Wednesday, October 1, 2014

Κοντά σε συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια, εντός διαπραγμάτευσης. (Τα κύρια σημεία)

Προς συμφωνία με την τρόικα για τη ρύθμιση που αφορά τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια βρίσκεται το υπουργείο Ανάπτυξης με υψηλόβαθμο  παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης να εκτιμά ότι το ζήτημα θα έχει «κλείσει» εντός της παρούσης διαπραγμάτευσης. Το απόγευμα έγινε συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων και αναμένεται να γίνει μία ακόμη την Πέμπτη, ενώ κατά πάσα πιθανότητα ο υπουργός Ανάπτυξης θα έχει νέα συνάντηση με τους ελεγκτές έως την αναχώρησή τους από την Ελλάδα, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 8 Οκτωβρίου.
Αύριο εξάλλου το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να αποστείλει στην τρόικα και κείμενο κατευθυντήριων γραμμών και βασικών αρχών για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου των επιχειρήσεων και την εισαγωγή στην ελληνική νομοθεσία πτωχευτικού δικαίου για τα νοικοκυριά.

Το πτωχευτικό δίκαιο, άλλωστε, θα είναι ο διάδοχος τόσο της ρύθμισης που καταρτίζεται τώρα για τα επιχειρηματικά δάνεια όσο και του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. «Πάντα θα υπάρχει σε ισχύ ένα καθεστώς προστασίας της α' κατοικίας», δήλωσε μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, επιχειρώντας την ίδια ώρα να υποβαθμίσει το ζήτημα της αναστολής πλειστηριασμών -το αν δηλαδή θα ζητηθεί παράταση της ρύθμισης που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014- και προβάλλοντας τα αρνητικά στοιχεία του νόμου «Κατσέλη».

Κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έθεσε και το θέμα της επιδότησης επιτοκίου των ενήμερων δανείων, επιδότηση που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να γίνει μέσα από την αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων. «Δεν τοποθετήθηκαν ευθέως, αλλά πιστεύω ότι το θέμα θα προχωρήσει», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αφορά την επιδότηση επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκιο 8%-12% και πρόκειται για μέτρο που, εάν εγκριθεί, εκτιμάται ότι θα ευνοήσει 30.000-65.000 επιχειρήσεις.

  • Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια τα κύρια σημεία αυτής σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τα ακόλουθα:

-Θα έχει διετή διάρκεια και για χρέη που έχουν δημιουργηθεί έως τα τέλη του 2013.

-Ενιαία αντιμετώπιση των χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία η ρύθμιση θα περιλαμβάνει διαγραφή των απαιτήσεων από πρόστιμα και πρσαυξήσεις ενώ προς τις τράπεζες δεν αποκλείεται και διαγραφή κεφαλαίου. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού θα γίνεται σε δόσεις (100 ή 120).

-Σε περίπτωση που κάποιος δεν πληρώσει μία δόση η οφειλή θα αναβιώνει.

-Θα απαιτείται επικύρωση από δικαστήριο του σχεδίου αναδιάρθρωσης των οφειλών μόνο σε περίπτωση που δεν διασφαλίζεται η ομόφωνη συμφωνία των πιστωτών.

- Θα ορισθεί Επιτροπή Επίβλεψης της εφαρμογής του νόμου στην οποία θα εκπροσωπούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι. Η επιτροπή θα συλλέγει στοιχεία για την εφαρμογή του νόμου, ακόμη και καταγγελίες έτσι ώστε να διορθώνονται το ταχύτερο δυνατό τα όποια λάθη και αβλεψίες.

Στη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

[kathimerini.com.cy]
1/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Εγινε η συνάντηση για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα...

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια του υπουργού Εργασίας Ι. Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, για την ρύθμιση του θέματος των κόκκινων δανείων που αναμένεται να περιλαμβάνει και διαγραφή προσαυξήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε ότι ήταν μία προγραμματισμένη επαφή των υπουργών και ότι δεν θα γίνει συνάντηση με την τρόικα - για τα θέματα του υπουργείου- μέσα στο σαββατοκύριακο αλλά προγραμματίζεται αυτό να συμβεί από Τρίτη.

    Σε ότι αφορά ένα προσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας σχολίασε το ίδιο στέλεχος, ότι πρόκειται για παλιό σχέδιο το οποίο δεν αποτελεί αντικείμενο των τωρινών συνομιλιών με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν συνάντηση αυτή την ώρα με τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση, η οποία πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Μετά την χθεσινή συνάντηση, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε, ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς ταυτίζονται του διεθνούς γραφείου εργασίας, για το ότι δεν απαιτείται αλλαγή της νομοθεσίας για το θέμα των ομαδικών απολύσεων.......................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=185418
    3/10/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin