Sunday, November 9, 2014

Απερρίφθη από τη Λευκωσία η πρόταση πέντε σημείων του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε

Πρόταση με πέντε σημεία υπέβαλε στις επαφές του σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του «Barbaros» από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η πρόταση προβλέπει:


-να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για τους υδρογονάνθρακες
-να αποχωρήσει από την περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros
-να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
-ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να υποβάλει εκθέσεις προόδου των συνομιλιών
-να επαναληφθεί και η γνωστή διαδικασία των χιαστί επαφών. Με τη μετάβαση, δηλαδή, του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του (νέου) Τουρκοκύπριου, Εργκιούν Ολγκούν στην Αθήνα.

  • Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η πρόταση απερρίφθη και από τις δύο πλευρές.

Από την ελληνοκυπριακή, με τη βασική τοποθέτηση ότι η Τουρκία δημιούργησε το πρόβλημα και αυτή θα πρέπει να το λύσει, ενώ συζήτηση για τα οφέλη από το φυσικό αέριο τίθενται μόνο μετά τη λύση. 

  • Ελέχθη επίσης στον κύριο Άιντε ότι μια τέτοια επιτροπή θα οδηγούσε αυτομάτως σε αδιέξοδο στο θέμα των υδρογονανθράκων.
Η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση επειδή ζητά πάγωμα κάθε διαδικασίας στα θέματα υδρογονανθράκων και ματαίωση όλων των γεωτρήσεων.
[zougla.gr]
9/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Τουρκία προς Κύπρο: Σταματήστε τις έρευνες για να φύγει το Barbaros ....Νέα πρόκληση της Αγκυρας που θέλει σε "ομηρία" το φυσικό αέριο της Κύπρου ...

    Καθολικό πάγωμα ερευνών στην ΑΟΖ ζητεί η Τουρκία σε απάντηση της τριμερούς διάσκεψης κορυφής στο Κάιρο. Συγκεκριμένα ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων με αντάλλαγμα της απόσυρση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ. Η νέα αυτή προκλητική στάση της Τουρκίας απορρίπτεται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας και από την κυπριακή και από την ελληνική και από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Οι τρεις αυτές χώρες μόλις λίγα 24ωρα πριν είχαν ζητήσει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου καια να αποσύρει το Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ.

    Η Τουρκία εμφανίζεται δήθεν πρόθυμη όπως αναφέρει ο Φιλελε'υθερος να αναστείλει τις έρευνές της που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους στην περιοχή νοτίως της νήσου στα τεμάχια που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Μία τέτοια όμως πρόταση στοχεύει στην εξουδετέρωση των σχεδιασμών της κυπριακής δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας θέτοντας σε ομηρία το φυσικό αέριο της Μεγαλονήσου. Στοχεύει πρωτίστως να διασφαλίσει η Αγκυρα την εφαρμογή των δικών της σχεδιασμών. Οι τουρκικές κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο από την πάγεια τακτική των εκβιασμών και των απειλών για να θέσουν ένα νέο δίλημμα προς τη Λευκωσία: είτε θα αρχίσει η συζήτηση για την συνδιαχείρηση του φυσικού πλούτου είτε τερματίζονται οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Μία τέτοια πρόταση δεν συζητείται καν από τη Λευκωσία.......................http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=649026
    9/11/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin