Friday, October 17, 2014

Πούτιν: Απαράδεκτη η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου. (Επικαιρότητα ΑΟΖ)

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο Ρώσος Πρόεδρος την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Βλαδιμίρ Πούτιν είχε το βράδυ της Πέμπτης μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Μιλάνο.

Την παρούσα φάση του Κυπριακού με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με αφορμή την τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους, αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συζήτησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Βλαδιμίρ Πούτιν.


Οι δυο ηγέτες είχαν μια μακρά συνομιλία κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής  στο Μιλάνο

Μάλιστα, λόγω της μακράς συζήτησης δεν κρίνεται αναγκαία η διευθέτηση ξεχωριστής συνάντησης των δυο, κάτι το οποίο είχε ζητήσει η ίδια η Μόσχα.

Πλήρως ενημερωμένος για τουρκικές προκλήσεις ο Πούτιν

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος Πρόεδρος γνώριζε τα πάντα όσον αφορά τις κινήσεις των Τούρκων. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι ενέργειες της Τουρκιάς δεν ενοχλούν μόνο τη Λευκωσία αλλά και τα κράτη της περιοχής αλλά και χώρες που έχουν ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι κινήσεις της Άγκυρας δημιουργούν τετελεσμένα. Όπως μας έχει λεχθεί, δεν είναι καθόλου τυχαίο που αρχηγοί κρατών είχαν ανά χείρας τον χάρτη με την επιστολή που τους απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδη.

Μάλιστα, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ήττα της Τουρκιάς στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι αποτέλεσμα αυτής της αλαζονικής της συμπεριφοράς, και της αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Συναντήσεις ΠτΔ με Ρομπάι και Ρέντζι

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε όμως σήμερα άλλες δυο σημαντικές συναντήσεις με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε φυσικά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση από την ΕΝΙ-Kogas.

Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της ΕΕ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών για τη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνομιλητές του συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη βδομάδα. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των επισκέψεων των ηγετών του Ισραήλ και της Αιγύπτου, εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί και η επίσκεψη ηγέτη άλλης μιας χώρας-κλειδί στην περιοχή.
[sigmalive.com]

17/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin