Sunday, November 9, 2014

Καθολικό «πάγωμα» ερευνών στην ΑΟΖ ζητά η Τουρκία

Το «πάγωμα» των ερευνών που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της χώρας επιδιώκει η Άγκυρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μήνυμα που διαβιβάσθηκε από την Τουρκία προς την Κύπρο, ως «συνταγή αποκλιμάκωσης», συνίσταται σε μια κίνηση ένθεν και ένθεν, που θα οδηγήσει σε «ισοδύναμης αξίας» αποτέλεσμα.


Συγκεκριμένα, αυτό που φαίνεται να έθεσε υπόψη και των Ηνωμένων Εθνών η Άγκυρα (και διά του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου), είναι να «παγώσει» τις έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά που θα ολοκληρωθεί ό,τι υπάρχει σε εξέλιξη από την ENI-KOGAS και να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα νέος γύρος αδειοδότησης.

Ως «αντάλλαγμα» η Τουρκία θα αναστείλει τις έρευνές της, που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους, στην περιοχή νοτίως της νήσου, στα τεμάχια που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είναι γνωστό, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να διενεργεί σεισμογραφικές έρευνες, και στην Άγκυρα ενόψει της ολοκλήρωσής τους προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, που σύμφωνα με τις διαρροές που γίνονται από Τουρκία και κατεχόμενα, είναι η εγκατάσταση πλατφορμών. Τούτο, όμως, δεν προκύπτει ότι θα γίνει σύντομα. Εκτός και εάν κουβαλήσουν μια πλατφόρμα για να ενισχύσουν την ένταση.

Ο διπλωματικός «ελιγμός» από πλευράς της Τουρκίας για πάγωμα των εξελίξεων στο θέμα των υδρογονανθράκων, δείχνει τις προθέσεις της.

  • Πρώτο, στέλνει το μήνυμα πως η αποκλιμάκωση της έντασης, που η ίδια προκάλεσε στην περιοχή, περνά μέσα από ένα δίλημμα που τίθεται στη Λευκωσία διά εκβιασμών, απειλών και επιχειρείται να επιβληθεί με τη στρατιωτική παρουσία: Είτε θα αρχίσει συζήτηση για τη συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου είτε τερματίζονται οι έρευνες.
  • Δεύτερο, προβάλλεται από τουρκικής πλευράς η γνωστή τακτική της. Υιοθετεί για μιαν ακόμη φορά τη συνταγή, που προκαλεί την κρίση και για να εκτονωθεί ζητά ανταλλάγματα.

Είναι προφανές μέσα και από τα όσα μετέφερε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, ότι δεν διαφαίνεται πιθανότητα συγκλίσεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Τι θα γίνει; Η κρίση θα συντηρηθεί από την Τουρκία, θα αυξάνει τις πιέσεις προς τη Λευκωσία με την προώθηση τετελεσμένων, στοχεύοντας πρωτίστως να αναγκάσει την Κυπριακή Δημοκρατία να συρθεί στις επιδιώξεις της.

Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, η Τουρκία θα «τεντώσει το σχοινί», θα συντηρεί την ένταση, δεν πρόκειται, αν και ο Ερντογάν είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, καθώς θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Σήμερα μπορεί να διαχειριστεί τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν σχετικά με την προώθηση τετελεσμένων στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, καθώς είναι και χλιαρές και οι πλείστες ρητορικού χαρακτήρα. Δεν είναι, όμως, σίγουρο για την Τουρκία, εάν η αντιμετώπιση ενός θερμού επεισοδίου από τους τρίτους θα είναι η ίδια με τις σημερινές αντιδράσεις στις προκλήσεις.

«Αγαπητοί μας γείτονες»

Η Λευκωσία, όπως και η Αθήνα, θεωρούν πως η αποκλιμάκωση της έντασης μπορεί να υπάρξει, μόνο εάν διαμορφωθούν μοχλοί πίεσης προς την Τουρκία.

Όπως προκύπτει και από τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς στη Λευκωσία, στόχος είναι η αξιοποίηση συμμαχιών με χώρες της περιοχής. Δηλαδή, σε αυτή τη φάση με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ η συνεργασία θα διευρυνθεί και με άλλες χώρες.

Η διαμόρφωση της συνεργασίας με την Αίγυπτο έχει ενοχλήσει πολύ την Τουρκία, ενώ από πλευράς του Ισραήλ ενόψει και της επίσκεψης του προέδρου Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ στις 2 Δεκεμβρίου, αναμένονται διάφορες κινήσεις.

Στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κομβικό σημείο για τα ευρωτουρκικά θα είναι η στάση Αθηνών και Λευκωσίας στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και κατά πόσο θα καταγραφεί η θέση τους για «πάγωμα» των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.
Κώστας Βενιζέλος

[www.philenews.com]
9/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin