Tuesday, October 7, 2014

Κύπρος: Αναστέλλεται η συμμετοχή του Προέδρου στις διαπραγματεύσεις. Ομόφωνη στήριξη των κομμάτων στην Κυβέρνηση για τις τουρκικές προκλήσεις

Σε αναστολή των συναντήσεων με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου αποφάσισε να προχωρήσει η Κυβέρνηση ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό.
Για την απόφαση της Κυβέρνησης υπάρχει ομοφωνία από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σε σχέση με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις. Την ίδια στιγμή, όπως πληροφορείται η "Κ" το ΑΚΕΛ εκφράζει τη θέση ότι θα πρέπει να μετριαστούν οι συνεχείς δηλώσεις για τη συνεχή στήριξη στη Δύση γιατί έτσι μπορεί να χάσουμε διαχρονικούς συμμάχους.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το Συμβούλιο Αρχηγών αποδέχθηκε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Όπως υπογράμμισε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς επίσης για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας και για τα διαβήματα, στα οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί και θα συνεχίσει να προβαίνει σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο και πρόσθεσε ότι, το Συμβούλιο Αρχηγών ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Κάλεσμα σε ΕΕ και διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν
Υπέδειξε ακόμα ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Το Συμβούλιο Αρχηγών καλεί την ευρωπαϊκή και  τη διεθνή κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά, πρόσθεσε.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της και σημείωσε ότι Το Συμβούλιο Αρχηγών αποδέχθηκε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά.


Νέα μέτρα αν χρειαστεί...
Άλλα μέτρα θα ανακοινώνονται όταν αποφασίζονται, ανέφερε ο κ.Χριστοδουλίδης διαβεβαιώνοντας ότι το Συμβούλιο Αρχηγών θα τηρείται ενήμερο των εξελίξεων. Συνεχίζοντας εξέφρασε την ευαρέσκεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το κλίμα συναντίληψης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου αρχηγών».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση είχε επικοινωνία με την εταιρεία ΕΝΙ που διεξάγει τη γεώτρηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε από την πρώτη στιγμή σε συνεχή επαφή με την εταιρεία που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή εντός ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν θα ήθελα δημόσια να αναφέρω τις συζητήσεις που είχαμε μαζί τους. Αλλά είμαστε σε συνεχή επαφή για συντονισμό ενεργειών».
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «η δραστηριότητα της εταιρείας συνεχίζεται κανονικά».
Κληθείς να αναφέρει την εκτίμηση του κατά πόσο υπάρχουν κίνδυνοι από την απόφαση για αναστολή των συναντήσεων του Προέδρου στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Σε ερώτηση αν έχουν συμφωνηθεί με την πολιτική ηγεσία ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων  για τις σκέψεις της Κυβέρνησης. Κάποια μέτρα, ειδικά νομικά μέτρα, βρίσκονται υπό μελέτη και μόλις λαμβάνεται απόφαση για εφαρμογή θα ανακοινώνονται». 

Επαφές Αναστασιάδη με ξένους ηγέτες
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σε επικοινωνία με ξένους ηγέτες, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από χθες έχει αρχίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους και άλλους ηγέτες και πρόσθεσε ότι οι επικοινωνίες αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα ακριβώς για να ενημερώσει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους».

Σε ερώτηση αν υπάρχει απογοήτευση από την αμερικανική στάση στο όλο θέμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αναμένουμε από όλα τα κράτη και ειδικά τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αντιδράσουν στην τουρκική ενέργεια». 
Κληθείς να πει ποιες ενέργειες αναμένει η Κυβέρνηση ώστε να ικανοποιηθεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένη ενέργεια από τουρκικής πλευράς. Άρα, θα δούμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις».

Διαφορετικές ανακοινώσεις από ΗΕ
Στο μεταξύ, να σημειώσουμε ότι το μεσημέρι, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου θα συναντηθούν στις 9 Οκτωβρίου στις δέκα και μισή το πρωί.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ουνφικύπ, η συνάντηση θα γίνει στον προστατευόμενο από τα ΗΕ χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Δεν αναφέρεται αν θα είναι παρών ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.
Θα ακολουθήσει εκτενέστερη είδηση σε λίγο.......http://www.kathimerini.com.cy
7/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Ενημερώθηκαν τα ΗΕ για την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη...

    Για την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να μην παρευρεθεί στη συνάντηση των ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, έχει ενημερωθεί η Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των ΗΕ στην Κύπρο σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών Μισιέλ Μποναρντό.

    Ο κ. Μποναρντό σημειώνει πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ `Αιντα, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κύπρο, θα έχει συναντήσεις και με τους δυο ηγέτες, με τους διαπραγματευτές, με τους ηγέτες πολιτικών κομμάτων καθώς και με διάφορους άλλους σημαντικούς συνομιλητές, με τους οποίους θα συζητήσει την πορεία προς τα μπρος στις συνομιλίες.

    "Η αποστολή καλών υπηρεσιών στην Κύπρο έχει ενημερωθεί από το Προεδρικό Μέγαρο ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει αποφασίσει να μην παραστεί στη συνάντηση των ηγετών, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014", αναφέρει ο κ. Μποναρντό.
    - See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/168347#sthash.7HUSoQZR.dpuf
    7/10/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin