκαίες για πετρελαϊκές έρευνες και παραγωγή σε βαθειά νερά, στην Αρκτική ή για προγράμματα που αφορούν στο πετρέλαιο σχιστών.

Στους περιορισμούς περιλαμβάνεται η απαγόρευση πωλήσεων των αποκαλούμενων τεχνολογιών διπλής χρήσης - για στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές - από την ΕΕ σε 9 ρωσικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στο ρωσικό στρατό.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τρεις διπλωμάτες δήλωσαν ότι η ΕΕ έχει ξεκινήσει την τελική διαδικασία για την υιοθέτηση του νέου γύρου κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ενώ η εφαρμογή τους αναμένεται να ξεκινήσει από την Τρίτη. Ας σημειωθεί ότι πολύ σπάνια ένα κράτος-μέλος έχει εγείρει οποιεσδήποτε ενστάσεις από τη στιγμή που έχει εκδοθεί η γραπτή διαδικασία.
Η ΕΕ, επίσης, θα επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε 24 άτομα, μεταξύ των οποίων και ανθρώπους που συνδέονται με τους αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς και σε Ρώσους αξιωματούχους και «ολιγάρχες».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δηλώσει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ότι τανέα μέτρα θα μπορούν να αρθούν εάν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι η Μόσχα βοηθάει ώστε να σχηματιστεί μια πραγματική πολιτική λύση στην Ουκρανία.

Από τα έγγραφα που επικαλείται η WSJ προκύπτει ότι στόχος της ΕΕ είναι, με τις νέες κυρώσεις, να πλήξει τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά να αφήσει άθικτες εκείνες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Ως γνωστόν, οι τελευταίες είναι κρίσιμης σημασίας για τις ενεργειακές προμήθειες πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Τέλος, κάποιες εξαιρέσεις από τις κυρώσεις προβλέπονται και για τις εξαγωγές που προορίζονται για τη ρωσική διαστημική βιομηχανία και την πυρηνική πολιτική βιομηχανία.
 [energia.gr]
8/9/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin