Monday, October 27, 2014

Νίκος Αναστασιάδης: Με απειλές δεν επανέρχομαι στις συνομιλίες. (Ικανοποίηση για τις εξελίξεις στην οικονομία)

Λευκωσία: Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα δεχθεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε αρχικά πως η εδώ παρουσία του ερμηνεύεται ως επαναβεβαίωση του αδιάλειπτου ενδιαφέροντος, της συνεπούς στήριξης και της ειλικρινούς αγάπης του προς τον αγωνιζόμενο για την ελευθερία και τη δικαίωσή του κυπριακό λαό.


Σε σχέση με το Κυπριακό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην αδιαλλαξία της Άγκυρας και τις πρόσφατες προκλητικές της ενέργειες. Σημείωσε πως παρά τις πολλαπλές δεσμεύσεις της Άγκυρας προς ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους και όχι μόνον, ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη του νέου γύρου ουσιαστικών συνομιλιών, η Τουρκία επιδεικνύοντας την ίδια μέχρι σήμερα απαράδεκτη στάση, αντί της θετικής συμβολής στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, αποφάσισε να επαναβεβαιώσει την αδιαλλαξία της με στρατιωτικές επιχειρήσεις που εκτείνονται αυτή τη φορά και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα.

«Θέλω να διαβεβαιώσω και να καταστήσω σαφές προς όσους έχουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων, πως δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς», τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επίσης επαναβεβαίωσε τη γνήσια βούληση, αλλά και την αποφασιστικότητα του ιδίου και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας, να εργαστούν άοκνα, προκειμένου η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος ειρήνης και ευημερίας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας ανήκει στο κράτος και πως μετά τη λύση τα οφέλη εκ της αξιοποιήσεως του θα καρπούται το σύνολο των νομίμων κατοίκων της χώρας και υπογράμμισε ότι οι στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των Τουρκοκυπρίων δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων. Αντίθετα, συνέχισε, απομακρύνουν τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης και της δυνατότητας αξιοποίησης του κινήτρου που ο φυσικός πλούτος προσφέρει.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην οικονομία, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του γιατί έγινε κατορθωτό μετά τις συνεχείς θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας και τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους, μια αξιοπιστία, όπως σημείωσε, η οποία επεκτείνεται πλέον και στο τραπεζικό σύστημα μετά και τις εξαγγελίες της ΕΚΤ επί των αποτελεσμάτων των δοκιμασιών αντοχής.

Ο Πρόεδρος είπε πως η Κυβέρνηση, προ των ανυπολόγιστων συνεπειών μιας άτακτης χρεωκοπίας, τόλμησε και πήρε ωφέλιμες, ίσως όχι αρεστές, σκληρές αποφάσεις.

«Χάρη στην ωριμότητα που επέδειξε ο κυπριακός λαός, παρά τις θυσίες που υπέστη, της συμπαράστασης των πολιτικών δυνάμεων, με αποδεκτές τυχόν διαφωνίες, αλλά και της συνεπούς και συνετούς στρατηγικής που ακολούθησε η κυπριακή κυβέρνηση, 18 μήνες μετά τις πρωτόγνωρες αποφάσεις του Eurogroup θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου γιατί έγινε κατορθωτό, μεταξύ άλλων, μετά τις συνεχείς θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας και τις αναβαθμίσεις από διεθνούς Οίκους Αξιολόγησης να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους. Μια αξιοπιστία που δοκιμάστηκε, όταν για πρώτη φορά προ μερικών μηνών γίναμε αποδεκτοί για δανειοδότηση στις διεθνείς αγορές, αλλά και μια αξιοπιστία που επεκτείνεται πλέον και στο τραπεζικό σύστημα μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες της ΕΚΤ επί των αποτελεσμάτων των δοκιμασιών αντοχής”, είπε ο Πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στη συνέχεια ότι αυτό που αναμένει τώρα είναι η ανταπόκριση εκ μέρους των τραπεζών, ώστε να υποβοηθηθεί η άμεση χρηματοδότηση των ώριμων έργων ανάπτυξης, καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με επιτόκια που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προς αντιμετώπιση της ανεργίας που συνεχίζει να αποτελεί ένα από μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Πηγή: philenews 

27/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin