Wednesday, November 12, 2014

Ελλάδα-Κύπρος-Ισράηλ καταγγέλουν τις τουρκικές προκλήσεις

Την έντονη ανησυχία τους «για τις παράνομες πράξεις και προκλητικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», εκφράζουν στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, καταγγέλλοντας επί της ουσίας της τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη τριμερή συνάντηση σε επίπεδο γενικών γραμματέων Υπ. Εξωτερικών ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη σε αναβαθμισμένο επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα η οποία θα προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής των τριών χωρών όπως έγινε αντίστοιχα προ ημερών στο Κάιρο.

Η σύσκεψη της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΞ Πρέσβυ κ. Α. Μητσιάλη, τον Ισραηλινό ομόλογό του, Πρέσβυ κ. Ν. Ben Shitrit και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρέσβυ Αλέξανδρου Ζήνων

Στο κοινό ανακοινωθέων αναφέρεται ότι οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω τις τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις και να επεκτείνουν το διάλογο σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό να συμβάλλουν στην εδραίωση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας. Επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για προώθηση των οικονομικών τους σχέσεων και για ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας στη βάση, μεταξύ άλλων, του τριμερούς Μνημονίου Κατανόησης που υπεγράφη στη Λευκωσία, την 8η Αυγούστου 2013 από τους Υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.

Οι τρεις πλευρές συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις παράνομες πράξεις και προκλητικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και για την εξάπλωση της τρομοκρατίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιούν συναντήσεις σε τακτική βάση για να συζητούν περαιτέρω τα ζητήματα αυτά και για να ενισχύουν τη συνεργασία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προσκάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών του Κράτους του Ισραήλ, κ. Avigdor Lieberman και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωάννη Κασουλίδη σε τριμερή συνάντηση που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες.

[crashonline.gr]
12/11/14

1 comment:

  1. Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, κατ’ αρχάς σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και ακολούθως, κατά τα πρότυπα της πρόσφατης συνάντησης του Καΐρου, και σε επίπεδο ηγετών, αποφασίστηκε σήμερα να γίνει στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν, όπως δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.....

    Αυτό ανακοινώθηκε μετά από τις τριμερείς Πολιτικές Διαβουλεύσεις σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων Υπουργείων Εξωτερικών, μεταξύ των τριών χωρών, που πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

    Για την υπουργική συνάντηση έχει ήδη απευθυνθεί πρόσκληση από τον κ. Βενιζέλο στους κ. Κασουλίδη και Λίμπερμαν. Η ημερομηνία πραγματοποίησής της θα καθοριστεί ενδοϋπηρεσιακώς.......http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/227936/synodo-ypex-elladas-kyprou-israil-proaningeile-o-venizelos#sthash.cH142Ngp.dpuf
    12/11/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin