Thursday, November 27, 2014

Ιεράπετρα: Στη στεριά οι μετανάστες από το Baris

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η αποβίβαση των παράτυπων μεταναστών του πλοίου Baris, με σημαία Κιριμπάτι, στην Ιεράπετρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η μεταφορά και περίθαλψη των 591 επιβαινόντων μεταναστών, μεταξύ των οποίων 150 γυναίκες, 80 παιδιά και 14 άτομα πλήρωμα, ολοκληρώθηκε περίπου στις 17:30 το απόγευμα.


Ειδικότερα, στις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η αρχική εξέταση από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ύποπτο κρούσμα για Ebola.
Ακολούθως επιβιβάστηκαν στο πλοίο τρεις ομάδες των πέντε ιατρών, από τους οποίους οι 5 είναι αραβόφωνοι, με την καθοδήγηση των οποίων πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση.

Για τις ανάγκες της, αναπτύχθηκε Σταθμός Πρώτων Βοηθειών στο λιμάνι της Ιεράπετρας, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία του Λασιθίου (Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Σητεία, Νεάπολη) με 110 διαθέσιμες κλίνες και το απαραίτητο προσωπικό.

Το ΕΚΑΒ ανέπτυξε 4 ασθενοφόρα και πραγματοποίησε 18 διακομιδές, από τις οποίες η μία αφορούσε γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

Οι υπόλοιποι μετανάστες φιλοξενούνται προσωρινά στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιεράπετρας, όπου έχει αναπτυχθεί πλήρες ιατρείο, στελεχωμένο και από παιδιάτρους.
Σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση όλων των παιδιών, τα οποία αύριο θα εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα.

Επίσης, μια έγκυος γυναίκα που παρουσίασε αιμορραγία μεταφέρθηκε με σούπερ πούμα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλη την υγειονομική ομάδα του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον άψογο συντονισμό και εκτέλεση μιας σύνθετης υγειονομικής επιχειρήσεως που διασφάλισε μαζί με την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών προς τους μετανάστες και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Το πλοίο που έχει ρίξει άγκυρα στα ανοιχτά του λιμανιού της Ιεράπετρας ρυμουλκήθηκε στην περιοχή από τη φρεγάτα Ύδρα, καθώς βρέθηκε την Τρίτη να πλέει ακυβέρνητο 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, έπειτα από μηχανική βλάβη.

Στην πλειοψηφία τους οι παράτυποι μετανάστες κατάγονται από τη Συρία, ενώ ορισμένοι έχουν δηλώσει ότι είναι από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει ακόμη εξακριβωθεί.

Μεταξύ των μεταναστών είναι και πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά. Τρία άτομα φέρουν ελαφρά τραύματα από μαχαίρι, τα οποία εκτιμάται ότι προήλθαν από συμπλοκή μεταξύ τους. Ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού εισήλθαν στο πλοίο και συνέλαβαν περίπου 15 άτομα που φέρονται να είναι μέλη του πληρώματος.

Οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τις κεντρικές αρχές έχουν ήδη μεριμνήσει ώστε οι μετανάστες να στεγαστούν στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Ιεράπετρας. Οπως δήλωσε στο kathimerini.gr ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Ιεράπετρας, κ. Αργύρης Πανταζής, πρόκειται για μια υπερσύγχρονη κτιριακή εγκατάσταση, η οποία διαθέτει τουαλέτες και ντους. Τη σίτιση έχει αναλάβει η ελληνική αστυνομία σε συνεργασία με την τοπική μητρόπολη. Από την πρώτη στιγμή στο σημείο μεταφέρθηκαν στελέχη της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, η οποία ανέλαβε την επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και τον συντονισμό τους όσον αφορά την ανακούφιση των προσφύγων, ιδίως όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Στο σημείο μετέβησαν επίσης μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και άλλων οργανώσεων, ενώ έχει ενεργοποιηθεί σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός.

Το πλοίο Baris ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου από την Τουρκία και στις 24 παρουσίασε μηχανική βλάβη και από τότε έπλεε ακυβέρνητο.

Τη ρυμούλκηση του πλοίου ανέλαβε η φρεγάτα Υδρα, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και του ύψους των κυμάτων που ξεπερνούσε τα δύο μέτρα, με ταχύτητα 3,4 μιλίων την ώρα.

Οπως δήλωσαν Ελληνες αξιωματούχοι η διάσωση ήταν μια από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών. Γύρω από το ακυβέρνητο πλοίο έσπευσαν την Τρίτη εκτός από τη φρεγάτα και τέσσερα εμπορικά πλοία. Από αέρος επιχειρούσε ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα, ενώ για τον άρτιο συντονισμό της επιχείρησης, διασώστης είχε προσγειωθεί από το ελικόπτερο στο πλοίο.

Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα κύρια λιμάνια εισόδου παράτυπων μεταναστών στην Ε.Ε. για ανθρώπους από χώρες που βρίσκονται σε εμφύλιο στην Αφρική αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Πολλοί από τους μετανάστες που έχουν φτάσει πρόσφατα στην Ελλάδα προέρχονται από τη Συρία όπου σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας του πολέμου.

[kathimerini.com.cy]
27/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Μήνυμα Βαρβιτσιώτη στην ΕΕ με αφορμή την επιχείρηση «Baris»...

    Στις ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στην «τεράστια», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, επιχείρηση εντοπισμού του πλοίου «Baris» και της διάσωσης των παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν σε αυτό, αναφέρθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο.

    Το πλοίο κατευθύνονταν προς την Ιταλία, είπε ο υπουργός, αλλά το μεσημέρι της Τρίτης δήλωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης την ακυβερνησία του και εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

    «Όπως έχουμε από την αρχή διατρανώσει, το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή έχει δύο βασικές αποστολές. Η πρώτη αποστολή είναι να φυλάττει τα σύνορα της πατρίδας και η δεύτερη, να σώζει κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε:

    «Γι' αυτό και έγινε μια τεράστια επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία, η Ελληνική Αστυνομία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι Υγειονομικές Αρχές της Περιφέρειας της Κρήτης, το ΚΕΕΛΠΝΟ και, βέβαια, σειρά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με στόχο να οργανωθούν δύο πράγματα: Πρώτον, να οδηγηθεί σε ασφαλές καταφύγιο το κινδυνεύον πλοίο, χωρίς κίνδυνο για τους επιβαίνοντες, και βέβαια στη συνέχεια, να οργανωθεί η ασφαλής αποβίβαση και διαχείριση των ανθρώπων που επέβαιναν»................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64100029
    27/11/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin