Saturday, October 18, 2014

Δεν τα «βρήκαν» για την Ουκρανία. (Πρόοδος σε «επιμέρους ζητήματα»)

Πενιχρά είναι τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ στο περιθώριο της Ευρω-ασιατικής συνόδου κορυφής στο Μιλάνο...

Για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο κάθησαν στο ίδιο τραπέζι για μία απευθείας διαπραγμάτευση υπό το άγρυπνο βλέμμα των Ευρωπαίων. Ρόλο-κλειδί στη διαπραγμάτευση είχε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συχνά μιλούσε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν απευθείας στα γερμανικά ή στα ρωσικά και χωρίς διερμηνέα.
Μαζί της, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Ήδη το βράδυ της Πέμπτης η ‘Ανγκελα Μέρκελ είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, εν μέσω απειλών από τη Μόσχα για διακοπή στην τροφοδοσία της Δύσης με ρωσικό φυσικό αέριο. Μετά από σχεδόν τρεις μέρες συνομιλιών στο Μιλάνο και παρά τις υψηλές προσδοκίες για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, το συμπέρασμα ήταν μάλλον απογοητευτικό: «Μέχρι στιγμής δεν μπορώ να διακρίνω καμία ένδειξη επιτυχίας. Θα συνεχίσουμε όμως τις συνομιλίες. Ήδη έχουμε κάποια προσέγγιση σε επί μέρους ζητήματα, αλλά το κύριο ζητούμενο είναι εάν θα γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Πρόοδος σε «επιμέρους ζητήματα»
Ποια είναι τα επιμέρους ζητήματα; Η Ρωσία φέρεται να έχει αποδεχθεί την επιτήρηση των συνόρων της με την Ουκρανία από μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τη συμμετοχή της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ωστόσο δεν φαίνεται να αποδέχεται ρητώς τη διεξαγωγή εκλογών μα βάση το ουκρανικό δίκαιο στην ανατολική Ουκρανία. Επιπλέον, ο Βλάντιμιρ Πούτιν υποστηρίζει ότι η Μόσχα δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, καθώς δεν έχει καμία άμεση ανάμειξη στις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία. Αντιθέτως, η Μόσχα σέβεται απολύτως τα σημερινά σύνορα της Ουκρανίας, διαβεβαιώνει ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Αντίλογος από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σχολιάζοντας τις διαβεβαιώσεις Πούτιν περί σεβασμού των υφισταμένων συνόρων, δήλωσε: ««Εάν αυτό συμβαίνει, τότε θα πρέπει να το αποδείξει με πράξεις: να υλοποιήσει όλα όσα έχουμε συμφωνήσει και να αποσύρει από την Ουκρανία τα ρωσικά στρατεύματα και τον βαρύ οπλισμό τους…»

Προσέγγιση Μόσχας- Κιέβου για το φυσικό αέριο
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) από την αρχή των διαπραγματεύσεων φαινόταν ότι δεν υπάρχει κοινή βάση, καθώς τόσο η Δύση, όσο και η Ρωσία αποδέχονται μεν το «πρωτόκολλο του Μινσκ» που υπεγράφη στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά εξακολουθούν να το ερμηνεύουν διαφορετικά. Μάλιστα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι κάποιοι «επέδειξαν πλήρη απροθυμία να αντιληφθούν την πραγματικότητα στην ανατολική Ουκρανία».

Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στο ζήτημα της τροφοδοσίας της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο, που είχε διακοπεί τον Ιούνιο, λόγω «οφειλών» της Ουκρανίας, όπως υποστηρίζει το Κρεμλίνο. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δηλώνει διατεθειμένος να επιτρέψει και πάλι τη ροή φυσικού αερίου προς το Κίεβο, αρκεί να πληρωθούν τα χρέη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο διατηρεί επιφυλάξεις: το βράδυ της Παρασκευής δήλωσε ότι πράγματι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για το ζήτημα του φυσικού αερίου, αλλά «ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία».
ARD, DPA, Γιάννης Παπαδημητρίου
www.dw.de
18/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Глава МИД Украины: стране не хватит обещанной помощи в $30 млрд...

    Украина нуждается в значительно большем объеме финансовой помощи, чем те $30 млрд, которые Запад пообещал выделить Киеву в качестве кредитов.

    Об этом заявил глава МИД республики Павел Климкин в интервью немецкой деловой газете WirtschaftsWoche, которое было опубликовано на сайте издания.

    "В настоящее время мы исходим из того, что сокращение ВВП составит от 7 до 8%. Я думаю, что дополнительная потребность в финансах будет значительной", - заявил он............http://itar-tass.com/mezhdunarodnaya-panorama/1516832
    18/10/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin