Tuesday, October 28, 2014

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Κύπρος θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις γεωτρήσεις

Ξεκάθαρος ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, για τις κινήσεις της χώρας του με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Τριμερής συνάντηση την Τετάρτη, των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Συνεχίζει να προκαλεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός...

«Οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν το ενεργειακό πρόγραμμα όπως έχει καταστρωθεί και η εταιρεία ΕΝΙ θα συνεχίσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα των γεωτρήσεων της».

Το παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του γιατί η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις αλλά και γιατί «η διεθνής κοινότητα δεν έχει εξεύρει εκείνους τους τρόπους που θα την ανακαλέσει στην τάξη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σχολίασε επίσης την αυριανή (Τετάρτη) συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ελλάδας, λέγοντας πως «το γεγονός ότι θα βλέπετε να διεξάγεται μια τριμερής διάσκεψη Αιγύπτου-Ελλάδος- Κύπρου, το γεγονός ότι θα βλέπετε να γίνονται προσπάθειες να αποτελέσουμε τον πυρήνα και το μοντέλο για επέκταση της συνεργασίας με όσες χώρες της περιοχής το επιθυμούν, με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός από μόνο του».

Υπενθυμίζεται πως στη Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα (Τρίτη)  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου θα έχει συνεργασία με τον Κύπριο ομόλογό του για την τρέχουσα κατάσταση και την προετοιμασία της επίσκεψης που θα κάνει στην Κύπρο, στις 7 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον κ. Βενιζέλο.

Το απόγευμα της Τετάρτης , ο κ. Βενιζέλος θα παραστεί και στην εκδήλωση της Πρεσβείας της Ελλάδος για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ενώ την Τετάρτη το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, και της Αιγύπτου Σαμέχ Χασάν Σούκρι. Προβλέπεται, επίσης, διμερής συνάντηση των κυρίων Σούκρι και Βενιζέλου. Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών θα προετοιμάσουν την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου.

O Mπάιντεν στην Τουρκία

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Τουρκία πιθανότατα στις 20 Νοεμβρίου.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και μη κυβερνητικούς εκπροσώπους. Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές, έχει διευθετηθεί και τηλεφωνική συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Άγκυρα εντάσσεται στα πλαίσια περιοδείας του σε τρεις χώρες, το Μαρόκο, την Ουκρανία και την Τουρκία.

Συνεχίζει τις προκλήσεις το Μπαρμπαρός

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός συνεχίζει τις προκλήσεις με τη διεξαγωγή παράνομων σεισμογραφικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Με τη συνοδεία φρεγάτας και δύο υποστηρικτών σκαφών επικεντρώθηκε χθες  (Δευτέρα) σε έρευνες σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Λεμεσού μέχρι και το οικόπεδο 9 και συγκεκριμένα σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο Saipem 10000 της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας ΕΝΙ/ΚOGAS που πραγματοποιεί γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας». Σύμφωνα με το «Sigmalive», το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας βρέθηκε για πολλές ώρες στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου 9.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την Άγκυρα να ενδιαφέρεται για αγορά ή ενοικίαση πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου, την οποία, θα επιδιώξει να μεταφέρει και να εγκαταστήσει παράνομα στο νότιο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα έχει προσεγγίσει ξένες εταιρείες για ενοικίαση, με την επιλογή αγοράς δικής της πλατφόρμας να κερδίζει έδαφος, αφού οι διαβουλεύσεις με κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, χώρα ιδιαίτερα φιλική με την Τουρκία, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
[efsyn.gr]  

28/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin