Sunday, November 9, 2014

Υψώνουν επικίνδυνα τους τόνους οι Τούρκοι. (Οι ασκήσεις Γαλάζια Φάλαινα)

Με βάση τους κανόνες εμπλοκής θα κινηθούν τα τουρκικά πομεμικά πλοία εφόσον συναντηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο με τα πολεμικά πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ, δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου.

"Εμείς θα κινηθούμε στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων και από εκεί στο γενικό επιτελείο του πολεμικού ναυτικού.

Εάν εμείς βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση θα κινηθούμε στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής που μας έχουν δοθεί", είπε ο Τούρκος ναύαρχος ο οποίος μιλούσε στους Τούρκους δημοσιογράφους για την άσκηση Γαλάζια Φάλαινα στην οποία συμμετέχει και το ΝΑΤΟ.
  • Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους `κανόνες εμπλοκής` της Τουρκίας κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας και θα αξιολογείται ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος.
Ο Τούρκος στρατηγός είπε ακόμη ότι ως πολεμικό ναυτικό παρακολουθούν στενά και με μεγάλη ευαισθησία όλες τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε 158 πολεμικά πλοία και βοηθητικά πλοία, περίπου 50 αερομεταφερούμενα, ταξαρχία πεζοναυτών, μονάδες καταδρομέων, μια δύναμη 50 χιλιάδων εξειδικευμένου στρατιωτικού δυναμικού ασκούν τα καθήκοντά τους με την πρόθεση να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους. Όπως είπε σε συνεργασία με τους άλλους οργανισμούς του κράτους συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους με αποφασιστικότητα και με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Μποστάνογλου είπε ακόμη ότι οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού προστατεύουν και στηρίζουν το σεισμογραφικό πλοίο Μπάρμπαρος. "Από την άλλη πλευρά παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων τις εργασίες του γεωτρύπανου που ενοικίασε η νότια Κύπρος. Η διαταγή που δόθηκε αυτή τη στιγμή είναι να μην μπουν σε απόσταση πιο κοντά των 900 χιλιομέτρων. Γι αυτό τον λόγο δεν υπήρξε καμιά κατάσταση παρενόχλησης ή διαταραχής", είπε ο Μποστάνογλου.

  • Πάντως ανέφερε ότι η άσκηση Γαλάζια Φάλαινα δεν έχει καμιά σχέση με τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο προσθέτοντας ότι αυτές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και ότι αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους».
Οι ασκήσεις Γαλάζια Φάλαινα διεξάγονται από τις 6-14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και νατοϊκών δυνάμεων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν.
ΚΥΠΕ/[kathimerini.com.cy]
9/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin