Monday, October 27, 2014

Επαφές με την Αζερική Socar Έχει η Τουρκία για Κατασκευή Εξέδρας Εντός της ΑΟΖ της Κύπρου

Να εγκαταστήσει πλατφόρμα στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σχεδιάζει η Άγκυρα. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, επικαλούμενο ασφαλείς πληροφορίες.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Τουρκία έχει έλθει σε επαφή και με το Αζερμπαϊτζάν για την αγορά της εξέδρας, η τιμή της οποίας δεν είναι απαγορευτική (100-150 εκατομμύρια ευρώ). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με την κρατική αζέρικη εταιρεία SOCAR. Υπενθυμίζεται ότι η SOCAR είναι η εταιρεία η οποία έχει αγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ, ενώ είναι μέτοχος με 20% στον αγωγό ΤΑΡ.

Η Τουρκία αρχικά, είχε προσεγγίσει ξένες διεθνείς εταιρείες για να μεταφέρουν πλατφόρματους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ώστε να αρχίσει έρευνες. Ειδικότερα, ητουρκική κυβέρνηση είχε έλθει σε επαφή με τουλάχιστονδυο εταιρείες, οι οποίες όμως απάντησαν αρνητικά, πιθανώς γιατί δεν θα ήθελαν να εμπλακούν σε μια πολιτική διελκυστίνδα ούτε να προκαλέσουν αντιδράσεις από πλευράς Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον Αντέννα Κύπρου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος BARBAROS και τα υποστηρικτικά πλοία που το συνοδεύουν, το νορβηγικών συμφερόντων υπό σημαίας Γιλβαρτάρ Bravo Supporter και το τουρκικό Deep Supporter, δέχθηκαν, τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, συνεχείς προειδοποιήσεις, από το Ράδιο Κύπρος, ώστε να εγκαταλείψουν την περιοχή όπου βρίσκονται παράνομα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα τρία σκάφη επιστήθηκε η προσοχή για το γεγονός ότι μετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες οι οποίες αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και θα υποστούν ενδεχόμενες νομικές κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχίσουν να πλέουν στην περιοχή.

Τα τρία σκάφη, όπως ανέφερε στον Αντέννα Κύπρου καλά ενημερωμένη πηγή, αγνόησαν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις, οι οποίες τους έγιναν στην αγγλική γλώσσα και συνέχισαν να διενεργούν σεισμογραφικές έρευνες ποντίζοντας καλώδια στα τεμάχια ένα και δυο της Κυπριακής ΑΟΖ.

energia.gr
27/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin