Wednesday, October 8, 2014

Ναι μεν αλλά… από το διεθνή παράγοντα (Κατανοητή η απόφαση για αναστολή, αλλά απευθύνεται έκκληση για επάνοδο στις συνομιλίες)

Αντιλαμβάνεται ο διεθνής παράγοντας τους λόγους που ώθησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναστείλει τις συνομιλίες για το κυπριακό, ως αντίδραση για τις τουρκικές ενέργειες κοντά στο τεμάχιο 9 της ΑΟΖ.

Η «Κ» πληροφορείται ότι σε συνομιλίες που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης με αξιωματούχους χωρών που ασχολούνται ενεργά με το Κυπριακό, ανάμεσα σε αυτές και με τις ΗΠΑ, συνάντησε κατανόηση στην απόφασή του.

Οι συνομιλητές του τόνισαν και πάλι το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της. Αντιλαμβανόμαστε πως τόσο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και η Κομισιόν ή το Συμβούλιο της ΕΕ θα εκδώσουν ανακοινώσεις με αυτή τη λογική.
Η αμερικανική ανακοίνωση μάλιστα θα είναι πιο αυστηρή από αυτήν της εκπροσώπου του Στέιντ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα.

Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις διπλωματών, συνομιλητών της «Κ», οι οποίοι  χαρακτήρισαν λυπηρή την κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία με την έκδοση Navtex που παραβιάζει κυριαρχικά  δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με την παρουσία πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της γεώτρησης από την κοινοπραξία ENI-Kogas.

Παρ’ όλα αυτά, οι συνομιλητές της «Κ», επεσήμαναν ότι οι συνομιλίες δεν πρέπει να μείνουν στο αέρα κι ότι τα προβλήματα λύνονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κι όχι μακριά απ’ αυτό. Ήταν ένας εύσχημος τρόπος για να πουν στην ε/κ πλευρά ότι κατανοούν τους λόγους της αναστολής των συνομιλιών, αλλά θα προτιμούσαν οι κοινές συναντήσεις των ηγετών και των διαπραγματευτών να επαναρχίσουν το συντομότερο.

Συνεχίζει ο Άιντε 
Η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του ιδίου και του διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, από τις κοινές συναντήσεις με την τ/κ πλευρά, συνέπεσε με την άφιξη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ στην Κύπρο.
Η πρώτη αντίδραση του Έσπεν Μπαρτ Άιντε ήταν αρκετά φλεγματική, καθώς φέρεται να ανέφερε στους συνεργάτες του πως αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Άλλη πηγή, πάντως, ανέφερε στην «Κ» ότι ο ειδικός σύμβουλος ήταν κάπως ενοχλημένος από τις ενέργειες της Τουρκίας.

Θεώρησε ότι η απόφαση να εκδώσουν Νavtex και να στείλουν πολεμικά στην περιοχή τέσσερις μέρες πριν τη συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου ήταν ένα μήνυμα κι ένα εμπόδιο προς αυτόν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή έδειξε να πιστεύει ότι η τουρκική πλευρά με τις κινήσεις αυτές ήθελε να αποτρέψει ταχεία πρόοδο στη διαπραγμάτευση.
Η «Κ» αντιλαμβάνεται, πάντως, ότι ο κ. Άιντε δεν πρόκειται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από την επικρατούσα κατάσταση. Φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει με ξεχωριστές συναντήσεις τις προσπάθειες για να αρχίσει διαπραγμάτευση των ουσιαστικών πτυχών. Ήδη το απόγευμα της Τρίτης είχε μακρά συνάντηση με τον Ε/Κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος του ανέφερε πως η απόφαση είναι για αναστολή των συνομιλιών μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της Τουρκίας, κι όχι διακοπή της διαπραγμάτευσης.

Τα μέτρα 
Η ε/κ πλευρά ξεκαθαρίζει επίσης στα μέτρα αντίδρασης στις τουρκικές ενέργειες δεν περιλαμβάνεται πρόθεση να κλείσουν τα οδοφράγματα. Κυβερνητική πηγή κατέστησε σαφές στην «Κ» ότι τα οδοφράγματα θα μείνουν ανοιχτά, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Κύπρος.
Στο πακέτο που μελετάται πάντως περιλαμβάνονται και ενέργειες να πειστεί η ΕΕ να συζητήσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως είχε συζητηθεί στο πρόσφατο παρελθόν η κρίση στην Ουκρανία.
[kathimerini.com.cy]
7/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin