Saturday, October 4, 2014

«Πυρά» ΗΠΑ Κατά Ουγγαρίας για «Δημοκρατική Οπισθοδρόμηση» με … Φόντο τον South Stream

Επικριτική απέναντι στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, χωρίς, ωστόσο, να τον κατονομάζει, εμφανίστηκε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης, Βικτόρια Νούλαντ. Αν και επιφανειακά η κριτική της εστιάστηκε στον "καρκίνο της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης" από τον οποίο κινδυνεύουν, όπως τόνισε, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στην ουσία στο στόχαστρο της Νούλαντ βρέθηκε η κριτική του Ορμπάν ενάντια στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η σταθερή δέσμευση της Βουδαπέστης στο πρότζεκτ του South Stream.

Μιλώντας προχθές, Πέμπτη, στο Center for European Policy Analysis, ένα think tank στην Ουάσιγκτων, η Νούλαντ δήλωσε: "Η Κεντρική Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μία φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία της ασφάλειάς μας και των αξιών μας. Και σήμερα αυτός ο αγώνας είναι, για άλλη μια φορά, και εξωτερικός και εσωτερικός".

Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ούγγρο πρωθυπουργό, καυτηρίασε, εντούτοις, την ανοικτή του κριτική σε βάρος των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης έχει γίνει γνωστή για την δυναμική προσωπική της εμπλοκή στην ουκρανική κρίση και την ανατροπή του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς, με αποκορύφωμα την περίφημη φράση " F… the EU !", που τόνιζε την αμερικανική αξίωση για πρωτοκαθεδρία έναντι της ΕΕ στην "μετά Γιανουκόβιτς εποχή" στην Ουκρανία.

"Η εφαρμογή κυρώσεων δεν είναι εύκολη και πολλές χώρες πληρώνουν υψηλό τίμημα", δήλωσε. "Αλλά … όταν οι [Ευρω παίοι] ηγέτες μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν δηλώσεις που διαρρηγνύουν το υλικό της αποφασιστικότητάς μας, θα ήθελα να τους ζητήσω να θυμηθούν τη δική τους εθνική ιστορία και να τους ρωτήσω πώς περιμένουν να τους συμπαρασταθούν", συμπλήρωσε "φωτογραφίζοντας" τον Ορμπάν.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 15 Αυγούστου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε ζητήσει την αναθεώρηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, δηλώνοντας ότι "η πολιτική των κυρώσεων που επιδίωξε η Δύση, δηλαδή εμείς, συνέπεια της οποίας είναι όσα κάνει η Ρωσία, προκαλεί μεγαλύτερη ζημία σε εμάς παρά στη Ρωσία". Μάλιστα, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι: "Στην πολιτική αυτό το λέμε να βάζει κανείς τρικλοποδιά στον εαυτό του".

Εξάλλου, ο Ορμπάν έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του στο project του ρωσικού αγωγού South Stream, λέγοντας ότι η χώρα του, δεν έχει εναλλακτική λύση για τον ανεφοδιασμό της σε φυσικό αέριο και η κατασκευή του έχει τεράστια σημασία για την Ουγγαρία. Επίσης, στις 26 Σεπτεμβρίου η ουγγρική FGSZ ενημέρωσε την ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, Naftogaz, ότι διακόπτει την αντίστροφη ροή αερίου προς την Ουκρανία, πρακτική που είχε επισύρει την μήνιν την Gazprom. E ίχε προηγηθεί συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και τον Ούγγρο πρωθυπουργό, στις 22 Σεπτεμβρίου, για την έναρξη εργασιών στο ουγγρικό τμήμα του South Stream. Ας σημειωθεί ότι, με βάση στοιχεία του 2012, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 43,7% τον ποσοτήτων αερίου που εισάγει η Ουγγαρία.

H Νούλαντ έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένη στις βολές της κατά του Ορμπάν: "Ρωτώ, λοιπόν, τους ηγέτες των χωρών αυτών: Πώς μπορείτε να κοιμάστε το βράδυ κάτω από την κουβέρτα του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, ενώ προωθείτε την 'μη φιλελεύθερη δημοκρατία' την ημέρα; ενώ ξεσηκώνετε τον εθνικισμό; ενώ περιορίζετε την ελευθερία του Τύπου; ή δαιμονοποιείτε την κοινωνία των πολιτών; Ρωτώ τους ίδιους που προστατεύουν διεφθαρμένους αξιωματούχους από το να προσαχθούν, που παρακάμπτουν το κοινοβούλιο όταν τους βολεύει, ή που προχωρούν σε βρώμικες συμφωνίες που αυξάνουν την εξάρτηση της χώρας τους από μία πηγή ενέργειας παρά τη διακηρυγμένη πολιτική τους περί διαφοροποίησης πηγών".

"Ακόμα και όταν δρέπουν τα οφέλη της στο ΝΑΤΟ και την ένταξη στην ΕΕ, βρίσκουμε ηγέτες της περιοχής που φαίνεται να έχουν ξεχάσει τις αξίες στις οποίες βασίζονται αυτοί οι θεσμοί", συμπλήρωσε.

Η παραπάνω αποστροφή της Νούλαντ, κατά την ομιλία της στο Center for European Policy Analysis, ήταν ευθεία βολή κατά του Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος τον Ιούλιο, στη Ρουμανία, σε συνάντησή του με ηγέτες της εκεί ουγγρικής μειονότητας, δήλωσε: "Δεν νομίζω ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ μας απαγορεύει να οικοδομήσουμε ένα μη νέο κράτος βασισμένο σε εθνικά θεμέλια". Επίσης, ο Ορμπάν, τόσο στην τωρινή (από το 2010), όσο και στην προηγούμενη πρωθυπουργία του (1998-2002), βαρύνεται με μία σειρά από σκάνδαλα. Αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης, πέρυσι τον Απρίλιο, κάλεσε την Ουγγαρία να καταργήσει τη δυνατότητα της διοίκησης να μεταφέρει υποθέσεις από το ένα δικαστήριο στο άλλο, στο πλαίσιο πρότασης να τεθεί η χώρα υπό επιτήρηση για μια σειρά παραβιάσεων και περιορισμών της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου. Εξάλλου, ο Ορμπάν έχει έναν έντονα εθνικιστικό και λαϊκιστικό λόγο, που δεν τον εμπόδισε, ωστόσο, να επανεκλεγεί άνετα, με 44%, στις εκλογές του φετινού Απριλίου.

Επίσης, είναι γνωστές οι αντεγκλήσεις και διαμάχες που είχε ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατά το παρελθόν με το ΔΝΤ, του οποίου το γραφείο στη Βουδαπέστη έκλεισε το 2013, καθώς και η έμμεση παρομοίωση της πολιτικής της Άγκελα Μέρκελ με αυτή του Χίτλερ. Εκτός από την εθνικιστική ρητορική - που είχε ως παρενέργεια και την ανάδειξη του νεοναζιστικού Γιόμπικ στην τρίτη θέση στις τελευταίες εκλογές, με 21 % - μια σειρά μέτρα έχουν καταστήσει δημοφιλή τον Ορμπάν στην χώρα του: κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία, επέβαλε ειδικές εισφορές στις τράπεζες, εθνικοποίησε τα ιδιωτικά Ταμεία συνταξιοδότησης, μείωσε τις χρεώσεις στους λογαριασμούς, υποχρεώνοντας τις εταιρείες ενέργειας να πληρώνουν τη διαφορά, και περιόρισε ελαφρώς την ανεργία, κυρίως με ένα πρόγραμμα προσλήψεων στο δημόσιο.

Στα παραπάνω λόγια της Νούλαντ είναι ολοφάνερη η ενεργειακή "μομφή" κατά της Βουδαπέστης. Καθόλου περίεργο, καθώς ο Ορμπάν τον Ιούλιο διαβεβαίωσε, στο πλαίσιο επίσκεψης στο Βελιγράδι, ότι η Ουγγαρία θα συνεχίσει τα έργα που αφορούν την κατασκευή του αγωγού South Stream "κι αν κάποιος θέλει να εμποδίσει το σχέδιο αυτό, πρέπει να προτείνει εναλλακτικό", όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, παρά την αντίθεση της Κομισιόν στο έργο, αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία υποβολής προσφορών για την επιλογή αναδόχου για τον σχεδιασμό του ουγγρικού τμήματος του αγωγού.

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία γίνεται η "ανώνυμη" επίθεση της Νούλαντ κατά του Ορμπάν δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία, καθώς ο ανάδοχος για τον σχεδιασμό θα επιλεγεί το αργότερο στο τέλος Οκτωβρίου. Στόχος είναι, αμέσως μετά να ξεκινήσει την χωροταξική έρευνα ην εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ουγγρικό τμήμα του South Stream, ώστε στις αρχές του 2017 να αρχίσει η ροή ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού.

Η αναφορά της Νούλαντ, ωστόσο, στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ ίσως "φωτογραφίζει" και άλλη μία πρόσφατη δήλωση του Ούγγρου πρωθυπουργού - ο οποίος, παραδόξως, ήταν αυτός που έβαλε τη χώρα στην Βορειοατλαντική Συμμαχία το 1999, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των παράνομων βομβαρδισμών κατά της Σερβίας. "Χάρη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είμαστε ασφαλείς σε ό, τι αφορά τα αμυντικά μας. Συζητήσαμε την κατάσταση του αερίου με στελέχη της Gazprom στις αρχές της εβδομάδας και είναι έτοιμοι να μας παράσχουν μεγάλες ποσότητες αερίου που χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε τις αποθήκες μας", είχε τονίσει ο Ορμπάν, μιλώντας, στις 26 Σεπτεμβρίου, στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας μετά τη συμφωνία με τη ρωσική Gazprom Neft, θυγατρική της Gazprom.

Η Νούλαντ έκανε, επίσης, λόγο για τον "δίδυμο καρκίνο της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και της διαφθοράς" στην Ανατολική Ευρώπη, που προκαλούν, όπως είπε χαρακτηριστικά, "σκωληκότρυπες που υπονομεύουν την ασφάλεια των κρατών τους".

Ήδη, σε εκδήλωση στην Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έβαλε στο στόχαστρο την Ουγγαρία, ομαδοποιώντας την με κράτη που οι ΗΠΑ κατηγορούν για παραβιάσεις της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου: "Από τη Ρωσία ως την Κίνα και τη Βενεζουέλα, βλέπετε ανηλεή μέτρα καταστολής, που στιγματίζουν τη δικαιολογημένη διαφωνία ως ανατρεπτική. Σε μέρη όπως το Αζερμπαϊτζάν, οι νόμοι καθιστούν απίστευτα δύσκολο για τις ΜΚΟ ακόμα και το να λειτουργούν. Από την Ουγγαρία ως την Αίγυπτο, και ατελείωτες ρυθμίσεις και απροκάλυπτος εκφοβισμός θέτουν όλο και πιο πολύ στο στόχαστρο την κοινωνία των πολιτών".

Για άλλη μία φορά, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών μπαίνει στην "εμπροσθοφυλακή" του αγώνα για τη στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Βικτόρια Νούλαντ είχε άμεση ανάμιξη στην ανατροπή του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, φτάνοντας στο σημείο να μεταβεί στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου, τον περασμένο Δεκέμβριο, για συμπαρασταθεί στους αντικυβερνητικούς (τότε) διαδηλωτές, μοιράζοντάς τους ψωμί, μπισκότα και κουλουράκια σε πλαστικές σακούλες.

Όμως, αυτό για το οποίο έγινε περισσότερο γνωστή η Νούλαντ ήταν η φράση της "Γ… την ΕΕ!" (" F… the EU !") την οποία εκστόμισε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014 σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Κίεβο, Τζέφρι Πάιατ, για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στην Ουκρανία, υπονοώντας ότι προτιμούσε την εμπλοκή του Ρόμπερτ Σέρι, τότε ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Ουκρανία, στην κρίση, παρά την ανάμιξη των Ευρωπαίων. Η συνομιλία που πραγματοποιήθηκε μόλις δύο εβδομάδες πριν την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, φέρεται να υπεκλάπη από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και δεν διαψεύστηκε από το Σταίητ Ντηπάρτμεντ. Αντίθετα, η ίδια η Νούλαντ, μετά το σάλο που ξέσπασε από ευρωπαϊκής πλευράς, αναγκάστηκε να ζητήσει, ανεπισήμως έστω, συγγνώμη από τις Βρυξέλλες. Είναι βέβαια, άλλο θέμα κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί ειλικρινής μία συγγνώμη προς τους Ευρωπαίους από τη σύζυγο του ιστορικού Ρόμπερτ Κάγκαν, ενός εκ των συνιδρυτών του νεοσυντηρητικού think tank Project for the New American Century, και βασικού συμβούλου του προέδρου Τζωρτζ Μπους του νεώτερου, του οποίου την εκτίμηση προς την ΕΕ δύσκολα μπορούμε να ξεχάσουμε …  

energia.gr
4/9/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

-----

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin