Friday, October 24, 2014

Η Ευρώπη ζητά σεβασμό από την Τουρκία προς την Κύπρο

Να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ζητά από την Τουρκία η Ευρώπη, όπως σημειώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε άλλωστε τη σοβαρή του ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο...

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, τονίζοντας ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών, αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων. 
 
Στην επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, την οποία παρουσίασε ο 'Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ επισήμανε ότι η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από την ΕΕ στείλει ένα «ισχυρό συλλογικό μήνυμα» προς την Τουρκία και «όχι να περιοριστεί σε χλιαρές, ίσων αποστάσεων αναφορές, οι οποίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές».
Επισήμανε ακόμη, ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός μπαίνει σε ολοένα και περισσότερα οικόπεδα και προσεγγίζει τις κυπριακές ακτές και πετρελαϊκές εταιρείες. Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Κύπρου ζητάει την επίδειξη αλληλεγγύης προς ένα κράτος μέλος, του οποίου η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν παραβιασθεί από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου εξέφρασε τις ευχαριστίες του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Αντώνη Σαμαρά, που εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο και από την πρώτη στιγμή υπήρξε "άριστος συντονισμός". Πολλοί ηγέτες με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση βοήθησαν να έχουν αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα, τόνισε.
Αναφερόμενος στην υγεία του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι καλά και θα επιστρέψει αύριο το μεσημέρι στην Κύπρο. Με δική του απόφαση, θα διανυκτερεύσει απόψε στο νοσοκομείο και αύριο από το νοσοκομείο θα μεταβεί απευθείας στο αεροδρόμιο ....
[enet.gr]
24/10/14
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin