Wednesday, October 29, 2014

Η Ελλάδα ενισχύει τη ναυτική παρουσία της στην ΝΑ Μεσόγειο. Μήνυμα Βενιζέλου στην Άγκυρα για τις προκλήσεις στην ΑΟΖ

Από την Λευκωσία όπου βρίσκεται για την κοινή συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε με νόημα στις προκλήσεις των Τούρκων στην ΑΟΖ.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη  φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα όχι μόνο είναι παρούσα στην περιοχή αλλά η ναυτική της παρουσία αναβαθμίζεται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανάφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο αναβάθμισης της συμμετοχής της Ελλάδος στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο σε επίπεδο φρεγάτας ενώ δεν απέκλεισε την παρουσία υποβρυχίου του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού στο πλαίσιο της γνωστής επιχείρησης  Active Endeavour.

«Υπάρχει η σταθερή, ναυτική παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και είναι μια πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να την λάβουν υπόψη τους». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύ σημαντική της συμφωνία που υπέγραψε στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη για την έρευνα και διάσωση, που ενώνει το FIR της Λευκωσίας με αυτό των Αθηνών και ενώνει επίσης τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν σε αυτά τα δύο FIR.

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση και ότι η Ελλάδα με την Κύπρο, στα πλαίσια της ΕΕ και της κοινής εθνικής πολιτικής κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν για να μην υπάρχει κανένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

  • Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Άγκυρας τόνισε  ότι δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή και ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί δική της ΑΟΖ εκεί.
Πρόσθεσε ότι τη συνάντηση απασχόλησε κυρίως η ανάλυση της κατάστασης που υπάρχει στην Κύπρο στην περιοχή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική προκλητικότητα, η προφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ είπε ότι υπάρχει πλήρης συντονισμός και ανάλυση και σχεδιασμός εις βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, με βάση αναφοράς το διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
[kathimerini.com.cy]
29/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Πολεμικά σκάφη της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο ...

    Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως η Ελλάδα θα δηλώσει «παρούσα» στην ανατολική Μεσόγειο με ναυτική παρουσία.

    Την τουρκική προκλητικότητα και την προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική και τόνισε πως «υπάρχει πλήρης συντονισμός και ανάλυση και σχεδιασμός σε βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, με βάση αναφοράς το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το δίκαιο της θάλασσας».

    «Για μας, η ύπαρξη, η διεθνής νομική προσωπικότητα, η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας- επισήμανε- είναι η βάση για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, όχι μόνο της ελληνοκυπριακής αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τουρκικής πλευράς» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα στείλει στην περιοχή πολεμικά πλοία, απάντησε:

    «Η Ελλάδα είναι μια χώρα – μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του ’50. Είμαστε πάνω από 62 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και μετέχει σε διεθνείς αποστολές. Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο ή με την επιχείρηση στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Άρα, υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό γίνεται για τους λόγους που είπα και είναι μια πραγματικότητα την οποίαν όλοι πρέπει να τη λάβουν υπόψη τους»......................http://www.efsyn.gr/?p=247759

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin